Boeken

Lezen op een e-reader; voordelen ten opzichte van een tablet

Hij is al jarenlang ontzettend populair onder liefhebbers van lezen: de e-reader. Wat een heerlijk apparaat om mee te nemen als je van lezen houdt. En zo veel makkelijker dan meerdere dikke boeken in je koffer als je op vakantie gaat! Digitaal lezen heeft dus al voordelen, maar daarnaast heeft een e-reader weer vele voordelen ten opzichte van een tablet. Vinden wij tenminste. Over welke voordelen we het zowel hebben? Je leest het hieronder.

Voordelen van een e-reader ten opzichte van een tablet

Een e-reader is specifiek ontworpen voor het comfortabel en rustig lezen van digitale content. Het scherm, het formaat en het gewicht van een e-reader zijn gericht op het comfortabel vasthouden en het langere lezen. E-readers hebben een langere batterijduur dan tablets en zijn eenvoudiger en sneller in gebruik voor het lezen van (digitale) boeken. Hierdoor ligt de focus op het lezen, er zijn namelijk weinig andere functies die je hiervan kunnen afleiden zoals op een tablet. E-readers zijn klein en licht, waardoor ze makkelijk mee te nemen zijn. De grootte van een e-reader is meestal tussen de 6 inch en 7,8 inch diagonaal. Een e-reader heeft veel opslagruimte voor digitale boeken, zodat je niet hoeft te kiezen welke boeken je meeneemt. 2 boeken, 10 boeken of 20 boeken; het kan allemaal mee! Je kunt tekstgrootte en helderheid goed instellen, waardoor het lezen tot in de puntjes te personaliseren is.

Waarom kiezen voor een e-reader in plaats van een tablet?

Hierboven worden al veel voordelen van lezen op een e-reader ten opzichte van lezen op een tablet genoemd. Kun je toch nog niet kiezen? Dan trekken de volgende twee voordelen je misschien over de streep. Want een digitaal boek lezen op een e-reader of op een tablet is namelijk veel goedkoper dan een papieren boek lezen. Tenminste, als je normaliter nieuwe boeken koopt. Bovendien produceert een digitaal boek geen afval. Of hij nu gelezen wordt op een tablet of op een e-reader. Beiden mogelijkheden zijn dus beter voor het milieu.

Hoe je de beste e-reader kiest

Wat de beste e-reader is verschilt van persoon tot persoon. De een hecht meer waarde aan het formaat en het gewicht, de ander aan snelheid of het soort bestanden dat er kunnen worden opgeslagen. Voor het gemak kun je onderstaande punten nalopen:

Schermresolutie: Kijk voor een hoge resolutie scherm, zoals 300 PPI of hoger, voor heldere en scherpe tekst.

Formaat en gewicht: Overweeg hoe groot en hoe zwaar je de e-reader wilt hebben, afhankelijk van hoe comfortabel het voor jou is om vast te houden en mee te nemen.

Batterijduur: Bedenk hoe vaak je de e-reader wilt opladen en kijk voor een batterijduur van minimaal enkele weken.

Bestandsondersteuning: Kijk of de e-reader het bestandstype ondersteunt dat je wilt lezen, zoals PDF’s, ePub’s of MOBI-bestanden.

Prijs: Bedenk je budget en kijk voor een e-reader die aan al je eisen voldoet, zonder onnodige functies en bijbehorende hogere prijs.

Merk en model: Overweeg bekende merken zoals Kindle van Amazon, Kobo of Nook van Barnes & Noble. Lees recensies en vergelijk verschillende modellen voor de beste keuze.

E-reader kopen, welke wordt het?

Heb je een idee welke e-reader goed zou kunnen zijn voor jou, welke voldoet aan jouw wensen? Lees dan reviews over de betreffende e-reader. Gebruikerservaringen helpen altijd om je uiteindelijke keuze te maken. Zo lijkt een extra dikke rand bijvoorbeeld heel fijn, maar kan het in de praktijk helemaal niet prettig zijn met vasthouden. Typisch iets wat je terug zult zien in een review of gebruikerservaring.

Kobo Libra 2 – 7 inch – 32GB

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 24 april 2024 - 23:03

Pocketbook Touch HD3 – 6 inch – 16GB

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 24 april 2024 - 23:03

Kobo Sage – 8 inch – 32GB

Verkrijgbaar bij

bol.com (€299,99)
Laatst bijgewerkt: 24 april 2024 - 23:03

Kobo Clara 2E – 6 inch – 16GB

Verkrijgbaar bij

bol.com (€149,99)
Laatst bijgewerkt: 24 april 2024 - 23:03

PocketBook Touch Lux 5 – 6 inch – 8GB

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 24 april 2024 - 23:03

*Uitgelichte foto door Perfecto Capucine | Unsplash.com

Verkrijgbaar bij

bol.com (€299,99)
blokker.nl (€297,94)
azerty.nl (€342,00)
Laatst bijgewerkt: 24 april 2024 - 23:03

Verkrijgbaar bij

bol.com (€149,99)
azerty.nl (€163,29)
bcc.nl (€149,00)
Laatst bijgewerkt: 24 april 2024 - 23:03
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button