Fajã dos Padres: prachtig afgelegen plek op Madeira

Afgelegen plekken, ik hou ervan! Plekken waar je je bijna alleen op de wereld waant, waar je weinig tot geen andere mensen tegenkomt. Plekken waar je niet met de auto kunt komen, alleen te voet of met een boot. In onze overbevolkte wereld lijkt het steeds moeilijker om deze plekken te vinden, maar vaak zijn ze dichterbij dan je denkt.

Fajã dos Padres op Madeira

Ik ben op weg naar zo’n plek: Fajã dos Padres op het karakteristieke Madeira. Niet wetende wat ik moet verwachten laat ik mij samen met mijn reisgenoten door de heren van Rota dos Cetáceos naar deze afgelegen plek varen. We passeren de ruige kust van het zuidelijk deel van Madeira, wat een enorme kliffen! De enorme rotspartijen, kliffen en de bergen in het binnenland worden bedekt met een dikke laag wolken. Een prachtig zicht vanaf zee, waar het rustig en heel zonnig is.

Een stukje geschiedenis…

In een ver verleden werd Fajã dos Padres bewoond door priesters, zeker 150 jaar lang. De voor het eiland zo specifieke Madeira wijn (Malmsey wine) kent hier zijn oorsprong, de priesters begonnen met het telen van de druivensoort die voor Madeira wijn wordt gebruikt. Op deze afgelegen plek hebben nooit meer dan 10 huizen gestaan en nooit meer dan 50 mensen tegelijkertijd gewoond.

Alweer 4 generaties lang is Fajã dos Padres in familiebezit. De familie runt het restaurant, verbouwt er gewassen en heeft de voor verhuur bestemde huizen in bezit.

Fajã dos Padres restaurant

De boot wordt aangelegd bij de stenen pier. Het afstappen van de deinende boot is nog best wat spannend, via een glibberig stenen trapje. De boot vaart weg, het gebrom van de motor verdwijnt in de verte. Wat een rust! Als we zelf niet praten is het enige geluid wat we horen het omslaan van de golven in de branding. We lopen de pier af en komen aan bij het restaurant. Tafels opgesteld onder palmbomen, met uitzicht over het kiezelstrand en de zee.

Een handjevol mensen is aanwezig en we kijken even rond. Er staat een gedekte tafel op ons te wachten en eenmaal aangeschoven neem ik deze compleet andere omgeving in me op. Na een aantal dagen op Porto Santo is dit ineens zo’n andere wereld! In de buurt van deze enorme rotswanden van ca. 300 meter hoog voel je je ontzettend nietig… Het is groen, heel groen. Palmbomen, bananenbomen en andere tropische planten zie ik om me heen.

We bestellen allerlei verschillende gerechten, voornamelijk vis. Op de menukaart staan veel authentiek Madeiriaanse gerechten en nagenoeg alle ingrediënten worden hier ook verbouwd. Het is heerlijk allemaal en de bediening is vriendelijk. In de zomer is het restaurant elke dag geopend van 10.00u tot 18.00u en in de winter van 10.00u tot 17.00u.

Overnachten in Fajã dos Padres

Een aantal dagen doorbrengen op deze prachtig afgelegen plek kan ook; er worden hier een aantal accommodaties verhuurd. Meer afgelegen kun je bijna niet verblijven zo dicht bij de bewoonde wereld! Een terras met uitzicht over zee, prachtige groene tuinen, een bananenplantage in de achtertuin… Smalle paadjes leiden je tussen de bananenbomen door naar de accommodaties, die allemaal een heel eigen karakter hebben. Eén ding hebben ze gemeen; ze staan op een heel bijzondere plek! En dan te bedenken dat je binnen 20 minuten ook weer in de hoofdstad Funchal kunt staan :-) Ontbijt wordt geserveerd in het restaurant en ook voor de lunch kun je hier uiteraard terecht.

Fajã dos Padres lift

Tot vorig jaar was Fajã dos Padres alleen te voet (via 400 treden) bereikbaar óf via een lift die steil langs de rotswand omlaag gaat. In 2016 werd de nieuwe gondelbaan in gebruik genomen, waarmee je binnen 2,5 minuut naar boven óf naar beneden komt. De lift wordt nauwelijks meer gebruikt, alleen wanneer de gondelbaan gesloten is in verband met onderhoud of andere onvoorziene omstandigheden. De gondelbaan is open van 10.00u tot 18.00u en op vrijdag en zaterdag tot 19.00u. Voor accommodatiegasten is het gebruik van de gondelbaan gratis, voor daggasten of bezoekers van het restaurant kost een kaartje 10 euro.

Wanneer je verblijft in 1 van de accommodaties leef je vanaf 18.00u ’s avonds compleet afgezonderd van de buitenwereld. Moet je tegen kunnen… lijkt mij heerlijk!

Fajã dos Padres met kinderen?

Madeira is geen eiland dat in de top 10 “meest kindvriendelijke bestemmingen” voorkomt. Niet omdat het niet kindvriendelijk is, want dat is het zeker wel. Waarschijnlijk komt het omdat het eiland zich uitermate goed leent voor lange wandelingen door bergachtig gebied. Vooral mensen van middelbare leeftijd en mensen die graag wandelen gaan dan ook op vakantie naar dit super groene eiland. Ook zijn er geen ellenlange zandstranden, iets wat een must schijnt te zijn voor bestemmingen die wel in de top 10 terecht komen.

Toch staat Fajã dos Padres te boek als “geschikt voor gezinnen”. Met heel jonge kinderen kun je je hier vast en zeker vermaken, vooral wanneer je dagelijks uitstapjes maakt en niet de hele dag bij je accommodatie blijft. Of als je van een wandelvakantie met kinderen houdt en je je kind meeneemt in een rugdrager. Zijn de kinderen ouder dat is het toch leuk om een accommodatie met wat meer op kinderen gerichte faciliteiten op te zoeken en die zijn op Madeira ook zeker te vinden.

Adres

Fajã dos Padrescheck beschikbaarheid
Estrada Padre António Diniz Henriques,
Nº 1, 9300-261 Quinta Grande
Portugal

Praktische informatie

-te voet of via kabelbaan te bereiken
-restaurant om 18.00u gesloten
-kabelbaan open van 10.00u tot 18.00u, daarna afgesloten van buitenwereld

Lokatie

Gerelateerde artikelen

Back to top button