Kerstmis

10x DIY thema kerst knutselen, ideeën en tips

Knutselen met de kids is leuk! Helemaal wanneer je een thema hebt. Thema’s zijn er genoeg het hele jaar door. Sowieso seizoenen doen het altijd goed voor DIY activiteiten. En dan hebben we daarnaast nog alle verschillende feestdagen. Valentijnsdag, Moederdag, Vaderdag, Dierendag… noem maar op! In dit artikel focussen we op het thema kerst knutselen.

Lees ook: Dit zijn de kerst trends van 2022

10x DIY thema kerst knutselen

Hoeveel kan er met Kerstmis wel niet geknutseld worden? Van het versieren van kerstballen tot het maken van kerststukjes. Van het leuk versieren en inpakken van kerst cadeaus tot het maken van leuke props voor het kerstdiner. Genoeg te verzinnen. Hieronder 10 ideeën voor het thema kerst knutselen met (of zonder) de kinderen!

Iets leuks voor op je kerstcadeau

Eerder schreven we al hoe je origineel je kerstcadeaus in kunt pakken. Dit betekent niet alleen een leuk papiertje met een strik er omheen. Nee je kunt van alles op je kerst cadeau plakken en je kunt er ook van alles omheen binden. Veel gebruik wordt er tegenwoordig gemaakt van natuurlijk materiaal. Zaag met een figuurzaag een leuk houten figuurtje en hang het aan je lint wat om je cadeau gestrikt zit. Steek wat groen tussen je lint, maak een ster van natuurlijk koord of gebruik allerlei leuke stickertjes. Zó veel ideeën!

10x DIY thema kerst knutselen - AllinMam.com
Foto door Perfectlab | Shutterstock

Vilten kersthangers maken

Om deze leuke kersthangers te maken hoef je echt niet super handig te zijn met naald en draad! Koop verschillende kleuren vilt, vulling, wat lint, garen en touw. Vormpjes zijn zo geknipt. Leg de vormpjes op elkaar en naai ze aan elkaar vast. Voor je helemaal rond bent vul je de hanger met vulling. Ga daarna verder met de versiering. Wees creatief! Gezichtjes, sterretjes, takjes… je kunt het met draad doen of met kleiner geknipte vilten figuurtjes. Lintje er om heen, touwtje er aan en klaar! Unieke hangers voor in de kerstboom waar je nog jaren lang samen met je kinderen plezier van gaat hebben.

10x DIY thema kerst knutselen - AllinMam.com
Foto door Oksana Shufrych | Shutterstock

Huisje van gemberkoek maken en versieren

Onder andere bij IKEA verkopen ze huisjes van gemberkoek. Superleuk om in elkaar te zetten samen met je kind(eren). En daar blijft het natuurlijk niet bij. Gebruik een setje met decoratiestiften (verkrijgbaar in elke supermarkt) om het huisje te versieren met streepjes, stippen en kleurtjes. Plak smarties en sneeuwvlokjes op het dak. Superleuk wordt dat!

10x DIY thema kerst knutselen - AllinMam.com
Foto door Oksana_Slepko | Shutterstock

Een kaars versieren met kaneelstokjes

Een kaars versieren kan echt binnen mum van tijd gedaan zijn en het staat super leuk en sfeervol. Met kaneelstokjes bijvoorbeeld. Zet rondom kaneelstokjes tegen je kaars aan en bindt dit vast met een touwtje. Wil je de kaars echt gaan gebruiken? Laat hem dan niet te ver branden. Zet, zodra het past, een waxinelichtje in het gat. Zo heb je langer plezier van je versierde kaars!

10x DIY thema kerst knutselen - AllinMam.com
Foto door Agnes Kantaruk | Shutterstock

Krijtstift tekening op het raam

Raamtekeningen van krijtstift zijn helemaal hip! Je ziet ze dan ook overal. Het maakt niet eens zo veel uit wat je precies tekent, als het maar in de sfeer is van de feestdagen. Wij beginnen altijd al met Sinterklaas met tekenen en passen het elke keer een beetje aan. Vaak tot ver in de maand januari! Van “Welkom Sinterklaas” naar “Fijne feestdagen” naar “Happy New Year”. Vinden de kinderen (en de voorbijgangers) erg leuk! Onze ervaring is dat de krijtstiften van Edding het beste zijn. Deze zijn mooi vullend wit, in tegenstelling tot de veel lichtere HEMA krijtstiften.

Helemaal hip: een krijtstift raamtekening - AllinMam.com

Kerstboom van tape op de muur

Hoe leuk is deze kerstboom van tape op de muur? Zo geef je je kind ook een eigen kerstboom, super leuk voor op zijn/haar slaapkamer. Vergeet niet veel verschillende soorten, kleuren tape te gebruiken met diverse printjes. Hoe gevarieerder hoe leuker!

10x DIY thema kerst knutselen - AllinMam.com
Foto door Mallmo | Shutterstock
10x DIY thema kerst knutselen - AllinMam.com
Foto door Mallmo | Shutterstock

Koekjes versieren

Koekjes kun je natuurlijk zelf bakken maar als je weinig tijd hebt (of je bent niet zo handig met koekjes bakken) dan kun je ook kant en klare kale koekjes kopen. Kinderen vinden koekjes versieren altijd ontzettend leuk, helemaal als ze zich uit kunnen leven met verschillende kleurtjes en toppings. Wil je echt iets speciaals doen? Dan is een slinger van koekjes maken ook een leuk idee. Dan wel in kerst gerelateerde vormen uiteraard in deze tijd :-)

10x DIY thema kerst knutselen - AllinMam.com
Foto door Flotsam | Shutterstock

Glazen potjes versieren

De meeste kinderen zijn gek op verven. En glazen potjes zijn superleuk om te beschilderen! Sowieso kan het versieren van glazen potjes op veel verschillende manieren. Je kunt er figuurtjes van vilt opplakken maar je kunt ook met porselein verf aan de slag. Of met een beetje lijm, waar je vervolgens glitters opplakt. Klaar? Zet er een waxinelichtje in en jullie kunnen tijdens de feestdagen genieten van zelfgemaakte waxinehouders!

10x DIY thema kerst knutselen - AllinMam.com
Foto door David Krasensky | Shutterstock

Muur van schoolbord verf

Ben je wel in voor iets anders dan anders? Verf dan een deel van je muur met schoolbordverf. Zo’n muur kun je veranderen zo vaak als je wilt. Superleuk! Met krijt maak je een leuke tekening en accessoires plak je hier tussen. Niet alleen met kerst leuk! Om te voorkomen dat er plakresten achterblijven op je schoolbordmuur kun je het beste gebruik maken van Bison Patafix. Ideaal om van je muur te verwijderen zonder beschadigingen.

Zin in nog meer inspiratie? Check dan dit artikel met nog meer kerst DIY ideeën!

10x DIY thema kerst knutselen - AllinMam.com
Foto door Maglara | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button