Weekend weg

Met kinderen logeren bij Stayokay Texel

“Er waren eens 2 reuzen: Tes en Sul. Ze woonden op een eiland en Tes ging een huis bouwen. Sul had geen interesse maar toen het huis eenmaal klaar was veranderde hij van gedachten; hij tilde de helft van het huis op met 2 vingers en zette het een eind verderop weer neer.”

En zo zijn de “halve huisjes” ontstaan, doet papa de kids geloven als we een weekend op Texel zijn en het Ole en Madee opvalt dat er “halve huisjes” in de weilanden staan. Dat deze karakteristieke schapenboeten ooit met een ander doel zijn neergezet gaat er niet meer in en ze willen het korte verhaal tot in den treure horen, het hele weekend lang.

Met de kids logeren bij Stayokay Texel

We gaan logeren bij Stayokay Texel, een hostel van de keten waarvan ik tot voor kort dacht dat er alleen maar jongelui logeerden die ladderzat van stapavondjes terugkomen en midden in de nacht met een hoop bombarie door de gangen zwalken; precies, zoals wij vele jaren geleden ook deden tijdens een vrijgezellenweekend van 1 van mijn vriendinnen.

Er is heel wat veranderd sinds die tijd; Stayokay heeft prachtige lokaties door heel Nederland en richt zich inmiddels voor een groot deel op families. Want wat is er leuker voor kids dan slapen in een hostel waar veel te doen is en waar ook nog eens heel veel mag?

Als wij vrijdag in de middag aankomen na een indrukwekkende boottocht (het is de eerste keer voor de kids op een veerboot) en we al veel “whooooo”’s en “whaaaaa”’s verder zijn checken we in bij de vriendelijke mensen achter de balie en brengen de spullen naar onze kamer.

De kamer is niet groot maar alles wat je nodig hebt is er; een douche, toilet, wastafel en een ruime kast. Onze kamer is op de begane grond en we hebben openslaande deuren; we kijken uit op een mooi groot grasveld. Er zijn 2 stapelbedden waarvan er eentje is omgebouwd tot 2-persoonsbed en het ziet er uitnodigend uit met lekkere, dikke dekbedden en kussens. Het stapelbed is vrij hoog en het hekje bovenin is niet echt heel breed dus we besluiten dat de kids in het 2-persoonsbed slapen en wij in het stapelbed.

We nemen een drankje in de bar en kijken naar een grote groep Franse kinderen die vertrekken. Ole en Madee hebben ineens het rijk alleen! Ze spelen buiten op het voetbalveldje, zitten elkaar achterna op het enorme grasveld en springen achter elkaar op de kabelbaan.

Dinerbuffet bij Stayokay Texel

’s Avonds eten we bij Stayokay Texel zelf. Het restaurantgedeelte ziet er mooi en ruim uit en het avondlicht valt er prachtig in. Vanavond kan er gebruik gemaakt worden van een dinerbuffet (€15,75 voor volwassenen, €7,85 voor kinderen van 3 tot 12 jaar); niet bijzonder uitgebreid maar wel gerechten waarvan we weten dat de kinderen het ook lekker vinden. Op het buffet vinden we salade, aspergesoep, stokbrood met kruidenboter, schnitzels, worteltjes met doperwten, broccoli, spinazie en gebakken aardappeltjes. Het valt behoorlijk tegen en we weten niet goed hoe en of we dat (nu meteen) moeten zeggen; de kok staat zo trots achter het buffet! We denken dat alles in de steamer “gegaard” is, ook de aardappeltjes en schnitzels die nog helemaal droog en licht van kleur zijn. Mijn eerste gedachte als de kok de warmhoudschaal opent is “waar kan ik deze zelf nog even afbakken?” We pakken eerst 2 bordjes met schnitzel, aardappeltjes en groenten voor Ole en Madee maar daar laten we het ook meteen bij. Zij eten het niet, wij ook niet en we doen ons maal met salade, soep en stokbrood met kruidenboter. Wat overigens heel lekker is, dat moet dan wel even gezegd worden! Uiteindelijk melden we het toch even bij de receptie en daar zijn ze natuurlijk heel blij mee; als ze niets horen dan kunnen ze er niets mee ook.

We horen dat er een strandjutter is die vertelt over wat hij allemaal vindt en gevonden heeft op de Texelse stranden. We luisteren aandachtig naar al zijn mooie verhalen, wat weet hij veel en wat heeft hij veel meegemaakt! Vol trots vertelt hij over de honderden jaren oude japon die even terug is gevonden onder het zand op de zeebodem en hij schetst het vergaan van schepen op zo’n manier dat het bijna is alsof je er zelf bij bent geweest.

Lees ook: Een nachtje met kids naar Stayokay Gorssel

Als de kids ’s avonds uitgeteld in slaap vallen pakken wij de babyfoon mee en drinken een paar drankjes in de bar. Er is een bandje en ondanks het feit dat het erg rustig is hangt er een goede, gezellige sfeer. De bar is leuk aangekleed en je vindt er naast hoge en lage tafels leuke zithoekjes met banken waarin je lekker onderuit kunt hangen. We duiken niet al te laat zelf ook in bed want morgen zal het wel weer vroeg dag zijn!

Ontbijt bij Stayokay Texel

Zoals we al dachten is het inderdaad vroeg dag; Ole en Madee liggen om half 7 (gaap!) al te kletsen. We zijn er dus vroeg uit en hebben een lange dag voor ons. Om heel eerlijk te zijn verwachten we niet heel veel van het ontbijt maar dit is geheel onterecht want het ontbijtbuffet is perfect. Heerlijk warme, net afgebakken harde broodjes, krentenbollen, “normaal” brood, ontbijtkoek, crackers, melk, yoghurt met muesli/cruesli, vers fruit en ruime keuze aan beleg zorgen voor een goede bodem. Ook Ole en Madee zitten lekker te smullen.

Zodra ze klaar zijn met eten schieten Ole en Madee richting de knutselruimte voor kids; samen met de aanwezige dame daar knutselen ze een Texels schaapje in elkaar.

Met kinderen naar Stayokay op Texel

Een bezoekje aan Ecomare

Dat is iets waar we natuurlijk niet om heen kunnen als we op Texel zijn; zeehondjes bezoeken! Alhoewel zeehondjes; Ole had gedacht dat ze veel kleiner waren en hij vindt ze uiteindelijk wel heel erg leuk maar schattig, nee, daar zijn ze te groot voor. Ecomare is geweldig om lekker rond te struinen, overal te kijken en je wordt er weer een stuk wijzer van. Vooral veel informatie vind je er over het waddengebied en over wat er allemaal leeft. Maar ook over de geschiedenis en op dit moment is er een tentoonstelling over haaien; ook heel interessant.

Gelukkig is het over het algemeen droog, door de harde wind lijken de enorme buien over te waaien. Het is wél erg koud en zo nu en dan speren we weer even naar binnen om op te warmen en voor warme chocolademelk met appeltaart!

’s Avonds eten we bij Paal 17; een aanrader! Er zijn 2 strandtenten bij deze afslag; “Aan zee” en “Zomers”. Bij de eerste is het volle bak dus we belanden bij Zomers en we eten er heerlijke sliptong. Na het eten waaien we nog lekker uit op het strand, genieten we van de prachtige luchten, de mooie contouren in het zand en onze kids die zich ontpopt lijken te hebben tot heuse strandjutters.

Lees ook: Slapen bij Stayokay Utrecht

Als we terugkomen bij Stayokay is er iemand van Ecomare die aan de aanwezige kinderen van alles vertelt over het leven van zeehonden en bruinvissen. Leuk dat deze dingen geregeld worden, ook al zijn er nu niet eens zo veel kinderen. Alhoewel wij aan het einde van zijn verhaal binnen komen vallen mogen we toch nog van alles vragen en trekt hij er de tijd voor uit om uitgebreid antwoord te geven. Wat zijn we weer wijzer geworden vandaag :-)

Met kinderen naar Stayokay op Texel

Met lammetjes knuffelen

Als Ole en Madee horen dat er met lammetjes geknuffeld kan worden laten ze dat natuurlijk niet aan zich voorbij gaan; dat is dé missie voor vandaag. Onze logeerpartij bij Stayokay zit er alweer op, na het lekkere ontbijt pakken we onze spullen in en checken uit. Ole vindt het jammer, hij had toch wat vaker in het gebouw willen zijn omdat er zo veel te doen is. Maar ja op Texel zelf valt er ook zoveel te beleven!

We vertrekken naar Schapenboerderij Texel waar honderden schapen zijn die bijna allemaal lammetjes krijgen of net hebben gekregen. De boer geeft een demonstratie schapen opdrijven met zijn 2 honden, heel gaaf om te zien en er kan dus geknuffeld worden met lammetjes. Daar zijn we op zich best snel klaar mee want de lammetjes vinden het zelf niet altijd leuk om geknuffeld te worden en gelukkig laten Ole en Madee het aan de dieren zelf over; ze lopen er niet mee te sjouwen als de diertjes dat zelf niet willen. We kijken lekker rond op de boerderij maar het is er zó koud dat we na 2 uurtjes niet kunnen wachten om de door de zon opgewarmde auto in te stappen en richting het noorden van het eiland te rijden.

We lunchen op vakantiepark “De Krim”, een mooi park met een grote buitenspeeltuin én binnenspeeltuin waar iedereen gratis gebruik van mag maken (tip!). Terwijl de kids spelen genieten wij uit de wind van het zonnetje en van een drankje.

En dan is het tijd om naar huis te gaan, ons weekend is alweer voorbij! Op de terugweg naar de boot schieten we nog even richting strand om wat opnames met de drone te maken, het weer is té mooi om het niet te doen!

Wat een leuk weekend was dit, ik had er best nog wat dagen aan vast willen plakken. Texel is gewoon zo’n gaaf eiland; de vergezichten, de luchten, de dingen die er te doen zijn… ik hou er van. Heb je plannen om naar Texel te gaan met je gezin dan is Stayokay Texel echt een leuke lokatie om te logeren met fijne, schone kamers, veel ruimte voor de kinderen om te spelen en leuke dingen die er worden geregeld om de kinderen te vermaken. Wat ons betreft een aanrader :-)

Wil je meer weten over dit leuke eiland, wat er allemaal te doen is met kinderen? Lees dan dit leuke artikel over Texel met kinderen van Avonturensparen.nl!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button