ReceptenSinterklaas

Op een verantwoorde manier pepernoten bakken

Mijn vader was vroeger bakker en wij hadden de bakkerij aan huis. In dit jaargetijde rook het bij ons thuis dan ook voortdurend naar versgebakken pepernoten en heb ik onnoemelijk veel kilo’s pepernoten en kruidnoten in zakjes verpakt voor in het schap. Toen al vonden we dat het snoepgoed voor Sinterklaas vroeg in de winkel lag, maar tegenwoordig lijkt het nog vele weken eerder in de schappen te liggen.

Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Iets waar ik altijd nog steeds wel om moet lachen, stiekem. Om me heen zie ik het volop gebeuren; kruidnoten worden als pepernoten verkocht, terwijl er echt duidelijk verschil is.

Een pepernoot is niet hetzelfde als een kruidnoot, ze worden met andere ingrediënten gemaakt. Zo worden originele pepernoten gemaakt van roggemeel en wordt hier anijs aan toegevoegd, wat je goed proeft. Een pepernoot heeft in de basis veel weg van taaitaai. Pepernoten zijn vrij zacht, alhoewel, dat zouden ze moeten zijn.

Op een verantwoorde manier pepernoten bakken - AllinMam.com
Pepernoten waar door de pieten mee gestrooid wordt zijn doorgaans kneiterhard. Of gewoon oud.

Kruidnoten zijn knapperig en bros en een stuk kleiner van formaat. Aan kruidnoten wordt o.a. suiker en speculaaskruiden toegevoegd en daarom heeft een kruidnoot qua smaak meer weg van een speculaasje dan van een pepernoot.

Zelf kruidnoten of pepernoten bakken

Zelf ben ik er nooit eerder aan toegekomen om pepernoten of kruidnoten te bakken en ook wilde ik mijn vader niet om het recept vragen. Zijn pepernoten heb ik immers genoeg gegeten vroeger, tijd voor een iets andere smaak! Ook wilde ik een recept dat iets verantwoorder is, aangezien er deze maanden al genoeg narigheid naar binnen komt.

Lees ook: havermout-chocolade kruidnootjes maken

Verantwoorde pepernoten bakken

Een verantwoord recept voor pepernoten bakken vond ik in het boek van Amber Albarda, waar we eerder al iets over schreven. De vraag is alleen of dit nu eigenlijk pepernoten of kruidnoten zijn; qua kleur en vorm zou ik zeggen kruidnoten, maar ze worden niet zo hard en bros dus aan de andere kant zeg ik weer qua structuur lijkt het meer op pepernoten. Dat laatste houden we dus maar aan!

Gezond Feesten

Verkrijgbaar bij

bol.com (€11,20)
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:14

Ingrediënten voor zelf pepernoten bakken

  • 150 gram amandelmeel
  • 5 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • snufje zeezout
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 1 ei
  • 40 ml amandelmelk

Bereiding verantwoorde pepernoten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix het amandelmeel met de speculaaskruiden, het zeezout, het kokosbloesemsuiker en de bakpoeder in een kom.

Voeg in een andere kom het ei, de amandelmelk en de vanille aroma met elkaar. Voeg dit uiteindelijk toe aan de andere, droge ingrediënten.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Maak nu kleine balletjes van het deeg. Dit kan met je handen, maar het deeg is nog best plakkerig dus bij ons was dit niet echt een succes. Uiteindelijk hebben we met 2 theelepeltjes heen en weer geschept om zo een soort bolletje te maken. Vervolgens hebben we dit laten vallen op het bakpapier.

Als je het goed verdeelt en niet al te grote bolletjes maakt heb je genoeg voor ca. 40 pepernoten. Nog handiger is het als je ergens een vorm vindt die je kunt gebruiken, maar die heb ik zelf nog nooit gezien (mocht je hem ergens tegenkomen dan horen we het natuurlijk graag).

Bak de pepernoten af in ca. 15 minuten. Hou ze in de gaten want in de ene oven gaat het sneller dan in de andere. Draai de bakplaat halverwege de baktijd een keertje om. Wanneer de pepernoten allemaal een goed kleurtje hebben zijn ze klaar. Laat ze goed afkoelen voor je ze in een vershoudbakje stopt.

Lees ook: Gezonde koekjes voor in de lunchtrommel

Welke kruiden voor het maken van pepernoten en kruidnoten?

Ik gebruikte voor dit recept de speculaaskruiden van Simply Spices, fijne kruiden zonder toegevoegde E-nummers en smaakversterkers. In principe kun je alle soorten speculaaskruiden gebruiken. De ene mix zal wat meer kaneel bevatten, de andere weer wat meer kardemom, kruidnagel of koriander. Ik heb zelf ook goede ervaringen met de speculaas kruiden van Green Gypsy Spices.

Green Gypsy Spices speculaaskruiden

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:14

Speculaas kruiden strooibus 250gr

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:14

Speculaas kruiden

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:14

BrandNewCake speculaaskruiden 200g

Verkrijgbaar bij

bol.com (€13,39)
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:14

*Foto van pepernoten en kruidnoten gemixt via Shutterstock

Verkrijgbaar bij

bol.com
superfoodstore.nl (€13,28)
vitadvice.nl (€13,55)
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024 - 23:14
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button