Met een baby door Golden Circle op IJsland

Een spectaculaire waterval, geisers en een meer dan 100 meter diepe scheur in de aarde. Waar anders dan in IJsland heb je de mogelijkheid om zoveel natuurwonderen in één dag te zien. We bezoeken het land samen met onze 9 maanden dochter en zijn erg onder de indruk. Geen wonder dat de route langs deze natuurwonderen de naam “Golden Circle” heeft gekregen. We vertellen je graag wat deze route zo mooi maakt en waarom IJsland heel geschikt is voor een bezoek met (jonge) kinderen.

Lees ook: IJsland route voor 3 dagen (4 nachten)

Met een baby door Golden Circle

Het Þingvellir National Park is de eerste stop op de route. Dit nationale park is ook een historische plek omdat hier vroeger de IJslanders bij elkaar kwamen voor volksvergaderingen. Wij hebben echter vooral oog voor de natuur. Door de aparte zwarte rotsformaties en mystieke mistige sfeer wanen we ons ver van de bewoonde wereld. Het tegendeel is waar: we reden hier in minder dan een uur naar toe vanuit de hoofdstad Reykjavik. Vrijwel alle autoverhuurmaatschappijen in IJsland hebben kinderstoeljes te huur, zelfs voor baby’s. De wegen in IJsland zijn prima, nergens mag je harder dan 80 km per uur en wegpiraten komen we hier niet tegen. Dit maakt dat IJsland heel geschikt is voor ouders die zelf met hun kinderen het land willen ontdekken.

Lees ook: tips voor een rondreis door IJsland met kinderen

Golden Circle, IJsland

Nationale parken gratis toegankelijk in IJsland

Daarbij zijn alle nationale parken in IJsland ook nog eens gratis. Fijn, want wij weten niet hoeveel we kunnen zien met een baby en het is zonde als je dan veel geld kwijt bent voor niets. Gelukkig heeft een groot deel van het park een prima wandelpad en deze neemt ons onder andere mee naar de breuklijn tussen de Europees-Continentale plaat en de Amerikaanse plaat. Dit is de plek met enorm helder en diep water, we hebben respect voor mensen die in dit koude water gaan snorkelen; helaas moeten wij het aan ons voorbij laten gaan.

Golden Circle, IJsland

Voordat we onze volgende attractie bezoeken is het lunchtijd. Elk restaurant dat we in IJsland tegen komen is ingesteld op kinderen. Er zijn kinderstoelen en op zijn minst een verschoningsplank maar vaak zelfs volledige ingerichte faciliteiten. Wat een luxe: hier kunnen ze in Nederland een voorbeeld aan nemen.

Geysir; de meest indrukwekkende geiser van IJsland

Op naar Geysir. Nee niet zomaar een geiser maar DE geiser waar alle andere geisers ter wereld hun naam aan te danken hebben. Geysir zelf is alleen door een paar onverlaten stuk gemaakt. Mensen wilden weten wat er zou gebeuren als je een rots in een geiser legde. In plaats van dat de rots 30 meter de lucht inschoot, gebeurde er iets anders: de geiser ging stuk. Geysir heeft nog een broertje, die om de 10 minuten afgaat. Heel erg leuk om alle toeristen vol spanning te zien wachten om net de juiste foto te kunnen maken. Ook onze baby reageert op het opspattende water en vooral het geluid dat er van de ontploffing afkomt.

Golden Circle, IJsland

Gulfoss waterfall

De laatste stop op de route is wat ons betreft ook de meest spectaculaire. De Gulfoss waterval is super mooi gelegen; in een groene kloof tussen twee bergen. Een redelijke brede rivier verdwijnt via twee watervallen de kloof in. Ook hier is er een fijn pad aangelegd en kunnen we helemaal met de kinderwagen tot aan het uitzichtpunt komen. Er is veel stuifwater dus we zijn blij dat we een regenhoes mee hebben. Dankzij het stuifwater en een waterig zonnetje verschijnt er ook een regenboog.

Golden Circle, IJsland

Meer informatie over IJsland?

Wow, je blijft hier continue fotograferen. Wat een geslaagde eerste dag in IJsland. ’s Avonds genieten we met zijn drieën nog even na van alle ervaringen in het lokale zwembad; heerlijk warm dankzij het thermische water, alweer zo’n goede IJslandse uitvinding.

Wil je weten hoe de reis verder gaat of zoek je inspiratie voor andere reizen met kinderen? Neem dan eens een kijkje op de website Gezinopreis.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button