Gadgets

Smartphone fotografie tips and tricks

Smartphone fotografie wordt steeds leuker. Tegenwoordig heb je voor fotograferen bijna geen professionele fotocamera meer voor nodig. Die goede camera vind je namelijk op jouw telefoon. De camera’s van een smartphone worden steeds beter. Sommige smartphones zijn zelfs voorzien van meerdere exemplaren. Geweldige kiekjes heb je dus altijd binnen handbereik.

Geweldige foto’s met smartphone fotografie

De keuze voor een smartphone laten we steeds vaker afhangen van de camera. We kijken allang niet meer alleen naar de geïntegreerde functies en het design van een telefoon. Gelukkig worden de camera’s steeds beter en innovatiever. Wanneer je wilt fotograferen met een smartphone, let dan bijvoorbeeld op de onderstaande camera specificaties: megapixels, diafragma, beeldstabilisatie, sensor en eventueel het aantal camera’s.

De iPhone 13 Pro tikt bijvoorbeeld alle bovenstaande boxen aan. Met deze smartphone kan iedereen fotograferen als een echte professional, zeker wanneer je gebruik maakt van onderstaande tips. Zo hoef je geen mooi of bijzonder moment meer voorbij te laten gaan. Maar, ga je nu meteen een iPhone kopen of kijk je toch liever even verder?

Je camera leren kennen

Wanneer je een goede smartphone koopt met uitgebreide camera functies kan het eigenlijk niet snel fout meer gaan. Heb je je nieuwe telefoon in huis? Focus je dan vooral op de vele verschillende functies van de camera, voordat je gaat fotograferen. Camera’s op smartphones bevatten tegenwoordig namelijk tal van praktische instellingen en mogelijkheden. Zo kun je gebruik maken van beeldstabilisatie of HDR. Ook de belichting kun je in veel gevallen zelf instellen. Handig als je bijvoorbeeld wilt fotograferen bij weinig licht.

Lens van de camera schoonmaken

Als je wilt fotograferen met een smartphone, dan is een schone lens natuurlijk van belang. Je wilt immers niet dat een mooie foto wordt verpest door vetvlekken of ander vuil. De lens van je smartphone camera schoonmaken doe je bij voorkeur met een zacht lensdoekje van microvezel. Zo kun je vervelende krassen op de lens voorkomen, die je namelijk niet weg kunt poetsen.

Horizontaal of verticaal fotograferen?

Veel mensen fotograferen met een smartphone al snel verticaal. Jij ook? Draai je smartphone dan eens in horizontale positie tijdens het fotograferen. De foto’s krijgen op deze manier vaak nog meer diepte. Wanneer je veel foto’s deelt op social media kun je kijken wat daar het beste past en het mooiste uitkomt. Zo doen verticale foto’s het goed op Instagram en op Pinterest en hebben horizontale foto’s juist op Facebook en LinkedIn een stapje voor.

De beste smartphones voor fotografie

Wil je vooral een nieuwe smartphone aanschaffen om mee te kunnen fotograferen? Dan zijn er een aantal modellen waaruit je een keuze kunt maken. Zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S21 Ultra. Deze smartphone heeft camera’s op zowel de voor- als achterzijde. De camera’s van deze telefoon staan bekend om hun uitstekende zoom. Ook de Google Pixel 6 Pro is een prima smartphone om mee te fotograferen. Maar wat is nou de beste keuze?

Lees ook: 4 tips voor fotograferen met je smartphone

Fotograferen met de iPhone 13 Pro

Als je een liefhebber bent van fotograferen en dit het liefst doet met een smartphone, dan is een iPhone kopen misschien de beste keuze. De iPhone 13 Pro staat bekend om zijn mogelijkheden op gebied van fotografie en video. De hoofdcamera op de voorzijde heeft een diafragma van maar liefst 1.5, lekker lichtsterk dus. De iPhone 13 Pro bevat een groothoeklens met macro functies en beschikt ook over een telelens. Als je wilt fotograferen met deze smartphone, kun je ook je voordeel doen met de verbeterde portretmodus, Cinematic modus voor video’s en speciale Photographic Styles. De iPhone 13 Pro heeft een 3x optische zoom. Perfect voor portretfotografie dus! De sensoren zijn behoorlijk van formaat. Dat betekent dat je ook bij weinig licht de mooiste foto’s kunt maken. Daarvoor kun je natuurlijk ook gebruik maken van de nachtmodus welke beschikbaar is voor alle camera’s op de smartphone. Altijd een prachtig plaatje dus!

Lekker creatief aan de slag

Fotograferen met je smartphone wordt dus steeds professioneler. Smartphones worden voorzien van slimme en handige software, maar ook van de best denkbare camera’s. Gebruik je jouw nieuwe telefoon vooral voor fotografie? Dan is het dus belangrijk om de specificaties van verschillende merken en modellen met elkaar te vergelijken. Ga aan de slag met de bovenstaande tips en wees vooral niet bang om te experimenteren. Daar komen vaak de mooiste foto’s uit voort. Aan de camera van jouw smartphone ligt het in ieder geval niet :-)

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button