Gezondheid

Wat zijn de beste manieren om te desinfecteren?

Desinfecteren is de laatste jaren nog belangrijker geworden. Dat geldt voor onze omgeving, de materialen die we gebruiken én voor onze handen. Desinfectie zorgt voor een hygiënische en gezonde leefomgeving. Om dat te bereiken is een simpele reiniging niet voldoende. Waarom is desinfecteren nog meer belangrijk? En met welke producten kun je dat het beste doen?

Waarom desinfecteren belangrijk is

Desinfecteren is belangrijk omdat het schadelijke bacteriën en virussen uitschakelt. De verspreiding van deze micro organismen en ziekteverwekkers wordt door desinfecteren voorkomen. Ziekten en virussen kunnen worden overgebracht via verschillende materialen en oppervlakken. Voorbeelden daarvan zijn toiletbrillen, toetsenborden, deurklinken en andere voorwerpen die gezamenlijk worden gebruikt. Ook de desinfectie van onze handen is daarbij belangrijk.

Effectief desinfecteren begint wel bij goed reinigen. Een ruimte of een oppervlak moet eerst goed worden schoongemaakt. Dat betekent dat je de oppervlakte ontdoet van vuil, olie en stof. Pas daarna begin je met het desinfecteren. Daarvoor kun je een desinfecterende spray of doekjes gebruiken. Voor het ontsmetten van je handen gebruik je bij voorkeur een desinfecterende handgel zonder alcohol. Deze droogt de kwetsbare huid niet uit.

Het verschil tussen desinfecteren en reinigen

Er is een wezenlijk verschil tussen reinigen en desinfecteren. Als je jouw handen wast met zeep, dan doodt je de schadelijke bacteriën niet. Dat geldt ook voor oppervlakken natuurlijk. Reinigen is alleen effectief voor het verwijderen van vuil of stof. Een desinfectiemiddel zorgt ervoor dat ziekteverwekkers en schadelijke micro organismen worden gedood en verwijderd.

Verschillende soorten desinfectie middelen en hun werking

Welk product je het beste kunt gebruiken hangt af van het materiaal dat je wilt desinfecteren. Niet elk desinfectiemiddel is geschikt om te gebruiken in de keuken, op je huid of bijvoorbeeld op hout. Lees dus altijd vóór gebruik waar het desinfectiemiddel of de spray geschikt voor is.

Desinfectie spray

Een desinfectie spray is heel effectief in het doden van bacteriën. Goede sprays desinfecteren tot wel 99,9%. Sommige van deze producten kun je ook gebruiken in ruimtes waar eten wordt bereidt. Ze zijn dan vaak biologisch afbreekbaar. Deze desinfectie sprays kun je dus ook gebruiken op houten snijplanken in de keuken. HG desinfectie spray is bijvoorbeeld veilig te gebruiken op elk materiaal. Ook in de keuken en op het toilet. Een fijne desinfecterende spray is die van HG. Bekijk hier welke producten HG nog meer in het assortiment heeft.

Desinfectie handgel

Een desinfecterende handgel zorgt voor zorgvuldig ontsmette handen. Waar je ook bent. Deze gel hoef je in veel gevallen niet af te spoelen. Een desinfectie handgel gebruik je wanneer je in contact bent geweest met anderen of specifieke oppervlakken hebt aangeraakt. Deze gels zijn handig voor thuis, maar natuurlijk ook voor in de auto en op reis. De substantie is niet schadelijk voor je huid en het doodt schadelijke ziektekiemen doeltreffend.

Desinfectie doekjes

Als je snel en eenvoudig wilt kunnen desinfecteren, dan kun je ook gebruik maken van desinfectie doekjes. Deze doekjes zijn voorzien van een desinfectans. Ze maken een oppervlak vrij van schadelijke micro-organismen. Er bestaan ook desinfectiedoekjes voor je handen. Je gebruikt ze bijvoorbeeld om je handen, het winkelwagentje in de supermarkt of het toetsenbord op kantoor snel te kunnen desinfecteren.

Een hygiënisch schone omgeving op ieder moment

Een spray is het meest effectief en makkelijk in gebruik als je grote oppervlakken wilt desinfecteren. Zoals de wanden en de muren van de badkamer of het keukenblad. Bijvoorbeeld na het snijden van kipfilet of het bereiden daarvan. Een spray hoef je in veel gevallen niet te verdunnen en is direct klaar voor gebruik. Deze producten zijn vriendelijk voor het milieu maar wel effectief tegen ziektekiemen, bacteriën en virussen.

Desinfecterende handgel zou je eigenlijk altijd bij je moeten dragen. Bijvoorbeeld in de auto, op je bureau of in je schoudertas. Dat geldt overigens ook voor desinfecterende doekjes. Met deze producten kun je jouw handen en kleine oppervlakken altijd snel ontsmetten. Deze desinfecterende producten zijn een life saver op vakantie, onderweg of tijdens het werk.

HG desinfectie reiniger 99.9%

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,95)
Laatst bijgewerkt: 21 april 2024 - 23:15

Dettol desinfectie doekjes 4x

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,76)
Laatst bijgewerkt: 21 april 2024 - 23:15

Desinfecterende handgel

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 21 april 2024 - 23:15
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button