Kinderen

Ratchet and Clank game- en filmpremière | aanrader of niet?

Ratchet and Clank: na de wereldberoemde game is er nu de film!

Dat hoor ik de overbekende voice-over-stem zeggen aan het begin van de trailer. Waarbij ik mij al drie keer achter mijn oren heb gekrabt; want wereldberoemd? Ik woon blijkbaar op de verkeerde planeet, want ik ken het duo “Ratchet and Clank” niet. Het feit dat ik afgelopen week de titel al in allerlei foute combinaties qua spelling heb uitgesproken werkte ook al op de lachspieren van mijn 8-jarige zoon.

Het verleden van Ratchet and Clank

Laten we daar eens induiken. Het is een game uit 2002, de tijd dat ik zelf niet eens een spelcomputer had en kindlief nog niet eens in onze gedachten opkwam! De game kan alleen gespeeld worden op spelcomputers van Sony; de Playstation dus. Komende maand komt het nieuwste spel uit voor de Playstation 4. Reden temeer blijkbaar om een speelfilm uit te brengen over de 2 computervrienden.

Ratchet is een stoer pluizig wezentje woonachtig in het Melkwegstelsel en hij wil graag bij de Galactic Rangers horen; dé superhelden in de ruimte. Deze helden hebben een geweldig wapenarsenaal en moeten de planeten redden van de bedreiging van twee slechteriken: Professor Nefarious en Drek met een robotleger. Clank is een mislukte robot die gevlucht is van de planeet van Drek om de superhelden te waarschuwen. Clank vertelt dat Drek elke planeet in het universum wil vernietigen. Voor Ratchet en Clank tijd om in actie te komen en het universum te redden; de levens van miljoenen bewoners rusten nu op de schouders van de twee kleine helden….

Familiefilm van het jaar

Als ouder zijnde werd ik getriggerd door de quote “Dé familiefilm van het jaar”. Bij dit soort aankondigingen krijg ik een blij gevoel, want met een kast vol dvd’s met animatiefilms kan je ons gezin niet blijer maken. Van “Ratchet and Clank” werd ik helaas niet zo blij. Familiefilm van het jaar? Denk dat de producent de enorme lading trailers van films die dit jaar uitkomen voor gezinnen en vooral kinderen even gemist heeft? Want “Ratchet and Clank” hangt na 4 maanden bioscoopbezoek van familiefilms al onderaan in onze persoonlijke top 10.

Ratchet and Clank: vanaf welke leeftijd geschikt?

Het leeftijdsadvies vanuit kijkwijzer is 6 jaar, maar zelf zou ik hier met een 6-jarige niet naar toe gaan. Ik vind het geen film voor kleine kinderen, ik was met twee jongens van 8 en 9 jaar en deze vonden bepaalde terminologie in de film al behoorlijk ingewikkeld. Daarnaast komt er behoorlijk wat geweld in voor en komen bepaalde wezens niet heel vriendelijk aan hun einde.

De film duurt 94 minuten, volgens de jongens hadden ze uren in de bioscoop gezeten. Ik vind dat geen goed signaal! Dat ik zelf praktisch in slaap viel ook niet trouwens, maar dat even terzijde. Ik heb al behoorlijk wat familiefilms gezien in de bioscoop, maar deze kon mij en de jongens niet echt boeien. De film kijkt als een computeranimatie qua uitvoering, prachtig gemaakt maar ook erg druk, veel details. Een hoop karakters met ook erg ingewikkelde namen die niet erg blijven hangen. Zeker als je na de film het nog over het verhaal wil hebben. Uhm mam, ja die ene met dat groene pak wat als een toetje klinkt “Kapitein Quark bedoel je?” of “mam, die gekke professor met dat brilletje” want Nefarious daar breek ook ik mijn tong over!

Ratchet and Clank PS4

De game kon op de premiére gespeeld worden op de PS4, wat een groot succes was bij de jongens! Ze hadden liever die 94 minuten de game gespeeld dan de film gezien. Mooie graphics, spannende levels en Kapitein Quark (superheld) die je door het spel heen helpt. Over het spel waren ze wel wild enthousiast; de game krijgt een 9,5.

De film daarentegen maar een magere 6,5 want hij was wel aardig en een onvoldoende vonden ze zo zielig. Want er zaten genoeg gamers (20+) in de zaal die de film wel geweldig vonden. Wellicht uit jeugdsentiment omdat zij het wereldberoemde spel wél kennen?

Aanrader of niet?

Geen optie wat ons betreft om tegen de feestperiode onder de boom te leggen of in de zak te doen, helaas! Want we zijn dol op een leuke animatiefilm, maar helaas niet op deze. En die PS4, die hebben we niet; misschien die maar eind van het jaar als feestdagen-kadootje geven, tesamen met de game van “Ratchet and Clank”?

Mocht je de film wél willen gaan bekijken, dan heeft Pathé een leuke actie, even checken dus :-)

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button