Wonen

Waarom traplopen eerder lastig wordt dan gewoon lopen

Ben jij over het algemeen nog best goed ter been, kun je nog rustig een flinke wandeling maken en beschouw je jezelf als gezond en vitaal? Dan kan het toch goed zijn dat er ook iets is dat je al wél moeite begint te kosten: de trap. Hoe komt dat toch, dat zelfs wanneer wandelen en stevig doorstappen nog prima gaan, die trap al zo’n hindernis begint te vormen? En kun je er iets aan doen om dit ongemak weg te nemen?

Een trap is behoorlijk zwaar

Als je volledig moeiteloos kunt bewegen, heb je het niet zo in de gaten. Maar bij het minste geringste, van een kleine blessure tot aan wat extra ballast die je mee naar boven moet nemen, merk je het al: zo’n trap is eigenlijk best zwaar. Dat is eigenlijk heel logisch. Waar je bij gewoon lopen uitsluitend vooruitgaat (of achteruit of zijwaarts, dat is helemaal aan jou), ga je bij een trap ook nog eens omhoog of naar beneden. Ga je omhoog, dan duw je als het ware je hele gewicht vanuit je benen ook omhoog. Niet zo vreemd dat dit zwaar kan zijn! Bovendien til je bij traplopen, of dat nu naar boven of beneden is, je benen doorgaans hoger op dan wanneer je normaal loopt. Ook dat is zwaarder, omdat je daarmee de grenzen van je gewichten een beetje opzoekt.

Zelfs wanneer het tillen en buigen het probleem niet is, is traplopen toch inspannender dan gewoon lopen. Je moet namelijk ook nog eens een beetje opletten. De plek waar je je voeten neer kunt zetten is beperkt, wat vraagt om extra concentratie. Alleen daardoor al kost traplopen je meer energie dan een wandelingetje.

Kun je problemen met traplopen voorkomen?

Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk de trap op en af kan, is het zaak je spieren goed te blijven gebruiken en trainen. Hoe sterker deze zijn, des te meer kracht kunnen zij zetten. Maar zelfs dan kan het moment aanbreken dat het toch echt lastig wordt, en die trap een sta in de weg wordt.

Wat doe je dan? Heel simpel: laat er een traplift op monteren. Ook als je verder nog goed ter been bent, is dat een prima oplossing. Eentje waar steeds meer mensen voor kiezen, omdat het hun leven simpelweg comfortabeler maakt. Een traplift past op vrijwel iedere trap, en is vaak razendsnel gemonteerd. Meer over de mogelijkheden vind je hier: https://handicare-trapliften.nl/. Lekker blijven bewegen waar mogelijk, en de lift het werk laten doen waar nodig: een prima oplossing, toch?

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button