Lifestyle

Free a Girl van euforie naar walging na Spuiten en Slikken op reis

Twee weken terug stond ik op een zondagavond in een strandtent in Bloemendaal en voelde ik een gevoel van euforie door mijn lijf stromen. Euforie toen tijdens het eindfeest bekend werd gemaakt dat stichting Free a Girl maar liefst 500.000 euro bij elkaar had verzameld met de actie Lock Me Up, waarvoor ook ik me 12 uur lang heb laten opsluiten in een hokje van 1 x 2 meter. Iedereen was door het dolle heen, want niet eerder was het gelukt om zo’n hoog bedrag bij elkaar te krijgen. Er lijkt steeds meer aandacht te zijn voor Free a Girl en de actie wordt landelijk dan ook elk jaar weer beter opgepakt. Euforie dus; nu ook nog steeds, als ik terug denk aan die zondagavond.

Van euforie naar walging

Maar een paar dagen geleden is dat gevoel van euforie omgeslagen in een gevoel van walging. Van walging en van machteloosheid. Een gevoel van de mensheid niet begrijpen, van woede. Dit gebeurde nadat ik het programma Spuiten en Slikken op reis keek, waarin Tim Hofman naar India afreist om de kinderprostitutie aan de kaak te stellen. Hij bezoekt bordelen, spreekt met meisjes die bevrijd zijn, gaat undercover mee met de mensen die minderjarige meisjes in bordelen opsporen en is aanwezig bij een reddingsoperatie. Verschrikkelijk om te zien dat mensen zó wreed kunnen zijn voor een ander. Sowieso al, maar serieus; meisjes van 7, 8, 9 jaar oud of vaak nog jonger? Weggelokt bij hun ouders in Nepal met een zogenaamd “beter toekomst perspectief”? Meisjes die verhandelt worden als beesten? Wel 12 mannen “wegwerken” op 1 dag?? Ik kan het gewoon niet geloven. En met mij vele anderen, want het programma maakt veel los bij televisiekijkend Nederland.

Tim Hofman ambassadeur van Free a Girl

Alhoewel het gevoel van walging en woede blijft overheersen is er toch weer dat kleine beetje gevoel van euforie, nadat bekend werd dat Tim Hofman vanaf nu ambassadeur is van Free a Girl en zich gaat inzetten voor de stichting. Heel bijzonder hoe de mensen die de stichting bestieren dit met zo veel doorzettingsvermogen blijven doen, daar heb ik echt respect voor. Je moet heel sterk in je schoenen staan om te kunnen dealen met al deze mensonterende praktijken. Een aangrijpende aflevering van Spuiten en Slikken op reis, je kunt hem hier terugkijken.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button