Gastblogs

Studeren combineren met gezin en baan

Tot mijn 27e ging ik door het leven als MBO-er met een half afgerond HBO diploma (niveau 5). Ik vond dat verder niet zon probleem omdat mijn prioriteit in het leven bij moeder zijn zou liggen. Totdat ik op mijn 27e mijn zoon op de wereld zette. Het duurde slechts een half jaar voordat ik weer achter de boeken zou zitten. Zo werd “studeren combineren met gezin” een feit. Onbewust had ik het gevoel dat ik er ooit alleen voor zou komen te staan en dan wilde ik natuurlijk wel goed voor mijn kind kunnen zorgen.

Studeren door schriftelijk onderwijs

Ik begon met een tweede niveau 5 om op te starten. Dat ging voorspoedig en na het behalen van dit diploma begon ik aan mijn HBO bachelor. Het duurde 3 á 4 jaar voor ik dit prachtige diploma op 33-jarige leeftijd in mijn armen kon sluiten. Alle opleidingen deed ik via schriftelijk onderwijs, want dan had ik geen oppas nodig om naar school te gaan. Omdat mijn ex-man vaak laat thuis was, kon ik op hem nooit 100% vertrouwen. Iedereen (zelfs mijn toenmalige werkgever) waarschuwde me: het zou niks worden dat schriftelijk onderwijs. Ik zou in het begin enthousiast zijn maar dat enthousiasme zou snel weg zou ebbenomdat ik geen stok achter de deur had.

Schriftelijk onderwijs paste juist heel goed bij me. Ik had zelfdiscipline genoeg om de leerstof goed bij te houden en regelmatig mijn huiswerk op te sturen naar de opleider. Zelfs de adrenaline kick van de examens deed me erg goed. Mijn zoon wist niet beter dan dat zijn moeder parttime werkte en studeerde. Tegen de tijd dat mijn zoon naar school ging probeerde ik vooral onder schooltijd te werken, zo had hij weinig last van mijn werk en had ik weinig oppas nodig. s Middags na school gingen we vaak naar de speeltuin. Natuurlijk was mijn tas met boeken altijd van de partij bij de bezoekjes aan de speeltuin.

Studeren combineren met gezin en baan

Mijn zoon had er verder geen last van, of ik nou een tijdschrift las of studeerde. Hij vond het zelfs zo normaal dat hij wel eens aan de oppas vroeg of die ook moest studeren. Na mijn bachelor startte ik enthousiast met mijn post HBO. Uiteindelijk heb ik hiervan 4 van de 8 certificaten behaald, de rest van de vakken was helaas zó oninteressant! Achteraf wel spijtig dat ik dit niet afgesloten heb met een diploma. 3 jaar terug ben ik nog een derde niveau 5 gestart, dat was mijn laatste opleiding. In 2017 sloot ik deze opleiding af met een diploma.

Na mijn scheiding in 2009 kon ik gelukkig parttime blijven werken (24 uur) en met belastingtoeslagen hier en daar ging dat prima. Helaas ging het bedrijf waar ik werkte eind 2010 failliet. Begin 2011 vond ik bij mijn huidige werkgever een nieuwe baan. Omdat het een goede functie betrof was het aantal uren meteen een stuk hoger (ik werk nu 35 uur per week). In het begin ging ik met pijn in mijn hart werken. Omdat het werk ook nog best ver van huis was (55 km enkele reis), was ik aardig wat tijd kwijt aan reistijd én werken. Mijn zoon was al redelijk zelfstandig en fietste s morgens zelf naar school als 11-jarige. Op dagen dat hij eerder uit school was, had ik oppas. Ik was wel trots want met deze baan ging ik steeds meer verdienen.

Toen mijn zoon naar de middelbare school ging, gingen we verhuizen (er was inmiddels een nieuwe man, met wie ik nog steeds samen ben). We woonden 2 straten van school af en gelukkig ook wat dichter bij mijn werk (30 km). Mijn zoon vond het op de 3 dagen dat ik de hele dag werkte wel lekker dat hij thuis in alle rust kon studeren. De andere 2 middagen was ik zelf thuis.

De eerste jaren was hij enthousiast en zat hij op VWO. Zelfs na een hele dag werken, was ik nog niet te moe om hem na het eten nog wat vakken van school uit te leggen. Helaas was op 4 VWO de koek op en had meneer er geen zin meer in. Hij belandde na een jaartje zitten blijven op de HAVO. Ik vond het zo spijtig.

Mijn zoon is nu 18 jaar en zit op HBO-ICT en heeft de tentamens tot nu toe -tot mijn verbazing- gehaald. Hij heeft het zelf in de hand. Ik hoop dat hij met dagschool zich serieus blijft inzetten, want naast werken ook nog studeren is niet altijd even praktisch. Je kan beter als tiener een bachelor doen dan als dertiger. Bovendien is het studentenleven hartstikke leuk, hetgeen ik gemist heb omdat ik al op jonge leeftijd ging werken.

Tips voor studeren combineren met gezin en baan

  • Deel je kids spelenderwijs mede dat je studeert; ze zullen het normaal vinden dat mams af en toe achter de boeken zit
  • Schriftelijk onderwijs is echt een uitkomst als je zelfdiscipline hebt. Het is flexibel, je hebt geen oppas nodig en last not least: het is stukken goedkoper dan avondschool. Bovendien kun je hier per maand betalen
  • Trek erop uit met de kids naar een indoor of outdoor speeltuin, als je tijd hebt. Zo heb je tijd om te studeren en je kids hebben tegelijkertijd een leuke middag. Vermoedelijk zijn ze na een middagje spelen zo uitgeblust dat je thuis ook nog even achter de boeken plaats kan nemen
  • Reserveer een avondje per week studeren in plaats van TV kijken. Je kids liggen dan vermoedelijk te slapen en je partner is misschien ook blij met een avondje voetbal kijken op TV
  • Wist je dat studiekosten boven een drempel van 250 euro per jaar belastingaftrekbaar zijn? Stel je studie kost 200 euro per maand. Als je gelijk een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvraagt, dan krijg je van de fiscus alvast een aantal tientjes per maand uitbetaald. Zo is je effectieve studiemaandlast nog lager
  • Trakteer je gezin op een etentje als je bijvoorbeeld geslaagd bent of tentamens gehaald hebt, iedereen -ook de kids- hebben op hun manier ook hun steentje bijgedragen aan jouw succes

Succes met het oppakken van je studie naast je gezinsleven en je job!

*Uitgelichte foto studeren door Stokkete | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button