Huishouden

Waterontharder kopen? Dit zijn de verschillende soorten waterontharders

Er is niets zo vervelend als kalkaanslag. In de douche, op de kranen en in ander huishoudelijk apparatuur. Kalk veroorzaakt niet alleen een vieze witte aanslag, maar brengt ook flinke schade toe aan jouw apparaten. Een waterontharder kopen is dan een prima oplossing. Ze zuiveren het water en ontdoen het van magnesium en calcium. Maar welke verschillende soorten ontharders zijn er? En wat kost een waterontharder eigenlijk?

Verschillende soorten waterontharders en hun voor- en nadelen

Een waterontharder kopen doe je niet zomaar. Natuurlijk wil je weten welke ontharder het meest geschikt is voor jouw huishouden. Elke waterontharder heeft daarbij zijn eigen voordelen en nadelen. We hebben de verschillende soorten ontharders op een rij gezet.

Zout waterontharder

Deze waterontharders zuiveren het water met behulp van zout. De apparaten bevatten twee compartimenten die gevuld zijn met kunsthars en natrium. De kunsthars korrels zorgen ervoor dat het calcium uit het water wordt gehaald. Daarna wordt er zout toevoegt aan het regeneratiewater. Zodra de korrels genoeg calcium hebben opgenomen worden ze gespoeld. Het kalk in jouw leidingwater wordt op deze manier effectief afgevoerd.

Voordelen van een zout waterontharder: deze ontharders voorzien je overal in huis van zacht en ontkalkt water. Een zout waterontharder is regelbaar. Je bepaalt zelf hoeveel kalk er uit het water wordt gehaald.

Nadelen van een zout waterontharder: een waterontharder die werkt op zout is vrij groot qua omvang. De grootte die je kiest is afhankelijk van de gezinssamenstelling. Voor een groot gezin kan de waterontharder een hoogte bereiken tot ruim één meter. Deze waterontharders zijn relatief duur in aanschaf.

Filter waterontharder

Een filter waterontharder maakt gebruik van actieve filter die het water zacht maakt. Dit is vooral een prima oplossing wanneer je altijd en overal wilt kunnen beschikken over zacht smakend water. De kool filter ontdoet het water van kalk, maar onthard deze niet.

Voordelen van een filter waterontharder: een filter waterontharder neem je makkelijk met je mee. Bijvoorbeeld als een drinkfles of een kan. Daarnaast zijn deze waterontharders en filters relatief goedkoop.

Nadelen van een filter waterontharder: de filters om het water te zuiveren van kalk zijn vaak niet inbegrepen in de prijs. Je moet ze los kopen en dat is vrij prijzig. De filters zijn geschikt voor eenmalig gebruik. Je kunt ze dus niet zelf schoonmaken en hergebruiken.

Lees ook: Zo test je de hardheid van je water

Magnetische waterontharder

Als je een waterontharder wilt kopen, dan kun je ook kiezen voor een ontharder die werkt met magnetisme. De ontharder zorgt ervoor dat magnesium en calcium zich niet aan elkaar binden. Je plaatst deze waterontharders direct op de waterleiding. Toch is het niet bewezen dat magnetische waterontharders effectief werken. Bedenk je goed dat de kalk in het water niet wordt gefilterd. Je hebt dus alsnog last van kalkaanslag op apparaten en in de douche.

Voordelen van een magnetische waterontharder: deze waterontharders zijn makkelijk en snel te bevestigen op de waterleiding.

Nadelen van een magnetische waterontharder: het kalk wordt niet onttrokken aan het water. Daardoor kan het calcium nog steeds viezigheid achterlaten en jouw huishoudelijke apparaten beschadigen. Daarnaast is de werking van deze waterontharders met een magneet niet wetenschappelijk bewezen.

Waarom kiezen voor een waterontharder?

Als je een waterontharder wilt kopen profiteer je van diverse voordelen. Zeker wanneer je last hebt van hard water. Elke ontharder heeft zijn voordelen, maar dat geldt ook voor het ontharden van water in het algemeen. In de eerste plaats bespaar je zeep en schoonmaakmiddelen. Je hebt immers geen last meer van die vervelende witte kalkaanslag. Dit zie je vooral terug in de douche en het bad, maar ook op de kranen en de douchekop. Zelfs na goed boenen blijft de aanslag duidelijk zichtbaar.

Waterontharders maken het water zachter van smaak. Dit verschil proef je zeker wanneer je veel water, thee of koffie drinkt. Na het douchen voelen jouw huid en haren zachter aan. Nog een bijkomend voordeel van waterontharders is het onderhoud van jouw witgoed. Omdat kalk geen schade mee kan toebrengen, hoef je minder aandacht te besteden aan het ontkalken of reinigen. Bijvoorbeeld van de wasmachine of de vaatwasser.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button