Wonen

Laagfrequentie geluid, laag brommend geluid in huis

Je kent de verhalen misschien wel, van mensen die zeggen last te hebben van een laag brommend geluid in huis. Het geluid is zó laag dat het voor velen moeilijk waarneembaar is. De een hoort het wel, de ander niet. Of de een hoort het wel maar stoort zich er niet aan en de ander gaat er aan onder door. Laagfrequent huis, brommende geluiden… Waar hebben het over?

Laagfrequent geluid

Trillingen die geluid veroorzaken worden uitgedrukt in Hertz. Wanneer je het hebt over 100 Hertz dan betekent dat dat je 100 trillingen van een seconde hebt. De meeste vormen van geluid zijn tussen de 125 en 8.000 Hertz. Onder de 100 Hertz spreken we van laagfrequent geluid. Op een gegeven moment is het geluid voor onze oren niet meer waarneembaar (onder de 20 Hertz), dan zijn de trillingen alleen voelbaar. Voor veel mensen kan geluid onder de 100 Hertz als zeer irritant worden ervaren.

Waar wordt laagfrequent geluid door veroorzaakt?

Er zijn vele oorzaken voor laagfrequent geluid. Het kan worden veroorzaakt door machines, verkeer, werkzaamheden en zelfs door zendmasten. Laagfrequent geluid kan verder “reizen” dan hoogfrequent geluid en komt via muren je huis binnen. Eenmaal binnen is het erg lastig te achterhalen waar het geluid vandaan komt.

Wanneer je last hebt van laag brommend geluid in huis

Huishoudelijke apparaten kunnen ook zorgen voor laagfrequent geluid. Zo’n laag brommend geluid in huis kan mensen letterlijk tot waanzin leiden. Ze kunnen niet goed slapen, hebben hoofdpijn, zijn vaak duizelig en hebben last van concentratieverlies. Ook komt het voor dat de bloeddruk verandert en dat ze stress ervaren.

Wat je kunt doen tegen laagfrequent geluid

Kun je niet achterhalen waar het laagfrequent geluid vandaan komt dan kan het helpen om bijvoorbeeld altijd de radio zachtjes aan te zetten. Dat leidt af en kan rustgevend werken. Slapen met oordopjes kan ook helpen wanneer je ’s nachts last hebt van een laag brommend geluid in huis. Er zijn ook apparaten te koop die een soort antigeluid produceren maar deze apparaten lijken met laagfrequent geluid minder goed te werken dan met hoogfrequent geluid.

Kom je er niet achter waar het geluid vandaan komt? Twijfel je of het van je huishoudelijke apparaten afkomstig is of van buitenaf? Dan kun je een geluidsmeting laten uitvoeren. Een melding van laagfrequent geluid kun je doen bij het RIVM en/of de GGD. Nieuwe richtlijnen met betrekking tot laagfrequent geluid worden momenteel herzien.

*Uitgelichte foto door Goodluz | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button