Wonen

Zo maak je je badkamer kindvriendelijk

Het is fijn om je peuter te leren zijn of haar tandjes te poetsen, of lekker samen te ploeteren in bad. Maar de badkamer kan best een gevaarlijke plaats zijn voor jonge kinderen. Denk maar aan de vele hoeken, de gladde vloer, het medicijnkastje of het hete water! Daarom is het belangrijk om ook hier aanpassingen te doen en je badkamer kindvriendelijk te maken.

Scherm de badkamer af

Zorg ervoor dat je peuter niet zo maar de badkamer kan bereiken zonder dat iemand het ziet. Mensen denken vaak aan een traphekje, want de grote gevaarlijke trap is een plaats die kruipende en wandelende kinderen maar al te graag ontdekken. Maar ook voor de badkamer kan het belangrijk zijn om een veiligheidshekje voor de deur te plaatsen. Dat houdt de allerjongsten makkelijk weg uit de badkamers. Voor de wat grotere kids geldt natuurlijk dat je ze het beste in de gaten houdt en eigenlijk al erg vroeg leert wat gevaarlijk is. Zo hoef je je geen zorgen te maken als ze eens alleen een bad nemen.

Let op met heet water

De meeste bad- en douchekranen zijn tegenwoordig thermostatisch en hebben een ingebouwde veiligheid die de temperatuur begrensd op lichaamstemperatuur (38 graden). Hierdoor is het voor de kleinsten moeilijk om het water erg heet te krijgen. Zo kunnen ze gerust in bad zonder zich te verbranden. Let er echter ook op dat de wastafelkraan een duidelijk onderscheid maakt tussen warm en koud water. Leer je peuter dat rood warm betekent en blauw koud. Maar het is geen slecht idee om ook deze kranen met een temperatuurbegrenzer uit te rusten. Zoek je een nieuwe kraan? Bij Grohe vind je een erg uitgebreid assortiment.

Lees ook: Groter wonen? Maak de juiste keuze met deze tips

Veilig en stevig

Als je een nieuwe badkamer uitkiest, hou er dan rekening mee dat de meubels geen scherpe hoeken hebben en dat ze gemaakt zijn van duurzaam materiaal dat best tegen een stootje hier en een krasje daar kan. Antislipmatjes, zowel in bad als op de vloer, zijn een goed idee. Zo voorkom je uitglijden. Helaas zien die matjes er meestal niet zo aantrekkelijk uit. Daarom kan het een idee zijn om een kurkvloer te installeren, die is lekker warm en zacht én de kleinsten glijden minder vlug uit. Bovendien zijn er nu ook wandtegels uit kurk.

Maak het ook fijn!

Natuurlijk kan je van de badkamerroutine maar beter een leuk gezinsmoment maken. De meeste peuters vinden het formidabel om zich samen met mama en papa of grote broer en zus te wassen. Vaak kunnen ze natuurlijk nog niet bij de wastafel, maar er zijn ook leuke en veilige wastafels voor kinderen op de markt, of je koopt een fijn opstapje. Een dubbele douche, of een douchestang met een aparte kleinere doucheslang is ook een optie. Zo ga je samen met de kids onder de douche en kunnen ze mama of papa na-apen en leren ze zich al spelenderwijs wassen.

Wil je meer tips over wonen, dan vind je die hier.

*Uitgelichte foto door Halfpoint | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button