Wonen

5 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Met een onderhoudsvriendelijke tuin hou je voldoende tijd over om van jouw buitenruimte te kunnen genieten. Zonder dat je elke week onkruid of groene aanslag staat te verwijderen. Je kiest ook voor een makkelijk te onderhouden tuin als je vaak van huis bent of een drukke baan hebt. Maar hoe kun je jouw tuin dan het beste aanleggen en inrichten?

Onderhoudsvriendelijke tuin? Tips waar je direct mee aan de slag kunt

Je tuin onderhoudsvrij maken is niet moeilijk. Met een paar kleine aanpassingen houd je tijd over voor andere leuke dingen. Wij voorzien je van 5 praktische tips voor een onderhoudsvriendelijke maar gezellige én groene tuin.

Makkelijk te onderhouden groenblijvende haag

Wil je niet elk najaar in de weer zijn met het beitsen of schoonspuiten van jouw houten schutting of tuinomheining? Kies dan voor een groenblijvende haag, zoals coniferen of laurier. Ben je een liefhebber van klimop? Kies dan voor betongaas en laat dit begroeien met hedera. Hedera groeit ontzettend snel, blijft groen én heeft weinig onderhoud nodig.

Kunstgras als onderhoudsvrij alternatief voor het gazon

Gras vergt ontzettend veel onderhoud, zeker zodra het voorjaar is aangebroken. Je moet jouw gazon dan zeker eenmaal per week maaien om het gras in goede conditie te houden. Daarnaast neemt ook bemesten en verticuteren veel tijd en werk in beslag. Kiezen voor kunstgras is dan een prima optie. Dit hoef je natuurlijk niet te maaien en te bemesten. Schoonmaken doe je eenvoudig met de tuinslang of met de bladblazer. Daarnaast is kunstgras tegenwoordig in veel verschillende kleuren en structuren verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij TopKunstgras. Bovendien is het bijna niet meer van echt gras te onderscheiden. Zo geniet je altijd van een groene grasmat zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over een intensief onderhoud, grasmaaien of bemesten.

Grind of boomschors in plaats van bestrating

Ook grind mag niet ontbreken in een tuin die vrij is van onderhoud. Bestrating is gevoelig voor groene aanslag, algen én onkruid. Dat betekent dat je zeker in de lente en de zomer regelmatig aan het werk moet in jouw tuin. Grind kun je plaatsen op worteldoek. Daardoor geef je onkruid eigenlijk geen kans. Daarnaast is grind waterdoorlatend en draagt het bij aan de veiligheid rondom jouw woning. Je kunt namelijk niet geruisloos over grind lopen.

Wil je jouw onderhoudsvriendelijke tuin liever voorzien van natuurlijk materiaal? Dan kun je de looppaden ook bedekken met boomschors. Schors is waterdoorlatend, milieuvriendelijk en het kan goed gebruikt worden op de bodem van een border om onkruid te voorkomen. Het enige nadeel van schors is dat je het na verloop van tijd moet vervangen of moet aanvullen.

Vaste planten in de border in plaats van losse bloembakken

Hoewel bloembakken op het terras of in de tuin makkelijker te verplaatsen zijn, is een border met vaste planten van dezelfde soort veel onderhoudsvriendelijker. Je hoeft ze namelijk nooit te verpotten of van nieuwe aarde te voorzien. Kies bij voorkeur sterke planten die ook in de winter groen blijven en weinig onderhoud vergen, zoals kattenkruid of vlinderstruiken bijvoorbeeld. Vaste planten komen elk jaar weer vanzelf in bloei. Daarnaast ben je veel sneller klaar met beregenen en water geven als je ze bij elkaar plaatst.

Beregeningsinstallatie aanleggen

Een beregeningsinstallatie aanleggen klinkt ingrijpend, maar dat hoeft het niet te zijn. Als je kiest voor een tuin die makkelijk te onderhouden is, wil je ook een eenvoudige oplossing voor het beregenen van jouw planten. Ook water geven kost namelijk tijd, zeker tijdens droge en warme perioden. Heb je een groene haag of een border met vaste planten? Denk dan na over het plaatsen van druppelaars. Eventueel kun je deze ook nog voorzien van een timer, zodat je planten automatisch water krijgen als dat nodig is. Handig, dan hoef je daar zelf niet meer aan te denken!

Back to top button