Wonen

Wat terracotta met jouw planten doet

Van terracottapotten hebben we allemaal wel een exemplaar of twee staan, buiten óf binnenshuis. Logisch, want ze zijn nou eenmaal simpel, goedkoop, een tikkie ouderwets maar eigenlijk toch ook wel gewoon heel mooi. Maar wist je dat terracotta een gemene eigenschap heeft waar jouw planten niet altijd even blij van worden? En dat heeft alles te maken met water…

Terracotta werkt als een spons

Terracotta is namelijk een ster in het opnemen van water. Zelfs zo erg dat planten soms niet eens de kans krijgen om genoeg water op te nemen voordat terracotta dat al doet. Dit komt omdat terracotta is gemaakt van een droog en poreus soort aardewerk dat heel snel water opslurpt. Het werkt dus eigenlijk als een spons. Toch heeft terracotta ook nog een fijn voordeel, want wanneer er sprake van te veel water is verdampt dit gemakkelijk door de pot. Daardoor komt er sneller verse lucht bij de wortels waardoor er ook minder snel wortelrot optreedt.

Terracotta trucje

Maar goed, handig is die waterzuigende eigenschap niet altijd. Toch is het niet per se een ramp. Er bestaat namelijk een simpel trucje om te voorkomen dat je planten geen water op kunnen nemen. Simpelweg door de pot eerst even in een laagje water te zetten zodat de pot zich al helemaal volzuigt met water en de plant daarna pas water te geven. Op die manier zakt het water dat voor de plant was bedoeld niet weg in de pot, omdat het aardewerk al verzadigd is.

Lees ook: Vier leuke fruitbomen voor binnen

Makkelijker nog…

Vind je de kleur van terracotta wel mooi, maar vind je het maar een gedoe om de pot elke keer eerst onder te dompelen in water voordat je de plant water kan geven? Dan kun je misschien toch maar beter een bloempot van ander materiaal uitkiezen. Ons favoriete alternatief? Deze mooie kunststof bloempot voor binnen met de kleur ‘delicaat roze’. Deze kleur komt namelijk heel dicht in de buurt van de kleur van terracotta, maar dan zonder de
zuigende werking! Zo heb je dus wel de looks, maar niet de lasten. Deze bloempotten zijn overigens ook nog in vele andere kleuren, vormen, patronen en maten te krijgen, waardoor ze perfect met elkaar te combineren zijn én in elke stijl passen. En ook leuk: ze zijn gemaakt van gerecycled plastic. Helemaal duurzaam verantwoord dus!

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button