Afrika

Zuid-Afrika met kids: meer dan safari alleen

Denk je aan Zuid-Afrika, dan denk je aan de Big Five. In een jeep op safariavontuur gaan, is natuurlijk ook een onmisbaar onderdeel van je familiereis door Zuid-Afrika. Wat veel reizigers vergeten, is dat Zuid-Afrika naast safariparken en bushland voor een groot deel bestaat uit landbouw- en veeteeltgrond. Ongeveer 30% van de bevolking is boer. Wat is er dan leuker dan samen met je kinderen een kijkje te nemen bij het Zuid-Afrikaanse boerderijleven? Of ontmoet de vriendelijke bewoners van een kleine township in één van de bergvalleien.

Pluk de dag op de Tuinroute

Langs de zuidkust van Zuid-Afrika, tussen Kaapstad en Port Elizabeth, vind je de welbekende Tuinroute. Dit wordt wel het Nieuw-Zeeland van Afrika genoemd, maar dan dichterbij en zonder jetlag te bereiken. Daarom ideaal om met kinderen te bereizen! Met een comfortabele huurauto kun je er met je gezin op eigen tempo door een caleidoscoop aan landschapkleuren rijden; van grillig grijze bergtoppen en bonte bloemvalleien tot verborgen goudgele strandjes en rotskliffen die de kustlijn tekenen. Dit vruchtbare land is de plek waar Zuid-Afrikaanse boeren hun vee laten grazen en hun groenten- en fruit verbouwen. De boerenfamilies verwelkomen je met open armen.

Op de boerderie

Je kunt ervoor kiezen om naar de vrij toeristische struisvogelboerderijen te gaan in de buurt van Oudtshoorn, maar onze voorkeur gaat uit naar een kleinschalige boerderij bij Heidelberg aan het begin van de Tuinroute. Hier ben je te gast bij de goedlachse boer Neels en zijn familie en pas je je aan aan de seizoenen van hun boerenleven. Kijk in het voorjaar bijvoorbeeld mee hoe Neels zijn schapen scheert of lammetjes voedt, verzamel struisvogeleieren tijdens de broedperiode tussen september en februari en geniet tijdens de barbecue van seizoensgroenten.

Met kinderen slapen op een boerderij in Zuid Afrika | AllinMam.com
Grote kans dat niet alleen je kinderen veel van het boerderijleven opsteken (‘komt mijn lamskoteletje echt van een babyschaap?’), maar dat je zelf ook meer respect krijgt voor het proces achter de schijf van vijf in plaats van de Big Five. Slapen in een cottage en verhalen uitwisselen bij de openhaard terwijl papa het vlees draait op de braai, maakt jullie boerderijavontuur helemaal af.

Friendship in de Township

Verder op de Tuinroute vind je Knysna, midden in een groene lagune tussen de bergen. Hier heb je de kans om met een gids een kijkje te nemen in het leven van een lokale gemeenschap, een zogeheten township. Ondanks dat Zuid-Afrika het welvarendste land van Afrika is, heerst er nog veel armoede. Tijdens een bezoek aan een schooltje, een crèche en de Xhosa medicijnvrouw, ervaar je alle aspecten van het lokale leven. Wij vonden het best confronterend om te beseffen dat de luxe die we in Nederland zo gewend zijn, niet vanzelfsprekend is. Toch is een kind overal een kind; vriendjes en vriendinnetjes zijn zo gemaakt tijdens een potje voetbal of het samen zingen van liedjes. De nieuwsgierigheid van een kind is universeel.

Met kinderen naar een township in Zuid Afrika | AllinMam.com

Wil jij ook samen met je kinderen kennismaken met de Zuid-Afrikanen? Stel dan je ideale Zuid-Afrika-familiereis samen met de bouwstenen van ZuidAfrikaKids, onderdeel van RiksjaKids. De Zuid-AfrikaKids-specialisten hebben het land zelf bereisd met hun kinderen en kunnen je dus uit eigen ervaring adviseren.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button