Wonen

Kunstplanten voor in huis, voordelen en onderhoudstips

Kunstplanten zijn trendy en wij begrijpen precies waarom. Ze zijn namelijk niet te onderscheiden van echte kamerplanten. Sommige exemplaren zien er niet alleen heel realistisch uit, maar voelen ook zo aan. Kiezen voor kunstplanten in huis heeft voordelen. Je hoeft je namelijk geen zorgen te maken om de verzorging. Ook niet als je geen groene vingers hebt of veel van huis bent. Ben je nog niet overtuigd? Wij vertellen je waarom kiezen voor kunstplanten wél een goed idee is. Natuurlijk voorzien we je ook van onderhoudstips.

Welke verschillende soorten kunstplanten zijn er?

Tegenwoordig kun je van elke kamerplant wel een kunststof replica vinden. Een kunstplant kan een varenachtige zijn, maar bijvoorbeeld ook een hangplant. Dan bestaan er ook nog heel veel imitatie planten op stam. Populaire kunstplanten voor in de woonkamer of op het terras zijn bijvoorbeeld de ficus en de dracaena. Ook de bamboe, pilea en de alocasia zie je veel terug als kunstplant.

Wil je liever een mooie hangplant op de hoek van de kast of zelfs in de badkamer? Kies dan voor kunstplanten zoals de tradescantia of het pannenkoekplantje. De populariteit van kunstplanten neemt steeds verder toe. Ze doen qua look dan ook zeker niet onder voor echte kamerplanten. Er worden steeds betere materialen en technieken gebruikt. Zo kun je tegenwoordig zelfs Uv-bestendige kunstplanten kopen, die niet verkleuren in de zon. En wist je dat er ook kunstbomen bestaan? Denk aan olijfbomen, fruitbomen en bijvoorbeeld bonsai boompjes in verschillende maten.

Kunstplanten, voordelen en onderhoudstips - AllinMam.com

Dit is waarom je kiest voor een kunstplant in huis

Al ben je nog zo begaan met het lot van échte kamerplanten, er gaat er altijd wel eentje dood. Is het niet door een overvloed aan water, dan wel door een teveel aan direct zonlicht. Waar je in de zomer moet opletten voor uitdroging en warmte, heb je in de winter weer te maken met kou en tocht. Om nog maar niet te spreken over het verpotten van de plant.

Ook als je graag wat groen zou willen aanbrengen in ruimtes waar weinig zonlicht naar binnen komt kun je kiezen voor een kunstplant. Wat dacht je van de logeerkamer op zolder, de badkamer of zelfs het toilet. Er is altijd wel een plekje in huis waar echte planten het minder goed doen. Kunstplanten voelen zich echter op iedere plaats welkom!

Met kunstplanten kun je al deze zorgen aan de kant zetten. Zodra je de imitatie kamerplant in een mooie bloempot hebt geplaatst, kan het genieten direct beginnen. Water geven of bemesten is natuurlijk niet nodig, je kunt jouw kunstplantjes rustig aan hun lot overlaten.

Ook als je prijsbewust bent kies je voor mooie kunstplanten binnen jouw interieur. Echte kamerplanten kunnen namelijk behoorlijk prijzig zijn. Niet alleen in aanschaf, maar ook in onderhoud. Denk maar eens aan extra voeding in het voorjaar, potgrond en bestrijdingsmiddelen. Deze goede verzorging en liefde geeft echter geen garantie op een lang en gelukkig leven; een kamerplant blijft immers een gevoelig stukje groen.

Lees ook: Vier leuke fruitbomen voor binnen

Kunstplantjes onderhouden op de juiste manier

Hoewel imitatie- of kunstplanten behoorlijk onderhoudsvrij zijn, hebben ze op hun beurt wel een beetje aandacht nodig. Je wilt immers dat de bladeren hun natuurlijke glans behouden. Schrik niet, want ook als je geen ervaring hebt met plantverzorging kun je kunstplanten van een goed onderhoud voorzien. Kunstplanten verzorgen is gelukkig helemaal niet moeilijk :-)

Eénmaal per week afnemen met een stofdoek of vochtige doek is voldoende. Verwijder wel eerst het droge stof als je de bladeren vochtig wilt afnemen. Zo voorkom je ophopingen. Een plumeau is ook een prima tool om kunstplanten te ontdoen van hun stoflaag. Is jouw kunstplant erg stoffig geworden? Dan kun je hem ook van een frisse douche voorzien. Hoewel de kunstplant er niet van gaat groeien, ontdoe je de bladeren op deze manier wel makkelijk van stof en vuil. Haal de plant wel eerst uit de pot of laat het overtollige water na het afspoelen uit de bloempot lopen. In de zomer voorkom je op deze manier ook dat muggen eitjes leggen in het stilstaande water en het zorgt er ook voor dat je geen last krijgt van vieze geurtjes.

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button