Wonen

5 slaapkamer tips voor het creëren van rust

De slaapkamer is bedoeld om op te laden na een drukke dag. Maar veel te vaak voelen we ons in bed nog steeds gejaagd en onrustig. Natuurlijk heeft dat te maken met telefoon en televisie voor het slapengaan, overvolle avondprogramma’s en een hoofd vol planningen voor de volgende dag. Toch heeft ook de slaapkamer zélf veel invloed op onze nachtrust. Een ontspannen gevoel begint bij een
kalme leefomgeving! Vijf slaapkamer tips voor het creëren van rust:

1. Less is more

Om rust in de slaapkamer te creëren is het allereerst belangrijk om flink te gaan ruimen: berg alle overbodige spullen weg in kasten, of beter nog, in een andere kamer. Slapen doen we het beste wanneer we in een prikkelarme omgeving zijn en elk frummeltje, elke stapel papieren en elke volle wasmand is een prikkel. Een afleiding. Een onrustfactor. Dus: houd je slaapkamer lekker leeg, schaf desnoods een leuk dressoir of een stel opbergmanden aan en zorg dat je regelmatig opruimt.

Lees ook: Review Emma matras, ervaring en tips om lekker te slapen

2. De voordelen van een kapstok

Verrassend maar waar; een kapstok kan ontzettend veel rust geven in de slaapkamer. Voortaan hangen je gedragen kleren netjes aan een haakje, in plaats van op de grond rond te slingeren of een hoopje te vormen op een stoel. Bovendien blijven je kleren kreukvrij aan een haakje én kan een kapstok een leuk sfeeraccent vormen! Kies bijvoorbeeld voor een gezellig model van hout of voor een kapstok met een leuke decoratie.

3. Denk aan de verlichting

Vaak besteden we ontzettend veel aandacht aan de verlichting in de woonkamer, maar vergeten we de slaapkamer volkomen. Terwijl licht een enorme invloed heeft op onze nachtrust! Het onderdrukt het slaaphormoon melatonine en vertelt ons lichaam dat we nog wel even wakker mogen blijven. Kies daarom ’s avonds voor zachte sfeerverlichting in de slaapkamer en lees nog even bij een nachtlampje met een lage intensiteit.

4. Rustige kleuren

Misschien een cliché, maar bepaalde kleuren in de slaapkamer zorgen voor meer rust dan andere kleuren. Pastelkleuren en zachte bruintinten werken stress-reducerend. Blauw is een koele en kalme kleur, groen roept de rust van de natuur op. Paars en rood op de muren kun je beter vermijden want dit zijn kleuren die veel energie oproepen! Al zou rood wel goed zijn voor de passie…

5 slaapkamer tips voor het creëren van rust - AllinMam.com

5. Televisie eruit, planten erin

Ai, een gevoelige kwestie… maar de televisie verwijderen uit de slaapkamer is écht een goede manier om je nachtrust te verbeteren! Het blauwe licht van televisie (en telefoon) onderdrukt namelijk de slaaphormonen in je lijf en ook positieve emoties houden je wakker. Zet er een stel planten voor in de plaats om de zuurstofkwaliteit in de slaapkamer te verbeteren. Zo heb je minder kans op hoofdpijn en slaapproblemen.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button