Baby/dreumes

De populairste én meest opmerkelijke babynamen van 2016

Het is voor veel aanstaande ouders een hele klus; welke naam je je kindje gaat geven. En vaak is het na de geboorte het eerste wat er door de omgeving gevraagd wordt: “Vertel, hoe heet ze?”

De Sociale Verzekeringsbank (de instantie die elk kwartaal de kinderbijslag uitkeert en daardoor op de hoogte is van alle pasgeboren kindjes) heeft vandaag weer de meest gekozen babynamen van 2016 bekend gemaakt. Een overzicht van de meest populaire én meest opmerkelijke babynamen van afgelopen jaar.

Meest populaire babynamen voor jongens

Was Daan in 2015 even uit de top 5 verdwenen, afgelopen jaar stond hij weer bovenaan en verdreef daarmee Liam van de eerste plek. Op de 2e en 3e plek vinden we Noah en Sem. In totaal werden er in 2016 88.494 jongens geborenen in de top 20 vinden we verder ook namen als Levi, Luuk, Lars, Jesse, Milan en Thijs.

Meest populaire babynamen voor meisjes

Ook Anna was in 2015 niet te vinden in de top 3 (toen stond Emma bovenaan) maar heeft in 2016 de eerste plek veroverd wat meisjesnamen betreft. Emma en Tess delen een 2e plek. In 2016 kwamen er in totaal 84.286 meisjes ter wereld en namen als Sophie, Sara, Liv, Julia, Zoë, Lynn en Olivia zien we terug in de top 20.

Vernoemen naar beroemdheid

Het komt best geregeld voor dat ouders hun zoon of dochter vernoemen naar een idool. Eenvoudigweg omdat ze fan zijn of, zoals in het geval van David Bowie, waarschijnlijk door het overlijden van een bekende persoon. In 2016 kregen 18 jongens en 22 meisjes de naam Bowie of Bowi. De naam Prince werd aan 5 jongens gegeven.

Donald staat (nog) niet op de lijst, maar 3 meisjes kregen de naam Hillary. En wat dacht je van Badr? 30 jongens werden vernoemd naar de bekende bokser en 21 jongens kregen de naam Rico. Ook de naam Max zit de laatste jaren in de lift, de naam staat op nummer 8 in de lijst voor jongensnamen.

Wil natuurlijk niet zeggen dat alle kinderen die deze namen krijgen worden vernoemd, maar het is opvallend dat bepaalde namen van mensen die veel in het nieuws zijn toch stijgen op de lijst :-)

Opmerkelijke babynamen

Wat betreft opmerkelijke en voor veel mensen wellicht vreemde babynamen is het ook elk jaar weer spannend én verrassend. Zo komen er voor de meisjes namen langs als Blizz-Heavenly, Tippie-Tipper en Daiyalyshandra. Iets koninklijk laten terugkomen in de naam voor een meisje blijkt ook steeds populairder te worden; er komen namen voorbij als Queen-Angelley, Queendjelley en Queen-Jo’nisha.

Ook de lijst met jongensnamen bekijken we met grote ogen. We zien onder andere namen voorbij komen als Andrianiaina, Oluwadamilola, Eylul, Swodip, Hunk, Fikret en T’cxzayneau.

Heb jij er lang over na moeten denken hoe jullie je kindje gingen noemen?

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button