Kerstmis

Leuke spelletjes om te spelen op oudejaarsavond

Of het nou op vakantie is of tijdens een weekend weg, op een druilerige dag of op oudejaarsavond; het is altijd leuk om een spelletje tevoorschijn te halen. De kinderen vinden het leuk en zeg nou zelf; als volwassenen vinden wij het eigenlijk ook nog erg leuk! Uiteraard zijn er een aantal spelletjes die ik zelf niet graag speel en dan denk ik meteen aan “Mens erger je niet“. Geen idee wat er mee is, ik vind het gewoon geen leuk spel! Gelukkig vind ik veel andere spelletjes wél leuk :-) Omdat we op oudejaarsavond altijd iets leuks willen doen (met de kids en later op de avond alleen met volwassenen) ga ik ieder jaar weer op onderzoek uit.

Dit vinden wij leuke spelletjes

Wat zijn op dit moment leuke spelletjes om te doen? En ga je dit met de kinderen samen doen of vermaken die zich met elkaar en speel je een spel met volwassenen onder elkaar? Geen idee hoe bij ons de oudejaarsavond gaat verlopen. Misschien willen de kids wel gewoon hun eigen gang gaan en zijn wij volwassenen “op elkaar aangewezen”. En ik gok zomaar eens dat het het laatste gaat worden! Onderstaande spelletjes vinden wij altijd ontzettend leuk om te spelen. Lees je mee?

RELATIVE INSAN!TY

Eén van de leukste spellen die ik dit jaar ontdekt heb is RELATIVE INSAN!TY. Bij dit spel heb je situatiekaarten en kaarten met punchlines. Iemand pakt een situatiekaart, waar een zin op staat die aangevuld moet worden. Bijvoorbeeld: “Toen ik mijn moeder vroeg waar papa was, zei ze…” De andere spelers hebben een aantal kaarten met punchlines in handen en kiezen de leukste aanvulling uit. Deze kaarten gaan op een hoop, waarna de persoon die de situatiekaart had de leukste kaart er uithaalt. Het zorgt voor hilarische taferelen kan ik je vertellen! Op het spel wordt aangegeven dat het geschikt is voor personen vanaf 16 jaar, maar onze kinderen van 8 en 10 vinden het geweldig om te spelen. Wellicht zitten er een aantal kaarten tussen die voor die leeftijd nog niet zo geschikt zijn, maar die kun je er makkelijk tussenuit halen. RELATIVE INSAN!TY is momenteel afgeprijsd van €27,99 naar €19,99.

Leuke spelletjes om te spelen op oudejaarsavond - AllinMam.com

30 seconds

Ik denk 1 van de leukste spelletjes die ik afgelopen tijd heb gespeeld is 30 seconds. Je speelt het spel in teams, wij hebben het laatst zelfs met een club van 20 mensen gespeeld en hadden dus 5 mensen in elk team. Bij elke beurt pak je een kaartje waar 5 begrippen op staan welke je moet omschrijven zonder het te benoemen en je teamleden moeten natuurlijk raden wat je precies bedoelt. Heb je de antwoorden goed dan kom uiteraard elke keer weer verder op het bord. Oh, en vergeet niet dat je 30 seconden de tijd hebt voor 1 kaartje en dus 5 begrippen! Heb je het spel al vaak gespeeld en kun je de begrippen zo langzamerhand dromen dan is er ook een 30 seconds uitbreiding verkrijgbaar voor €15,29. Staat vast en zeker garant voor hilarische taferelen! Een 30 seconds junior versie en een 30 seconds Vlaamse editie zijn ook verkrijgbaar.

Party & Co

Inmiddels zijn er vele varianten van dit spel en het maakt me eigenlijk niet uit welke versie er voor m’n neus staat, ik vind ze allemaal leuk! Vooral wat later op de avond gespeeld met vrienden of familie lig je echt dubbel van het lachen. Voor de mensen die geen idee hebben wat voor spel Party & Co is: als het je beurt is aan jou de taak om een opdracht uit te voeren en deze opdracht kan heel divers zijn. Zo kan het zijn dat je dmv gebaren iets duidelijk moet maken of dmv tekenen. Of je hebt moet de mensen uit je team iets laten raden zonder een aantal verboden woorden te zeggen. En dit alles (toevallig ook) in 30 seconden. Er is ook een Party & Co junior en zelfs een Party & Co Disney versie. Uitgekeken op dit spel raak je dus nooit!

Ondertussen kun je genieten van heerlijke oliebollen zonder gist, lekker!

Bank Attack

Zin in een beetje spanning? Dat kan met Bank Attack. Bank Attack is een coöperatief spel; je speelt dus niet voor jezelf en er kan niemand winnen. Als team ga je proberen een bank te overvallen, waarbij je opdrachten krijgt vanuit de te openen kluis. Er zijn verschillende levels, de opdrachten kunnen dus langzaam of snel komen. Wanneer de opdrachten goed worden uitgevoerd gaat de kluis steeds iets verder open. Uiteindelijk lukt het dus als team om de kluis te openen. Of niet :-) Een spel wat niet veel tijd in beslag neemt en dus ook snel even tussendoor gedaan kan worden.

Leuke spelletjes om te spelen op oudejaarsavond - AllinMam.com

Kolonisten van Catan

Good old Kolonisten van Catan! Ik denk dat vele mensen zullen denken “dat is zooooooo 2000” of nog eerder, ik weet niet precies wanneer het spel op de markt kwam maar dat er een hoop mensen er een soort verslaving bij hadden in die tijd weet ik wel! Ook hier werden geregeld “kolonisten-avondjes” georganiseerd met allerlei lekkere hapjes en drankjes erbij. Kolonisten van Catan is een handelsspel waarbij je begint met 2 dorpen, je handelt in grondstoffen en je echt doet aan “landje veroveren”. Heerlijk! Kolonisten van Catan is net als Party & Co zo’n spel dat gewoon niet gaat vervelen. Het basisspel is uit te breiden met diverse uitbreidingen waaronder Zeevaarders, Kooplieden en Barbaren en Steden en Ridders. Een junior-versie ontbreekt uiteraard niet in het assortiment en Kolonisten van Catan is ook in kaartspel verkrijgbaar.

What do you Meme?

Een grappig spel om met volwassenen te spelen is het spel What do you Meme? Het lijkt een beetje op het hierboven beschreven RELATIVE INSAN!TY maar dan zijn er fotokaarten in plaats van situatiekaarten. Dit spel is voor personen vanaf 18 jaar en ik zou het ook niet snel met jongere kinderen spelen. Er staan best heftige teksten op de kaarten. Je zou natuurlijk bepaalde fotokaarten en tekstkaarten er uit kunnen halen, dan is het zeker voor tieners ook een leuk spel. Met volwassenen onder elkaar en een drankje erbij zeker heel grappig!

Leuke spelletjes om te spelen op oudejaarsavond - AllinMam.com

Ik hou van Holland

Ook Ik hou van Holland is zowel in volwassen versie als in junior versie verkrijgbaar en superleuk om met een clubje te doen. Je speelt dit spel in 2 teams en eigenlijk maakt het niet uit hoeveel mensen er de teams zitten, als het aantal maar gelijk is. De opdrachten zijn over het algemeen bekend van televisie en grappig om te doen en om het helemaal af te maken wordt de zoomer bijgeleverd! Voor de liefhebbers: er bestaat ook een Ik hou van Holland verjaardagsspel. Wij speelden Ik hou van Holland een aantal keer tijdens ons jaarlijkse familieweekend met maar liefst 44 mensen! Twee teams van 22 mensen tegenover elkaar, hard juichend, gillend en gehuld in oranje, rood en blauw. Alsof er WK voetbal was… echt lachen!

Geen JA geen NEE

Superleuk om met kinderen te spelen is het spel geen JA geen NEE. Het is namelijk best lastig om op vragen anders te antwoorden dan ja of nee, zeker als er druk op staat! De kaarten met vragen zijn er zowel voor kinderen als voor volwassenen. Er zijn meer dan 1300 vragen dus je kunt er wel even mee vooruit.

Leuke spelletjes om te spelen op oudejaarsavond - AllinMam.com

Doolhof Glow in the Dark

Voor kinderen vanaf een jaar of 6, 7 erg leuk om te spelen: Doolhof. En glow in the dark is heel toepasselijk om te spelen op oudejaarsavond, vind je niet? Een speciale editie om het 30-jarige bestaan van dit spel te vieren. Geen verdere uitleg nodig!

Er zijn zó veel spelletjes…

Bovenstaande spellen zijn denk ik vast bij iedereen wel bekend, maar ja, als je eenmaal iets leuk vindt en leuk blijft vinden… dan ga je niet snel iets anders doen! Zo zijn er mensen die al jaren Monopoly spelen en daarvan vele varianten in huis hebben. Ken je bijvoorbeeld Monopoly wereldeditie?

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button