Recepten

Zoete aardappel puree recept

Zoete aardappel, I love it! Zoete aardappelen vind ik echt heerlijk. Om chips mee te maken, friet of om te grillen in de oven. Maar zoete aardappelen zijn ook heel geschikt voor het maken van puree. Waarom precies, dat lees je in dit artikel. En uiteraard vind je hier ook het basisrecept voor het maken van zoete aardappel puree!

Waarom zoete aardappelen zo geschikt zijn voor puree

Ten eerste hebben ze een zachte, romige textuur wanneer ze na het koken worden gepureerd. Hierdoor kun je ze goed glad stampen zonder klontjes. Daarnaast hebben zoete aardappelen een natuurlijke zoetheid en een heerlijke smaak die goed samengaat met andere ingrediënten. Ze voegen een subtiele zoetheid toe aan de puree, waardoor het een interessante smaakdimensie krijgt. Ook zijn zoete aardappelen voedzaam en voedingsvezels. Ook bevatten ze vitamines en mineralen en zoals vitamine A, vitamine C, kalium en antioxidanten. Pureren van zoete aardappel zorgt er niet voor dat voedingsstoffen verloren gaan. Puree van zoete aardappel is dus ook nog eens heel gezond!

Recept voor zoete aardappel puree

Je kunt gemakkelijk naar eigen smaak kruiden toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan tijm, rozemarijn of knoflookpoeder. Experimenteren met ingrediënten als kaneel, nootmuskaat of geraspte kaas kan uiteraard ook!

Ingrediënten voor zoete aardappel puree

  • 4 grote zoete aardappels
  • 1/4 kopje melk
  • 2 eetlepels boter
  • Snufje zout
  • 1/4 theelepel gemalen zwarte peper

Bereiding van zoete aardappel puree

Schil de zoete aardappels en snijd ze in gelijke stukken, zodat ze gelijkmatig koken. Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de zoete aardappelstukken toe aan het kokende water en kook ze tot ze zacht zijn, ongeveer 15-20 minuten. Prik er met een vork in om te controleren of ze gaar zijn.

Giet de zoete aardappels af en doe ze terug in de pan. Voeg de melk, boter, zout en zwarte peper toe. Gebruik een aardappelstamper of een vork om de zoete aardappels fijn te stampen tot een gladde puree. Je kunt de puree ook met een staafmixer pureren als je een gladdere consistentie wilt.

Proef de puree en voeg indien nodig extra zout of peper toe naar smaak. Serveer de zoete aardappelpuree warm als bijgerecht bij vlees, gevogelte, vis of groenten.

Back to top button