Gadgets

Lange sluitertijd fotografie met de iPhone

De tijd dat je een telefoon alleen gebruikte om te bellen ligt ver achter ons. Ik verbaas me er wel eens over, wat ik allemaal met mijn iPhone doe. Bellen, gamen, internetbankieren, appen, boeken lezen, administratie, sociale contacten onderhouden en mijn leven vastleggen in beeld; voor mijn gevoel haal ik werkelijk waar alles uit mijn iPhone abonnement.

Fotograferen met de iPhone

Er is één iets wat ik echt veel doe met mijn iPhone en dat is fotograferen. Op reis maakt mijn toestel dan ook behoorlijk wat overuren. Grote voordelen van fotograferen met je smartphone vind ik het kunnen bewerken van foto’s en het meteen kunnen delen op social media. Zo nu en dan plaats ik foto’s op mijn Instagram account van watervallen die ik heb vastgelegd met een lange belichting. Geregeld is zo’n foto gemaakt met een DSRL camera of een systeemcamera, maar ook vaak met mijn iPhone. En dat lijkt veel mensen te verbazen! Want hoe doe je dat, een foto met lange sluitertijd maken met je iPhone?

Lange sluitertijd fotografie met de iPhone

Eigenlijk is het heel simpel. Sinds Apple Live Photo heeft geïntroduceerd is het mogelijk om met je iPhone een foto te maken met een lange belichting. Maar eigenlijk is dit niet helemaal waar. Bij een DSRL camera blijft bij een lange belichting de sluiter langer open waardoor er voor langere tijd licht op de sensor valt. Bij de iPhone moet je een paar handelingen verrichten om van je Live Photo een beeld met lange belichting te maken: het is een trucje.

Van live photo naar lange belichting

Essentieel voor een foto met lange sluitertijd op de iPhone is de instelling Live Photo. Alleen dan kun je na het maken van de foto het effect lange sluitertijd toevoegen. Dit doe je als volgt:

  • Stel de camera in op Live Photo
  • Maak de foto
  • Bekijk de foto in je photo gallery
  • Schuif de foto naar boven
  • Kies bij de effecten voor “lange belichting”

Voilà, je foto met lange sluitertijd effect is klaar! Mocht het resultaat je niet bevallen dan kun je de foto altijd weer terug zetten naar de eerste instelling. Ook kun je kiezen voor één van de andere effecten, net wat je wilt. Een foto wordt natuurlijk ook nog net even iets kleurrijker en krachtiger wanneer je hem iets bewerkt. Dit kan in de foto app van de iPhone zelf, maar je kunt ook kiezen voor een app als Snapseed, Lightroom of Photoshop.

Lange sluitertijd fotografie met de iPhone - AllinMam.com

Lees ook: Waar ik mijn iPhone allemaal voor gebruik

Nadelen van lange belichting via Live Photo van Apple

Het effect van lange belichting werkt niet altijd lekker. Het is een kunst om je iPhone goed stil te houden tijdens het maken van je Live Photo. Daarnaast kunnen bewegende bladeren en door het beeld wandelende mensen het effect verstoren. Een ander nadeel vind ik de “streepjes” die zo nu en dan zichtbaar worden in het water (zie foto helemaal bovenin dit artikel). Wil je dit voorkomen dan zou je gebruik kunnen maken van een camera app met functie voor lange belichting.

Slow Shutter app voor iPhone

Een app die goede resultaten geeft is Slow Shutter Cam, of het nu voor overdag is of voor ’s nachts. In deze app kun je veel zelf instellen zoals bijvoorbeeld ISO, sluitertijd en ruis onderdrukking. Daarnaast zijn er een aantal voor-instellingen die je al een eind op weg helpen. Zo is er een voor-instelling voor light trails maar ook voor motion blur. Zelf gebruik ik de app regelmatig, bijvoorbeeld wanneer ik het water een zachter uiterlijk wil geven zoals op de foto hieronder. Het effect is minimaal maar met de standaard camera van de iPhone lukt dit niet goed. Wanneer je Instagram afspeurt met de hashtag #slowshuttercam kom je echt waanzinnig mooie beelden tegen.

Belangrijkste tip voor lange sluitertijd fotografie met de iPhone

De belangrijkste tip voor lange sluitertijd fotografie met je iPhone blijft echter: gebruik een statief. Heb je geen statief bij je, probeer dan de iPhone ergens tegenaan te zetten zonder dat deze kan bewegen. Gebruik vervolgens de zelftimer voor het maken van de foto of gebruik je oortjes als draadontspanner. Als je een Apple Watch hebt kun je deze ook gebruiken als ontspanner. Fotografeer je overdag met veel zon? Dan kan het zinvol zijn om een nd-filter (grijsfilter) te gebruiken, waardoor je een aantal stops kunt corrigeren bij gebruik van een app als Slow Shutter Cam.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button