Reistips

Vervoer naar vakantieadres; waar kies jij voor?

Reis je liever met auto en caravan of geef je de voorkeur aan reizen met een camper? Of hou je helemaal niet van kamperen en trek je liever van de ene accommodatie naar de andere, met de auto of misschien zelfs met de motor? Er zijn zoveel verschillende manieren om te reizen en alle vormen van transport hebben natuurlijk voor- en nadelen. Met de auto reis je bijvoorbeeld comfortabel en er kan lekker veel mee. Ideaal wanneer je gaat kamperen bijvoorbeeld, helemaal wanneer je een aanhangwagentje meeneemt. Een motor geeft tijdens het reizen weer meer vrijheid. En het voordeel van op vakantie gaan met de camper of caravan is weer dat je altijd je eigen spulletjes én eigen bed mee hebt. Welk vervoer naar vakantieadres heeft jouw voorkeur?

Reizen met de camper

Reizen met een camper is een populaire vorm van vervoer naar de vakantiebestemming. Je geniet van ontzettend veel voordelen, maar ervaart natuurlijk ook nadelen. In de eerste plaats geeft een camper je ontzettend veel vrijheid tijdens het reizen. Je hoeft namelijk geen accommodatie te boeken onderweg. Ook heb je alles wat je nodig hebt bij je, zoals een keuken om te koken en een bed om in te slapen. Een overnachting op een camperplaats is daarnaast zo gevonden. Deze hoef je vaak niet vooraf te reserveren en de plekken zijn niet duur. Vaak liggen ze ook nog eens op de mooiste en meest rustige plekjes zonder massatoerisme.

Reizen met een camper kent uiteraard ook wat nadelen. Zo moet je geliefde camperplaatsen, bijvoorbeeld dichtbij een hotspot of bezienswaardigheid, in het hoogseizoen wél vooraf reserveren. Je bent met een camper ook wat langer onderweg. Houd rekening met een maximale snelheid van ongeveer 100 km/u. Ook het brandstofverbruik van een camper is in veel gevallen hoger dan van een auto. Wil je tussendoor een boodschap doen of de omgeving verkennen? Dan is een extra vervoermiddel als een fiets, scooter of elektrische step erg handig om bij je te hebben. Je kunt de camper dan rustig op de kampeerplek laten staan.

Op vakantie met motor en tent

Ben je avontuurlijk en streef je naar het ultieme gevoel van vrijheid? Dan is de motor een ideaal transportmiddel voor jou. Lange files zijn voor jou verleden tijd. De motor is juist heel geschikt voor rijden over idyllische binnendoor weggetjes, wat met een auto of camper juist weer moeilijker is. Motorkamperen vereist wel enige concessies en creativiteit. Een tent kun je eenvoudig meenemen, maar kampeerspullen wordt een ander verhaal. Kies daarom voor compacte benodigdheden en maak keuzes. Als je met de motor en tent wilt reizen, heb je ook een veilige uitrusting voor jezelf nodig. Ben je op zoek naar benodigdheden kijk dan eens naar de verschillende motorkleding merken die er zijn. Een mooie helm erbij, fijne motorhandschoenen en je kunt veilig op pad. De ruimte die je hebt op een motor is beperkt, maar de vrijheid die je krijgt is wel oneindig groot.

Tip: Check het YouTube kanaal Itchy Boots van Noraly Schoenmaker als je reisliefhebber én motorliefhebber bent. Zij reist sinds 2018 de hele wereld over op de motor en maakt hiervan inspirerende videos. Een aanrader om eens een avondje voor te gaan zitten!

Lees ook: Voordelen van reizen op twee wielen

Op reis met auto en caravan

De caravan is misschien wel het meest populaire transportmiddel tijdens alle soorten reizen en vakanties. Jouw tiny house neem je namelijk makkelijk met je mee. Een caravan is van alle gemakken voorzien; een comfortabel bed en een zithoek, maar ook een keukentje met koelkast. En vaak zelfs een kleine badkamer. Zo ben je van niets en niemand afhankelijk. Een staanplaats op een camping is vaak ook nog eens minder kostbaar dan het huren van een vakantieverblijf. Met de auto en caravan kun je dus eigenlijk langer kamperen voor hetzelfde geld. Reizen met dit transportmiddel kent ook nadelen. Binnendoor wegen zijn in veel gevallen niet geschikt voor de caravan. Ook de snelheid per uur ligt lager, je bent dus langer aan het rijden. Voor een auto met caravan betaal je op tolwegen ook een hoger bedrag dan wanneer je alleen met een auto reist.

Met de auto van accommodatie naar accommodatie

Ook de auto wordt veel gebruikt als vervoermiddel tijdens de vakantie. Dit heeft een aantal voordelen. Zeker wanneer je van hotel naar bed & breakfast, appartement of resort wilt rijden. Het enige wat je nodig hebt is kleding. Een bed om in te slapen én andere faciliteiten gebruik je namelijk van de accommodatie. Deze vorm van reizen geeft een gevoel van vrijheid. Daarnaast kun je bij aankomst direct beginnen met genieten. Een tent opzetten is namelijk niet nodig. Met de auto van hotel naar hotel reizen is vaak ook nog een sneller. Je bent namelijk niet afhankelijk van vluchttijden of vertragingen binnen het openbaar vervoer. Natuurlijk moet je budgettair wel rekening houden met het verbruik van brandstof. Ook krijg je in het buitenland vaak te maken met tolwegen. De auto als transportmiddel tijdens het reizen heeft ook nadelen. Zo moet je populaire accommodaties vooraf reserveren. Dat betekent dat de route die je rijdt vooraf enigszins bekend zal zijn.

Auto vakantie en kamperen in een tent

Wil je wel met de auto op vakantie maar reis je daarbij liever niet van accommodatie naar accommodatie? Dan kun je ook kiezen voor een autovakantie met tent. Je kiest zelf uit waar je wilt kamperen en voor hoe lang. Reizen binnen Europa met de auto is comfortabel en ook de afstanden zijn prima te doen. In de auto neem je alles mee wat je nodig hebt. Zoals een grote tent, slaapbenodigdheden en overige kampeerspullen. Zoals een gasstel of barbecue. Daarnaast bepaal je zelf waar en wanneer je wilt stoppen of rusten. Iets wat met een vliegvakantie of busreis gewoonweg niet mogelijk is. Kies je mét kinderen voor een kampeervakantie met tent en auto? Zorg dan wel voor voldoende afleiding op de achterbank. Voor kinderen kan een lange autorit namelijk best een uitdaging zijn!

*Uitgelichte foto via Dreamstime

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button