Film/serie

Must see: The Lion King 2019 in Nederlandse bioscoop

Al maanden keek ik er naar uit: de nieuwe bioscoopfilm The Lion King. Het oude vertrouwde verhaal maar in een nieuw, digitaal geanimeerd jasje gestoken. Afgelopen tijd werden er steeds wat beelden vrijgegeven en dat zag er veelbelovend uit.

Al 25 jaar The Lion King

De laatste versie van The Lion King kunnen we ons allemaal nog goed voor de geest halen. Toch is het inmiddels alweer 25 jaar geleden (1994) dat de animatiefilm op het grote doek te zien was. De film won in 1994 en 1995 veel verschillende prijzen. Het nummer Can You Feel the Love Tonight van Elton John werd een regelrechte wereldhit, evenals het nummer Circle of Life wat te horen is aan het begin van de film. Op The Lion King kwamen in de jaren daarna 2 vervolgfilms: The Lion King II: Simba’s trots en The Lion King III, die niet in de bioscoop maar meteen op video uitkwamen. Timon en Pumbaa kregen hun eigen serie, waarvan uiteindelijk meer dan 80 afleveringen te zien waren. Ook de The Lion King als musical, die in 1997 in première ging, kent nagenoeg iedereen en trekt vandaag de dag nog steeds volle zalen.

Digitale animatie versie van The Lion King in 2019

In 2016 werd bekend dat Disney plannen had voor een nieuwe, digitaal geanimeerde versie van The Lion King. In 2017 werd begonnen met de productie van de film. Zo zou de digitaal geanimeerde versie van The Lion King in 2019, precies 25 jaar na het uitkomen van de vorige film, op het witte doek verschijnen. Hans Zimmer zou net als in 1994 de muziek verzorgen, dit keer samen met Beyoncé en Tim Rice. Jon Favreau stond garant voor de regie. Eind 2018 kwam er een eerste teaser online, die zó goed werd bekeken dat er meteen een record verbroken werd (224 miljoen keer bekeken in 24 uur tijd). In april kwam de officiële trailer uit, die ons nog lekkerder maakte dan de teaser al deed. Kippevel!

De stemmen in The Lion King

Een hele lijst met mooie en bekende namen als het gaat om de stemmen van de personages in de film. Hieronder een kleine opsomming:

 • Donald Glover als volwassen Simba
 • JD McCrary als jonge Simba
 • Beyoncé Knowles-Carter als volwassen Nala
 • Shahadi Wright Joseph als jonge Nala
 • Chiwetel Ejiofor als Scar
 • James Earl Jones als Mufasa
 • Alfre Woodard als Sarabi
 • Florence Kasumba als Shenzi
 • Billy Eichner als Timon
 • Seth Rogen als Pumbaa
 • John Oliver als Zazu

Het verhaal van The Lion King

Het verhaal van The Lion King is bij iedereen vast bekend, zelfs bij de jongste generatie. Maar voor de mensen die de film nog nooit gezien hebben toch even in het kort een samenvatting.

Leeuwenkoning Mufasa regeert over een deel van de Afrikaanse Savanne en is erg geliefd bij zijn dierenvolk. Hij showt meteen aan het begin zijn pasgeboren zoon Simba, de toekomstige leeuwenkoning, aan alle dieren in het dierenrijk. Scar is de broer van Mufasa. Een zwaar gefrustreerde leeuw die het liefst zelf de troon zou willen bestijgen met Sarabi (de vrouw van Mufasa) aan zijn zijde. Je kunt je voorstellen dat Scar helemaal niet blij is met de komst van Simba, de troonopvolger. Hij zet alles in het werk om zelf die troon te bemachtigen wat onder andere resulteert in een vluchtende Simba. Simba komt tijdens zijn vlucht in contact met Timon en Pumbaa, die hem een nieuw thuis bezorgen. Wanneer Simba na een hele tijd zijn jeugdvriendinnetje Nala tegen komt is de tijd daar om terug te keren naar huis waar zijn familie hem keihard nodig heeft.

In bioscoop kijken of straks thuis?

Mijn eerste reactie? In de bioscoop natuurlijk! Dit is een film die je echt op groot doek moet zien. Mét 3D bril op. Zo ontzettend knap hoe echt ze alles er uit kunnen laten zien met digitale animatie, ongelooflijk. Er zijn heel veel scènes in de film waar je twijfelt of het toch niet echt is. Zouden ze dan toch echte beelden met animatie hebben gecombineerd? Vooral de close-ups maken indruk. Echt op elk detail is gelet: kleine bewegende haartjes, de blik in de ogen van de dieren, het landschap… het is allemaal even mooi. En waar kun je dat nóg beter waarnemen dan op het grote bioscoopscherm :-)

The Lion King in Nederlandse bioscoop

The Lion King is vanaf 17 juli in de Nederlandse bioscopen (Pathe, Kinepolis, Vue) te zien, zowel in 2D als in 3D. Kijkwijzer geeft aan dat de film geschikt is voor kinderen vanaf 9 jaar. Is jouw 7- of 8-jarige wel wat gewend dan zou je hem of haar mee kunnen nemen. Maar hou er rekening mee dat het op bepaalde momenten in de film best spannend is. The Lion King zal te zien zijn in de originele versie met Nederlandse ondertiteling maar ook Nederlands ingesproken.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Lees meer
Back to top button