Interactief spelen op de iPad met Osmo

Kinderen zitten veel op de iPad, je hoort het van iedereen en je ziet het overal. Ga naar een restaurant en je ziet kinderen met een iPad. Ga op vakantie met het vliegtuig en je ziet kinderen op de iPad. Kijk om je heen op de snelweg en je ziet kinderen op de achterbank met een iPad. Op zich niet erg natuurlijk, het is een leuke en plezierige vorm van vermaak voor kinderen. Maar vaak zitten ze suf naar filmpjes te kijken en is er totaal geen interactie; zonde!

Tijd voor actie: interactief met Osmo app

“Er moet meer interactie plaatsvinden tussen kind en iPad”, dat moeten de bedenkers van Osmo, voormalig Google engineers, gedacht hebben; de tijd die kinderen achter het scherm doorbrengen moest actiever worden. Er werden spellen ontwikkeld waarbij fysieke objecten als blokjes konden “connecten” met de iPad waardoor spelen op de iPad ineens een heel andere dimensie kreeg. Osmo was geboren!

Aan de slag: Osmo Genius kit en Coding

Wij gaan als eerste aan de slag met de Osmo Genius kit; een kit met fysieke 3 spellen (Words, Tangram en Numbers), de Osmo base en reflector. Mooi verpakt met magneetsluiting zodat het deksel mooi dichtklapt en de dozen ook mooi op elkaar bevestigd zitten. Naast de spellen die in deze kit aanwezig zijn kunnen er ook andere Osmo apps/spellen gedownload worden zonder dat je deze hoeft te kopen, daarover hieronder meer. Voor alle spellen zijn echter wel de Osmo base en de reflector nodig.

Interactief spelen op de Ipad met Osmo - AllinMam.com

Osmo base en reflector

Voor je Osmo spellen kunt spelen op de iPad heb je de Osmo base (een houder) en de Osmo reflector nodig, welke niet zonder elkaar kunnen. In de base plaats je je iPad, je kunt hem in de breedte instellen voor een mini iPad of voor een normaal formaat iPad.

De reflector is een rood kapje met daarin een spiegeltje wat over de iPad camera wordt geplaatst, waardoor er door de camera kan worden waargenomen wat er op tafel voor de iPad gebeurt.

Osmo Coding

Osmo Coding is dé Osmo app van dit moment. Door het spelen van Osmo Coding kunnen kinderen de grondbeginselen van programmeren en coderen onder de knie krijgen, iets wat geen overbodige luxe is in deze tijd. Coderen en programmeren worden gezien als de belangrijkste vaardigheden van de 21e eeuw en ook in het onderwijs komt er steeds meer draagvlak voor het verplicht maken van deze vaardigheden.

In Osmo Coding maken we kennis met Awbie, een vrolijk klein figuurtje die wacht op instructies van ons. Dit kunnen we Awbie geven door codeerblokjes met instructies voor de iPad neer te leggen. Hoe meer instructies achter elkaar hoe langer de weg is die Awbie in 1x kan afleggen. Hiervoor is het nodig om logisch en vooral verder vooruit te denken, er zijn namelijk best aardig wat obstakels die Awbie tegenkomt. De opdrachten voor Awbie worden dan ook steeds lastiger uit te voeren, zeker wanneer er meerdere instructies achter elkaar volgen. Het spel bestaat uit verschillende levels en blijft daardoor lang leuk om te spelen. 5 – 12 jaar | Osmo Coding €59,95

Osmo Numbers

Met Osmo Numbers kunnen er allerlei rekensommetjes worden gemaakt die allemaal even leuk zijn vormgegeven in een onderwaterwereld. Er zijn voor deze Osmo app kleine blokjes met cijfers maar ook blokjes met stippen erop, net als op een dobbelsteen. De sommen en opdrachten verschillen per level en er wordt afwisselend met de cijfers en stippen gespeeld. Je wordt gewoon vrolijk van het spelen van dit spel, zelfs als volwassen persoon! 5 – 12 jaar | Osmo Numbers €39,95

Osmo Words

Osmo Words is echt leuk! Waarom we hier extra enthousiast van worden? Omdat je zelf woordjes kunt aanmaken. Dat wist ik niet dus eerlijk gezegd waren we met dit spel snel klaar, omdat er maar weinig sets met Nederlandse woorden gespeeld kon worden. Dacht ik! Je kunt via MyOsmo zelf afbeeldingen kiezen, woorden kiezen en bepalen welke letters zichtbaar zijn en welke niet. Vervolgens kun je het woord een moeilijkheidsgraad meegeven; zo kun je verschillende woorden bij 1 foto vastleggen en die foto kan dus steeds weer terug komen. Erg leuk, vooral omdat je het spel heel persoonlijk kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van foto’s die je tijdens een vakantie hebt gemaakt. Je kunt er zelf voor kiezen of je de door jouw gemaakte sets met foto’s/woorden openbaar wilt maken zodat anderen ze ook kunnen gebruiken of dat je ze privé houdt. Zo kun je helemaal je eigen Osmo app creëren! 5 – 12 jaar | Osmo Genius kit €119,95

Osmo Words zelf woorden aanmaken - AllinMam.com

Osmo Words zelf woorden aanmaken - AllinMam.com

Osmo Tangram

Met Osmo Tangram kan er eindeloos worden gepuzzeld. De focus ligt heel erg op patroonherkenning en ruimtelijk denken. Ook hier zijn er verschillende levels; het is al leuk voor kinderen van rond de 4 jaar oud. Op het scherm zie je een “voorbeeld puzzel” en die maak je met behulp van de fysieke blokjes exact na. Dit wordt steeds ingewikkelder; kun je eerst nog kijken naar de kleuren van de blokjes? Er komt een moment dat de blokjes zwart worden weergegeven en je alleen nog maar de contouren ziet. Vanaf 4 jaar | Osmo Genius kit €119,95

Osmo Newton

Met Osmo Newton kun je een soort “flipperkast” spelen. Voor de iPad leg je een vel wit papier, een white board of een magnetisch tekenbord. Bij Osmo Newton kun je kiezen tussen 2 verschillende spellen, stuiteren en rollen. Op het scherm van de iPad zie je balletjes naar beneden komen die “terugkaatsen” op streepjes die je zelf op het papier tekent. De camera ziet de streepjes op het papier en deze worden meteen weergegeven op het scherm. Je hoeft niet perse zelf te tekenen; je kunt zelf ook kleine objecten neerleggen. Zo hebben wij het spel al diverse keren gespeeld met cocktailprikkers. 5 – 12 jaar | Gratis indien in bezit van Osmo Genius kit of Starter kit

Osmo Masterpiece

Kinderen die graag tekenen kunnen hun lol op met Osmo Masterpiece. Met dit leuke spel kun je alles wat je ziet in 3D natekenen. Maak een foto van een object en Masterpiece zet het om naar lijnen die je vervolgens op papier “overtrekt”. Het is even wennen dat je naar het scherm moet kijken in plaats van naar je tekenende hand; dat voelt vreemd. Maar oefening baart kunst! Naast eigen objecten fotograferen en overtrekken kun je ook kiezen uit vele al aanwezige tekeningen. Om te voorkomen dat je heel veel wit papier gaat verbruiken tijdens het gebruik van Masterpiece is een magnetisch tekenbord of een uitwisbaar whiteboard een goede tip. 6+ | Gratis indien in bezit van Osmo Genius kit of Starter kit

Osmo Monster

Een spel waar we hier echt veel plezier mee hebben is Osmo Monster. Dan wel niet in complete uitvoering, want we hebben de “creative set” niet maar met wit papier gaat het ook helemaal prima! Hetzelfde verhaal als voor Masterpice en Newton geldt ook hier; als je teveel wit papier gebruikt kun je beter een magnetisch tekenbord gebruiken. Het monster Mo leeft in de iPad en geeft je allerlei opdrachtjes om te tekenen. Eenmaal getekend “pakt” hij het op vanaf je papier en zie je jouw eigen tekening op het scherm van de iPad verschijnen. Een toverstafje bijvoorbeeld, waarmee hij allerlei kunstjes doet en andere tekeningen over zich heen strooit. Té grappig! De creative set voor deze Osmo app (en evt. ook voor Masterpiece en Newton) is verkrijgbaar via de webshop van Osmo voor €59,00 en bevat het speciale white board, uitwisbare stiften en een “monsterlijk” doekje om steeds het board mee schoon te maken.

Osmo Pizza Co

De nieuwste aanwinst bij Osmo is Osmo Pizza Co. Pizza’s bakken en ingrediënten toevoegen waar de klant om vraagt maar ook de kassa bedienen met het daarin aanwezige kasgeld. Osmo Pizza Co is op dit moment alleen nog verkrijgbaar in Engelse versie voor €49,00 via de webshop van Osmo. Wij hebben dit spel alleen nog maar voorbij zien komen in video’s maar zijn eigenlijk wel erg benieuwd!

Interactief spelen op de Ipad met Osmo - AllinMam.com

Osmo in de toekomst

We zijn heel benieuwd naar wat Osmo nog allemaal voor kinderen in petto heeft. Tot nu toe vinden we de spellen die Osmo op de markt heeft gebracht ingenieus; het doet iets heel anders met kinderen. Het houdt ze scherp, bij de les en leert ze hun eigen inzicht te ontwikkelen. Wij zijn fan!

Kende jij Osmo al en zo ja, welke Osmo app is bij jullie favoriet?

Gerelateerde artikelen

Back to top button