Gezinsvakantie in Zweden: Wat te doen in Värmland?
Dat Zweden zeer geschikt is voor een vakantie met kinderen heb je misschien al eerder gehoord, maar wat kun je er nou precies doen? En in welke regio moet je zijn? Zweden is immers groot! De regio Värmland leent zich uitermate goed voor een gezinsvakantie. In de zomer heb je er over het algemeen heerlijke temperaturen en de natuur is prachtig. In de regio liggen ontzettend veel meren dus er is bijna overal gelegenheid voor veel waterpret. Er zijn diverse leuke campings in Värmland te vinden maar ook accommodaties in een rustigere omgeving. Wat je precies kunt doen in Värmland als je er op vakantie bent met je kinderen? Ik geef je graag een aantal tips!
Wat te doen in Värmland
Wanneer je al in Värmland bent en je gaat op zoek naar activiteiten of leuke dingen om te doen met het gezin kan het nog wel eens lastig zijn om goede informatie te vinden. Medewerkers op campings en bij informatiecentra van natuurparken zijn vaak (buitenlandse) vakantiemedewerkers en zij hebben niet altijd de ins & outs op een rijtje. Je gaat dus al snel online op zoek naar tips over activiteiten of plekken om te bezoeken.
Fietsen over een oud treinspoor
Eén van de leukste activiteiten tijdens een vakantie in Zweden is fietsen over een oud treinspoor. Dat kan op verschillende plekken in Zweden en zelfs op meerdere plekken in Värmland. Wij leggen 24 kilometer af op het in totaal 50 kilometer lange spoor Dal Västra Värmlands Järnväg (DVVJ), tussen Årjäng en Bengtsfors. We starten in Årjäng en eindigen in Gustavsfors, ongeveer op de helft dus.
Er zijn twee soorten fietstrolleys. De eerste is een trolley waarop 1 persoon kan fietsen. Op deze trolley is naast plek voor de persoon die fietst ook plek voor 2 kinderen, die kunnen zitten op een bankje. De tweede trolley is een versie waar twee personen achter elkaar zitten en kunnen fietsen. Er is een bankje voor 2 kinderen maar ook achter de tweede fietser is een zitje voor een derde kind (of persoon). Op deze fiets kun je dus met 5 personen, op de eerste fiets met 3. Op beide fietsen is op het middenstuk plek om 1 of 2 tassen neer te zetten.
Waar je rekening mee moet houden wanneer je vanaf Årjäng fietst is dat je voorrang moet verlenen aan de trolleys die vanaf de andere kant komen. En dat betekent dat je de trolley van de rails moet tillen. Vergis je daar niet in, want ze zijn zwaar. De ene fiets is 55 kilo zwaar, de andere fiets zelfs 95 kilo! Heb je dus geen zin om te tillen dan is het handig om in Bengtsfors te starten.
De route zelf is prachtig. Het spoor voert je door dichte bossen en langs meren met eilandjes er in. Je hebt tijdens het fietsen wel te maken met hoogteverschillen, zo merken wij dat we tijdens een half uur fietsen maar liefst 20 meter stijgen (handig, een smartwatch). Aan de andere kant zijn er ook stukken waarbij je weer daalt, dus dan kun je weer even op adem komen. Geadviseerd wordt om niet harder te fietsen dan 10 kilometer per uur, omdat de kans aanwezig is dat de fiets ontspoort bij te hoge snelheid. Nu wil je ook niet te hard fietsen want dan mis je al het moois om je heen :-) Meer informatie over spoorweg fietsen in Värmland vind je op de website van DVVJ.
Wandelen in Värmland
Wandelen kan in Värmland op verschillende plekken, maar routes zijn wel wat lastig te vinden. Een mooi gebied om te wandelen is het Glaskogen natuurreservaat. Bij het informatiecentrum hebben ze wandelkaarten beschikbaar en kun je terecht voor andere informatie. De omgeving is hier prachtig en er zijn langs het water diverse plekken die erom vragen om hier wat tijd door te brengen tijdens je wandeling. Kinderen kunnen lekker spelen op kleine strandjes terwijl ouders genieten van de uitzichten op de afgeplatte rotsen, die zo kenmerkend zijn voor Zweden. Fijn!
Mocht je op zoek zijn naar wandelingen op meerdere plekken in Värmland dan kan dit boek misschien uitkomst bieden. Op de gelijknamige website vind je aanvullende informatie, die goed van updates wordt voorzien. Een andere website waar je wandelroutes in Värmland vindt is Naturkartan.se. Op deze website staat ook een linkje naar Google Play of de App store zodat je een app op je smartphone kunt installeren.
Met de auto op elandsafari
Als je aan Zweden denkt denk je aan de eland (Moose). En Värmland is een regio waar veel elanden leven. Geadviseerd wordt om niet op eigen houtje wandelend op zoek te gaan naar elanden, omdat ze vooral in de zomer agressief kunnen reageren als ze jongen hebben. Met de auto op elandsafari is een goed alternatief. Rij met lage snelheid langs velden die grenzen aan het bos. Elanden komen tijdens schemer tevoorschijn om te grazen op open velden langs de bosranden.
Wij hebben helaas pech en komen geen eland tegen, maar we horen van bewoners van het plaatsje Blomskog dat daar veel elanden worden waargenomen. Ook de witte eland wordt regelmatig gespot in Blomskog, al had een Nederlandse bewoonster van Blomskog de witte eland al even niet gezien. Toen ik haar vroeg hoe lang al niet antwoordde ze “2 of 3 dagen”! Glaskogen is overigens ook een plek waar veel mensen de eland tegenkomen.
Wanneer de jongen klein zijn blijven de moeders overigens diep in de bossen om de jongen in veiligheid te houden. Aan het einde van de zomer komen ze weer vaker te voorschijn. De kans dat je elanden spot is in de zomer dus wel iets kleiner dan in andere seizoenen.
Kano varen over meren in Värmland
Al die meren lenen zich natuurlijk uitermate goed voor kanotochten. Een leuke plek om kano’s te huren is Alcatraz in Gustavsfors. Alcatraz is een voormalige fabriek en nu in bezit van een Nederlands gezin. Je kunt bij Alcatraz materialen huren, overnachten in de herberg, kamperen op de minicamping en eten in het restaurant.
Een kano of kajak is bij Alcatraz te huur per dag of per een week. Het geeft je dus de mogelijkheid voor het maken van een meerdaagse kanotocht, waarbij je onderweg kunt overnachten in hiervoor bestemde accommodaties of in eigen tentjes. Bij Alcatraz zijn gedetailleerde kaarten verkrijgbaar zodat je vooraf precies je route uit kunt stippelen. Vanaf deze locatie kun je vele kanten op. Theoretisch zou je via de sluizen tussen diverse meren zelfs naar Nederland kunnen varen!
Een tip voor mensen met kinderen is een Canadese kano huren. Je kunt dan met 2 volwassenen en een kind in de kano. Heb je 2 kinderen dan wordt het wat krap, zeker wanneer je voor een week op pad gaat. Iets wat veel mensen doen is 2 Canadese kano’s huren. Ze maken dan met behulp van een paar dunne boomstammen een catamaran. Zo kun je in de ene kano zitten en peddelen terwijl je in de andere kano je spullen kunt opbergen.
Vlotvaren in Värmland
Een andere toffe activiteit in Zweden in vlotvaren. Vlotvaren in Värmland kan op de rivier Klarälven. Wanneer je gaat vlotvaren moet je hier minimaal twee dagen voor uit trekken. Bij een meerdaagse tocht leg je een afstand van 50 kilometer of van 100 kilometer af. Je bouwt je eigen vlot en je kunt aanmeren waar je maar wilt. Slapen kan aan wal in een tentje maar ook op het vlot zelf. Het is wel aan te raden om in dat geval gebruik te maken van een klamboe, aangezien de tent op het vlot bestaat uit een paar palen en een zeil.
Een dagje naar Mariebergsskogen
In Karlstad ligt het mooie stadspark Mariebergsskogen. Sinds de plaatsing van historische gebouwen uit verschillende plekken in Värmland doet een deel van Mariebergsskogen dienst als openluchtmuseum. Een park met zowel culturele als historische waarde dus! In het park is volop ruimte om te relaxen. Kinderen kunnen er spelen in speeltuinen of dieren verzorgen op de kinderboederij. In het openluchtmuseum kunnen oude Zweedse spelletjes worden gespeeld en er is een treintje wat om het half uur door het park rijdt. In het park ligt ook een museum waar kinderen van alles kunnen leren over de natuur en over dieren. Lunchen kun je hier lekker in de Zweedse Mariebergsskogen fika. Een prachtig gebouw waar echt de lekkere wafels worden gebakken die we ooit gegeten hebben. Een goede plek voor een dag vol vertier!
Zwemmen in Sunne Sommarland
Zijn je kinderen de natuur even beu (wat ik me niet kan voorstellen ;-) dan kun je ze een paar uurtjes los laten in Sunne Sommarland. Sunne Sommarland is een waterpark met verschillende water attracties. Je vindt er diverse glijbanen waar je met of zonder band vanaf kunt glijden, er zijn hindernisbanen, glijbanen met schuim en glijbanen met een vrije val. En nog veel meer! Het lekkere van Sunne Sommarland is dat het water altijd 25 graden is. Ook als het regent of als het koud is kun je hier dus terecht.
Elgåfossen / Älgafallet waterval
Tegen de grens met Noorwegen aan, vlakbij de plaats Halden, ligt de Elgåfossen waterval. De waterval ligt niet in de regio Värmland maar qua afstand zou je de waterval prima kunnen bezoeken. Elgafossen is met een hoogte van 46 meter de hoogste waterval van Zweden. Helaas zijn wij er niet aan toegekomen om de waterval te bezoeken maar we hebben vernomen dat het de moeite waard is om er naartoe te gaan.
De parkeerplaats bevindt zich iets ten zuiden van de waterval, dit staat duidelijk aangegeven in Google Maps. Een korte wandeling brengt je bij de waterval. In het voor- en najaar schijnt de waterval behoorlijk ruig te zijn, in de zomer kan het zomaar zo zijn dat er maar een klein straaltje water naar beneden komt. Omdat het om een korte wandeling gaat en het wellicht op je route naar Oslo ligt (als je met het vliegtuig gekomen bent) is het misschien de moeite waard om hier even te stoppen.
Benieuwd naar meer mooie plekken in Zweden? Lees dan dit artikel over de mooiste plekken in Zweden. Ben je met de auto via Denemarken gereden? Dan is een Malmö stedentrip met kinderen misschien iets voor op de terugweg! Ga je met je kinderen deze kant op dan is Småland ook een perfecte bestemming voor het gezin.