Europa

Wandelen in Montafon met kinderen naar Alpe Nova

Wanneer we in Montafon (Vorarlberg) aankomen treffen we het meteen met het weer: het is prachtig! Heerlijke temperatuur en een fijn zonnetje. Ideale omstandigheden om één van de vele gondelliften te pakken voor een leuke wandeling met de kinderen, hoog in de bergen.

Wandelen in Montafon met kinderen

In heel Oostenrijk kun je prachtig wandelen, zowel in de dalen als hoger in de bergen. Wij verblijven in een accommodatie in Tschagguns, vanwaar het zo’n 20 minuten met de auto rijden is naar Gaschurn. Parkeren kunnen we (gratis) op de parkeerplaats voor de ingang van de Versettla Bahn en we stappen meteen in de gondel, op weg naar het bergstation op 2010 meter hoogte.

Wandeling met wandelgids

We wandelen vandaag samen met een gids dus er is voor ons nu geen gelegenheid om in het zonnetje een drankje te drinken bij restaurant Nova Stoba, dat naast het bergstation ligt. Wanneer je op eigen houtje deze kant op gaat is dit, zeker met (jonge) kinderen, een aanrader. Er is een leuke speelplek bij het restaurant met kleine toestellen, zand en water. Kliederen maar! Als je mazzel hebt lopen er een hoop koeien rondom het restaurant. In principe zijn ze “aaibaar” maar handig is wel om ze voorzichtig te benaderen. Sommige koeien zijn nieuwsgierig en komen naar je toe, anderen draaien meteen om en lopen weg. Ook vind je vlakbij de speelplek geitjes en schapen, voor kinderen is het hier al helemaal leuk dus!

Wandeling naar Alpe Nova

Het uitzicht is hier verbluffend! Vanaf het terras maar ook vanaf de plek waar je de gondel uitstapt; hier kijk je recht op de Tafamunt en naastgelegen Alpen. We genieten van het uitzicht voor we aan onze tocht beginnen, die ongeveer 10 kilometer lang is. Voor de kinderen best een aardige wandeling over ongelijke ondergrond. Het eerste gedeelte, tot aan Alpe Nova, lopen we op grindpaden en we dalen behoorlijk af. Dat betekent op diverse plekken best oppassen om niet uit te glijden en de kinderen pakken geregeld onze hand om te voorkomen dat ze onderuit gaan. Soms is het handiger om in de graskant te lopen voor betere grip. Zelf lijken ze er weinig problemen mee te hebben, ze lopen goed door!

Lees ook: Europa-Park, ideale tussenstop op weg naar je zonnige vakantiebestemming

Alpe Nova Sura Kees

Na ruim een uur wandelen komen we aan in Novatal, waar we kaasmakerij Alpe Nova vinden. Eten wij graag 48+ kaas; in Oostenrijk zijn ze in veel regio’s dol op vetvrije kaas. Zo ook in deze regio en de magere kaas Sura Kees, gemaakt in deze vallei, hebben we al diverse keren zien liggen in de winkels. Het wordt gegeten op brood maar ook als blokjes uit de hand. Op het wat stijvere Oostenrijkse brood is het goed uit te smeren, maar de meeste mensen smeren roomboter op brood, nemen een hap en stoppen een blokje Sura Kees er achteraan in hun mond. Qua structuur en smaak heeft het wel iets weg van Feta kaas, blijkt wanneer we na een rondleiding in de kaasmakerij een kleine proeverij hebben.

De koeien die we eerder tegen kwamen bij Nova Stoba zijn de koeien van hier; elke avond komen ze terug op stal en worden ze gemolken. ’s Nachts blijven ze binnen, ’s morgens worden ze weer gemolken om vervolgens weer de bergenweides op te gaan.

Langs de waterval richting Agrargemeinschaft Garfrescha

Na een klein uurtje op de boerderij lopen we verder richting een beekje wat overgaat in een trapsgewijze waterval. Dit vinden de kinderen wel heel “tof” en het liefst klimmen ze op elke plek op grote rotsen naast het kolkende water. Wat een prachtige vergezichten hier, bijna onwerkelijk. Alsof het in de verte allemaal geschilderd is. De mooie blauwe lucht met hier en daar wat wolken draagt hier uiteraard ook zijn steentje aan bij :-)

Na ongeveer 1,5 uur komen we aan in Agrargemeinschaft Garfrescha, wat een idyllische plek is dit! Karakteristieke huizen in Montafon stijl en modernere huizen wisselen elkaar hier af. Ook hier zijn de vergezichten super mooi, een soort van Heidi & Peter gevoel krijg je hier! Mensen zitten lekker in het zonnetje buiten op een stoeltje en het voelt allemaal zó gemoedelijk aan. Heerlijk! De kinderen houden het goed uit tijdens het wandelen maar beginnen nu toch wel te klagen dat ze moe zijn. Niet zo gek ook met al bijna 10 kilometer achter de rug!

Fijn dat we vanaf hier de Garfrescha stoeltjeslift naar beneden kunnen nemen. De echte diehards kunnen ook naar beneden lopen; je kunt er dan nog dik een uurtje bij op tellen. Nu ben ik al best aardig wat keer op wintersportvakantie geweest en ik heb voor mijn gevoel in de gekste stoeltjesliften gezeten maar nog nooit in een lift als deze. Vooral met kleine kinderen vind ik het een wel erg spannende lift; hij is zó open overal, je hebt het gevoel dat ze zo tussen de spijltjes door uit het liftje kunnen glippen! Helemaal wanneer ze een beetje beweeglijk zijn…

Een prachtige wandeling door Novatal

Een prachtige wandeling, deze wandeling naar Alpe Nova door het Novatal. Enige nadeel is dat de wandeling (wanneer je hem met een gids loopt) eindigt in Grandau, vanwaar je de openbare bus moet nemen terug naar je auto die geparkeerd staat bij de Versettla lift. Die gaat echter maar 1x per uur en als wij aankomen bij de bushalte missen we op een paar minuten na de laatste bus. Hetzelfde geldt voor de diehards die naar beneden lopen; ook zij komen hier uit. Eventueel kun je langs de doorgaande weg terug naar de parkeerplaats in Gaschurn lopen, dan moet je er nog een paar kilometer bij op tellen. Doe je alles te voet, dus pak je geen stoeltjeslift en loop je terug naar de parkeerplaats dan is de wandeling ongeveer 16 á 17 kilometer lang. Prima voor volwassenen maar voor gezinnen met jonge kinderen wellicht iets te hoog gegrepen :-) Het loont dus de moeite om vooraf te kijken hoe laat de bus komt en te zorgen dat je je wandeling zo uitstippelt dat je op het goede moment bij de halte aan komt.

Meer informatie over wandelen in Montafon met kinderen vind je op de website van Montafon.

Adres

Start wandeling naar Alpe Nova met gids: 
Seilbahnstraße 87b
6793 Gaschurn
Oostenrijk

Praktische informatie

-Totale duur: ca. 4–4,5 uur / Wandeltijd: 2,5–3 uur
-Kosten: Volwassenen €10,00 / Kinderen €8,00 (excl. kosten gondellift en proeverij)
-Gratis voor BergePLUS-gasten
-De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en/of bolderkarren

Lokatie

*Prijzen zijn van zomer 2017

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button