Hoe je kinderen laat wennen aan een nieuwe oppas

Je hebt al een tijdje gezocht naar een goede oppas bij jou in de buurt. Je hebt er eindelijk één gevonden en nu komt ze voor de eerste keer oppassen. Dat is best wel even spannend. Want hoe gaat je kleintje op haar reageren als je niet in de buurt bent? Je kunt jezelf en je kind voorbereiden op de komst van de oppas. Oudermatch.nl vertelt je hoe je met een gerust hart de deur achter je dicht kunt trekken.

Voor ouders ook best spannend

De zorg van je kind uit handen geven; dat is nogal wat! Zeker als je de oppas niet zo goed kent. Je kinderen zijn je alles waard en het liefst ben je continu bij ze. Toch is goed om zo nu en dan tijd voor jezelf en/of je partner te nemen. Het moederschap is niet niks en je hebt het soms hard nodig. Voor je kleintje is het ook goed om eens verzorgd te worden door een ander gezicht. Als je hier al vroeg mee begint, zal hij/zij op latere leeftijd minder last hebben van verlatingsangst; ze weten namelijk dat je altijd weer terug naar huis komt.

Je kleintje voorbereiden

Laat je kind weten dat de oppas komt maar maak het niet te groot; kinderen worden daar nerveus van. Als je vooraf een kennismakingsgesprek voert, maak je kind hier dan onderdeel van. Speel alvast samen met de oppas en je kind en doe voorzichtig een stapje terug. Vraag de oppas vervolgens nog 1 à 2 keer van te voren langs te komen als jij ook aanwezig bent. Dit biedt ruimte voor de babysitter om wat vragen te stellen en het geeft je peuter de kans haar eerst passief te leren kennen. Op deze manier voelt het meer vertrouwd als ze de eerste keer komt babysitten.

Begin de dag met een lach

Geef je kleintje goed te eten, een schone luier en zorg dat hij/zij goed uitgerust is voordat de oppas komt. Knorrige kinderen vinden een afscheid nog minder leuk dan voldane kindjes! Met wat goede voorbereiding maak je het gemakkelijker voor jezelf én voor de oppas.

Blijf vertellen en uitleggen

Voor je kleintje is het verwarrend dat jij hem niet in stopt of een verhaaltje voorleest. Blijf daarom uitleggen en maak hem onderdeel van het proces. Vraag de oppas of ze samen met hem zijn favoriete maaltijd wil koken (misschien mag hij kiezen wat ze gaan eten) of laat je kind haar een rondleiding door het huis geven. Zo krijgt je kind enigszins controle over de situatie.

Lees ook: Hoe vind je een geschikte oppas voor je kind?

Regels blijven regels

Neem samen met de oppas en je kind de huisregels door. Want het moet voor hem of haar helder zijn dat dezelfde regels gelden als jij niet thuis bent. Natuurlijk blijft ook de bedtijd onveranderd. Geef de oppas wel de ruimte om er een fijne tijd van te maken. Dat je kleintje bij de oppas een kwartiertje later naar bed mag, blijft hun geheimpje. Dit creëert een band met de oppas en tegelijkertijd heeft je kind iets om naar uit te kijken.

Belangrijke attributen

Kinderen raken erg gehecht aan bepaalde voorwerpen. Denk hierbij aan knuffeldieren, spenen, lapjes, etc. Als ouder weet je vast waar jouw kind gek op is. Zorg ervoor dat de oppas hiervan op de hoogte is. Mochten er tranen rollen dan heeft ze altijd iets bij de hand
om je baby, peuter of kleuter te troosten.

Lees ook: Tips voor het voeren van een geschikte oppas

Het afscheid

Voor elk kind is afscheid nemen anders. De één vindt het verschrikkelijk, de ander heeft nauwelijks door dat je weg bent. Er is dan ook niet één goede manier om je kindje gedag te zeggen. Je kunt het wel positief beïnvloeden. Maak er niet een big deal van, laat zien dat je de oppas vertrouwt. Geef je kind een kus, laat weten dat je straks weer thuis bent, trek de deur achter je dicht en geniet van een avondje uit!

*Uitgelichte foto via Shutterstock

Gerelateerde artikelen

Back to top button