Europa

Griekenland | Kopje onder in de Egeïsche zee

Klassieke oudheden, olijfboomgaarden en slaperige vissersdorpjes; Met je kinderen reizen naar Griekenland is een eitje, je hebt zo een pakketreisje van vlucht en accommodatie geboekt naar een zonnig eiland. Maar wat als je nu meer wilt ziet dan de lokale friettent van Chersonissos en jezelf en je kinderen iets wilt laten beleven van de cultuur en geschiedenis? Hoe plan je dan je reis die bol staat van vluchten, boten, en lange afstanden op een manier dat het voor het hele gezin leuk blijft? Simpel: rustig aan. Niet in no-time alle highlights aflopen, niet teveel tegelijk willen en een goede balans zoeken tussen klassieke oudheden, tochtjes op een ezel in een bergdorpje en het groene binnenland met olijfbomen.

[pullquote align=”left”] “De souvlaki en tzatziki smaken echt nog lekkerder als je deze zelf gemaakt hebt” [/pullquote]

Mythisch hoogtepunt
Het beste startpunt voor een culturele rondreis door Griekenland is hoofdstad Athene. Het voordeel van een vlucht naar Athene is, dat deze veelal door lijndiensten wordt uitgevoerd op schappelijke tijdstippen, in plaats van chartervluchten naar de eilanden. Kunnen je kinderen (en jij!) tenminste een goede nacht maken en gaat niemand hangerig op reis.

reizen-met-kinderen-griekenland-santorini

De metro is een prima vervoersmiddel in de warme stad, hier krijg je al een voorproefje op de schatten van de oudheid die je gaat zien, want alle archeologische voorwerpen die werden gevonden tijdens het graven van de tunnels, worden in de stations tentoongesteld. Met de metro ben je ook zo op de Akropolis, met als middelpunt het statige Parthenon. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad, maar het gaat uiteindelijk om de tempel zelf. De beeldhouwwerken laten mythische gevechtstaferelen zien waar de fantasie van je kids op los kan gaan.

reizen-met-kinderen-griekenland-acropolis

Snap jij er een iota van?
Een heel fijne manier om te reizen door het land is per huurauto. Je hebt de tijd aan jezelf, kunt plaspauzes inlassen wanneer dat nodig blijkt te zijn of besluiten een uur vroeger te lunchen als er ruzie uitbreekt op de  achterbank. Print van te voren een lijstje uit waarmee het Griekse alfabet kan worden omgezet in dat van ons, dan zijn je kinderen de hele reis zoet met het ontcijferen van verkeersborden. Delphi, beroemd om het orakel, is een mooie volgende bestemming voor je reis. De route leidt je door het bergachtige platteland, langs schattige dorpen. De archeologische site van Delphi is fascinerend, maar misschien vinden je kinderen dat ze nu wel genoeg grijze stenen hebben gezien. Je maakt het weer spannend voor ze door mee te doen aan een fotospeurtocht, waarbij ze de afbeeldingen op de foto’s in het echt moeten opsporen. De stad zelf is niet heel bijzonder om te verblijven, maar binnen 20 minuten ben je aan de Korinthische kust. Las daar wat extra dagen in om te relaxen op het kiezelstrand en te lunchen met verse vis in een taverne aan zee.

reizen-met-kinderen-griekenland-strand

Kokkerellen met feta en olijven
Een halve dag rijden verder kom je in Olympia, bakermat van de Olympische Spelen. Duizenden jaren geleden deed men hier al aan worstelen, hardlopen en speerwerpen en dat kan nog steeds. Voer onderling gerust competities uit met je gezin, de winnaar mag zich met recht Olympisch kampioen noemen. Ook heel leuk in Olympia is de mogelijkheid om met je kinderen mee te doen aan een kookworkshop, de souvlaki en tzatziki smaken echt nog lekkerder als je deze zelf gemaakt hebt. Neem de recepten mee, dan kun je thuis ook nog eens genieten van Griekse sferen. Vervolgens reis je het binnenland in, waar je wandelingen maakt door groene kloven en langs slaperige dorpjes met orthodoxe kloosters. Plaatsjes als Dimitsana en Stemnitsa stammen uit de middeleeuwen en je kunt heerlijk dwalen door de smalle straatjes en een terras opzoeken in een olijfboomgaard.

reizen-met-kinderen-griekenland-Kaminia

Kopje onder in de Egeïsche zee
Na zoveel gezien en gedaan te hebben, heeft iedereen wel een paar dagen aan het strand verdiend. Tolo is een kleine badplaats, waar je vooral in het oude deel geniet van de sfeer en het kindvriendelijke strand. Een heerlijke plek om zandkastelen te bouwen, of een boek te lezen als je kinderen plonzen in zee. Nu je toch niet meer hoeft te rijden, kan de fles met ouzo open of probeer een Griekse wijn als jullie na een lome stranddag aan de Griekse salade en moussaka zitten. Kan je het deze laatste dagen toch niet laten iets te ondernemen, dan is het voormalige vissersplaatsje ook een goede uitvalsbasis voor een boottochtje. Snorkels en hengels mee, de verse vis gaat namelijk diezelfde middag nog op de barbecue.

De reisspecialisten van Griekenland Kids, onderdeel van Riksja Kids, hebben zelf deze plaatsen (en nog vele andere) bezocht met hun kinderen. Ze kunnen je uit eigen ervaring adviseren als je je individuele gezinsrondreis wilt samenstellen, aan de hand vanbouwstenen.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button