Wonen

Een zwembad in de tuin; hoe kies je de juiste?

Wat is er nou leuker voor kinderen dan lekker spelen met water op een warme zomerse dag? En voor ouders is er niets fijner dan gewoon genieten van die warme dag in de eigen vertrouwde omgeving, namelijk in de achtertuin. Zo heb je niet de drukte van een zwembad en kom je dus ook geen ogen tekort om op je kroost te letten. Want met een zwembad in de tuin heb je dat probleem gewoon niet! Je kunt dan immers heerlijk vanuit je luie stoel toezicht houden op de kinderen terwijl je zelf geniet van de rust en natuurlijk het zonnetje.

Opblaaszwembad bestellen?

Zijn de kinderen echt nog erg klein, zo klein dat ze absoluut niet zonder toezicht in de buurt van water mogen komen, dan is een opblaasbaar zwembad in de tuin de beste keuze. Je kunt het bad namelijk in een handomdraai opzetten, vaak is dit slechts een kwestie van enkele randen opblazen en het bad staat. Voordeel van zo’n opblaasbaar zwembad is ook nog eens dat het na gebruik makkelijk op te ruimen is. Gewoon een kwestie van de stop eruit en het bad loopt leeg. Het water kan aan het eind van de dag over de planten worden gegoten, waardoor deze ook weer blij zijn na een warme dag.

Bovendien zijn deze baden makkelijk te vullen, afhankelijk van de grootte met enkele emmers water of de tuinslang en schoonmaken is ook zo gedaan. De opblaasbare rand heeft overigens ook een andere functie, het is de perfecte valbreker. Dat wil zeggen dat het meeveert wanneer kleine kinderen er eens tegenaan vallen (en iedereen met kinderen weet dat dat nogal eens gebeurt). Je voorkomt zo uitglijders en blauwe plekken, gewoon vanwege die rand. Maar de rand biedt ook stevigheid en stabiliteit aan het bad. En zeker met de wat grotere opblaasbare zwembaden is dat iets dat echt noodzakelijk is.

Lees ook: Snorkelmasker Easybreath van Decathlon

Intex zwembad in de tuin

Zijn de kinderen al wat ouder en hebben ze al een zwemdiploma of houd je zelf van lekker badderen maar heb je geen zin om dagelijks naar het zwembad te reizen dan is een intex zwembad in de tuin ideaal. Je hebt hierbij niet alleen keuze uit wat grotere baden maar ook wat diepere baden. Deze zwembaden zet je echter wel al aan het begin van het seizoen op en moet je onderhouden. Dat wil zeggen dat je ervoor moet zorgen dat het water de hele zomer door geschikt is om in te zwemmen door er chemicaliën aan toe te voegen. Vaak is dat zwembad chloor en het is niet moeilijk om uit te voeren, maar moet wel met enige regelmaat gedaan worden! Het duurt ook een tijd voor het zwembad vol water zit, maar dan heb je ook echt een bad waar je zelf heerlijk in kunt dobberen. En natuurlijk is samen met je kinderen spelen in het bad ook mogelijk.

Je hoeft als volwassene echt niet langs de kant toezicht te houden, maar past er gewoon bij. Bovendien is zo’n eigen zwembad natuurlijk een welkome verkoeling op warme zomerdagen. Eentje waar jij – als hij eenmaal op staat – geregeld gebruik van zult maken. Maar let wel op. Ook al kunnen kinderen goed zwemmen, bij een zwembad geldt altijd dat je als volwassene toezicht moet houden. Natuurlijk doe je dat het liefst bij je kinderen in het zwembad in plaats van daarnaast!

Onderhoud van het zwembad

Een goed verzorgd zwembad ziet er mooi en helder uit. Het water is niet groen, bevat geen algen of andere diertjes en dat kan alleen als het zwembad gedurende de zomer goed onderhouden wordt door bijvoorbeeld een zwembadpomp te gebruiken om het water te filteren. Daarnaast moet je voorkomen dat er troep in het water komt door er een zeil over heen te leggen als het niet in gebruik is. De zwembadpomp is iets dat gewoon nodig is bij een iets groter zwembad, maar wel een onderdeel waardoor je jarenlang plezier hebt van je zwembad. Eenmaal algen erin en je bent er zomaar niet vanaf. Je zult dan toch het bad leeg moeten laten lopen en grondig moeten reinigen, ook hier geldt dus dat voorkomen beter is dan genezen waardoor de aanschaf van een goede pomp een slimme investering is.

Lees ook: 13x wat te doen bij warm weer

Een ander voordeel van een zwembad in de tuin

Het grote voordeel van een makkelijk op te zetten zwembad in de achtertuin is dat het net zo snel afgebroken als opgezet is. Dat wil zeggen: water eruit laten lopen en de opblaasbare rand leeg laten lopen. Vervolgens goed laten drogen en gewoon opbergen in de schuur, garage of zolder. Het neemt eenmaal opgeborgen nauwelijks nog ruimte in en buiten heb je gewoon je tuin terug. Een tuin die niet ontsierd wordt door een zwembad, maar er gewoon netjes verzorgd uitziet voor het volgende seizoen. Bovendien hoef je dan- als je het zwembad tenminste schoon weggeborgen hebt – het niet te reinigen voor gebruik. Dat moet met een vast zwembad in de achtertuin wel. Een ander probleem is dat je bij een vast zwembad altijd het gevaar loopt dat er water in staat en kinderen en dus in kunnen vallen of erger … Iets dat je met een zwembad dat je gewoon opzet wanneer je hem gebruikt niet hebt!

Luchtbed erbij

En als je dan toch eenmaal kunt genieten van een warme zomerse dag in of aan het zwembad in de achtertuin dan wil je natuurlijk wel heerlijk kunnen liggen. Je kunt dan kiezen voor een ligstoel, maar niets ligt comfortabeler dan een luchtbed. Doordat er lucht inzit neemt hij precies de vorm van je lichaam aan en dat ligt heerlijk. Daarnaast is het ook een geliefd speelobject voor in het zwembad. Er op liggen dobberen, er onderdoor duiken, vanaf rollen of gewoon op zitten te peddelen. Zelfs kinderen vinden een luchtbed in het water geweldig. En als je dan nat uit het zwembad komt, dan ligt een luchtbed in ieder geval prima. Bovendien zorgt het er ook nog eens voor dat je niet in je toch al natte bikini of zwembroek op je tuinstoelen hoeft te gaan zitten waardoor deze kussens gewoon mooi, schoon en droog blijven. En mocht jij of een van je kinderen dan een dutje willen doen, eens gaan kamperen of logeren dan heb je tenminste een bed bij de hand. Je zult zien, eenmaal een luchtbed in huis en er wordt veel gebruik van gemaakt. Niet alleen in de zomer aan het water, maar juist ook op al die andere momenten.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button