Wonen

Zorg goed voor je huis, kies voor gevelreiniging

Natuurlijk zorg je goed voor jouw huis. De ramen, zowel boven als beneden, worden regelmatig gewassen, kozijnen zitten strak in de verf en ook de dakgoten worden minimaal 1 x per jaar geleegd. Je bent goed bezig, dat moet worden gezegd, maar uiteraard kan het altijd beter. Kijk maar eens kritisch naar de gevel van jouw huis. De kans is groot dat je hier mos –of algengroei op aantreft. Woon je in de buurt van of aan een drukke verkeersweg, dan kun je ook te maken hebben met roetaanslag op de gevel van jouw woning. Ook de resten van klimplanten (bijvoorbeeld van een klimop) worden lang niet altijd verwijderd. Breng jouw huis weer helemaal in topconditie door te kiezen voor gevelreiniging.

Lees ook: Wat betekent kalk in je water voor jouw huishouden?

Wat is het voordeel van gevelreiniging?

Het reinigen van de gevel van je huis heeft een aantal voordelen. We lichten de twee belangrijkste er even voor je uit. Eén van de voordelen is dat je huis er weer pico bello uitziet na een grondige reinigingsbeurt. Het verschil tussen voor en na is enorm en het lijkt of je huis een metamorfose heeft ondergaan. En ergens is dit natuurlijk ook zo. Het tweede grote voordeel heeft alles te maken met het beschermen van de gevel. Maar weinig mensen weten dat de gevel van een woning te lijden heeft onder weersinvloeden zoals regen en uitlaatgassen. De groei van mos op een gevel kan zelfs leiden tot scheuren in de gevel. Hier zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten. Het verwijderen van vuil van de gevel draagt bij aan het voorkomen van aantasting en beschadiging van de gevel.

Verschillende manieren om de gevel te reinigen

Er zijn verschillende manieren om je gevel van vuil te ontdoen. Gevelreiniging informatie is niet moeilijk te vinden en je kunt online goed laten informeren. Voor de meeste woningen is het reinigen door middel van stoom een prima oplossing. Met stoomreiniging verwijder je vuil als roetaanslag, algen, mosgroei (korstmos) en resten van klimplanten snel en gemakkelijk. Stoomreiniging is milieuvriendelijk en is bovendien een voordelige optie. Wanneer het vuil op de gevel hardnekkiger is (bijvoorbeeld verfresten of roest) dan is chemisch reinigen een betere optie. Nadeel van chemisch reinigen van de gevel is dat vaak niet goed is voor het milieu. Een derde manier om de gevel van vuil te ontdoen is zandstralen. Dit doe je eigenlijk alleen als andere reinigingsmethoden geen uitkomst bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verwijderen van graffiti. Laten we hopen dat je hier nooit mee te maken krijgt!

Lees ook: Laag brommend geluid in je huis?

Laat het reinigen van de gevel over aan de professional

Het reinigen van de gevel lijkt zo gemakkelijk. Een ladder, een hogedrukspuit en een emmer sop, dat moet de truc toch wel doen. Probeer het gerust eens, want dan kom je er al snel achter dat dit toch wel specialistisch werk is. Laat dit werk dan ook over aan de gespecialiseerde vakman. Alleen dan is de gevel van jouw woning goed beschermd en ziet deze er weer als nieuw uit. Gevelrenovatie kosten en prijzen kunnen behoorlijk verschillen, ook doordat de wijze van reinigingen nogal eens anders wordt beschreven. Laat je dus goed informeren en vraag uitgebreid naar de verschillende methodes.

*Uitgelichte foto mos op de muur door AVN Photo Lab | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button