Recepten

De chaffle, een koolhydraatarme wafel

Voor mensen die koolhydraatarm eten blijft het soms een beetje zoeken naar recepten die een koolhydraatrijke maaltijd kunnen vervangen. Eet je aardappelen, groenten en vlees dan is het eenvoudig. Je laat de aardappelen weg en klaar is kees. Maar wil je brood, koekjes of andere koolhydraatrijke maaltijden dan wordt het misschien iets ingewikkelder. Ik experimenteer heel wat af. Zo vind ik mijn recept voor koolhydraatarm brood echt een toppertje, wat mij betreft een goede vervanger voor “echt” brood. En ook de koolhydraatarme tosti is populair! Nu is er een nieuwe hype: de koolhydraatarme wafel, die de naam chaffle heeft gekregen. Online kom je deze wafel veel tegen als low carb waffle of als keto chaffle.

Chaffle, een koolhydraatarme wafel recept chaffle koolhydraatarme wafel - AllinMam.com

Het basisrecept voor een koolhydraatarme wafel

Een koolhydraatarme wafel of chaffle is eenvoudig te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Zo kun je hartige chaffles maken maar ook zoete chaffles. Ja, zoet, zelfs wanneer je koolhydraatarm eet! Het basisrecept voor deze koolhydraatarme wafel: 1 ei en 2 eetlepels mozzarella. Heb je een normaal formaat wafelijzer dan kun je hiermee 1 chaffle maken. Het leuke is om steeds weer iets anders te proberen. Zo kun je aan de slag gaan met verschillende soorten kaas, roomkaas, spekblokjes, plakjes ham of augurken. Je kunt ook de mozzarella vervangen door een ander soort kaas, bijvoorbeeld roomkaas voor een zachtere wafel.

Een chaffle die ik de laatste tijd veel maak is er eentje zonder mozzarella, met roomkaas. Voor mij is inmiddels een ei en mozzarella niet de enige basis meer, ik gebruik steeds vaker ei met roomkaas.

Deze koolhydraatarme wafel (chaffle) met roomkaas en kaneel is heel makkelijk te maken. Je moet even de juiste ingrediënten in huis hebben en dan kun je aan de slag. Voor dit recept heb je nodig:

Ingrediënten voor koolhydraatarme wafel met roomkaas en kaneel

  • 1 ei
  • 1 grote eetlepel roomkaas (bijv. Philadelphia)
  • 2 afgestreken eetlepels amandelmeel
  • 1 afgestreken eetlepel Sukrin
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder (of gewone bakpoeder)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1/2 theelepel kaneel

Bereiding van de kaneel chaffle

Zet je wafelijzer alvast aan. Zorg dat de roomkaas op kamertemperatuur is, zodat je het goed kunt mixen. Als het nog te koud is kun je het even au bain marie wat warmer maken. Mix alle ingrediënten door elkaar. Dit gaat het beste met een mixer, anders blijf je stukjes roomkaas houden. Spuit je wafelijzer eventueel in met olie, als je snel last hebt van kleven. Het ligt aan het soort wafelijzer of dat nodig is aangezien er tegenwoordig veel wafelijzers zijn met anti-aanbaklaag.

Giet nu het beslag in de wafelijzer. Oppassen dat je er niet te veel in doet, want het beslag gaat nog licht rijzen. En je wilt natuurlijk niet dat het beslag tussen de randen van je wafelijzer naar buiten druipt :-) Een goede leidraad is dat er een klein laagje beslag over de opstaande vierkantjes heen ligt. Dan gaat het bijna altijd goed.

Lees ook: Koolhydraatarme mug cake met amandelmeel

Chaffle, een koolhydraatarme wafel recept chaffle koolhydraatarme wafel - AllinMam.com

Hoe lang bak je de chaffle?

Hoe lang je koolhydraatarme wafel in het apparaat moet zitten ligt ook aan het soort wafelijzer. Mijn wafelijzer heeft maar 1 stand en een wafel als deze zit hier ongeveer 5 minuten in. Check zo nu en dan even of de chaffle niet te donker wordt. Hij bruint meestal als eerste op de dunne delen, op de opstaande vierkantjes dus.

Wafel mét of zonder slagroom?

Hou je van slagroom dan kun je wat slagroom opkloppen, uiteraard zonder suiker. Om het toch wat zoeter te maken kun je er wat Sukrin doorheen doen en/of wat vanille extract. Heerlijk met aardbeien, blauwe bessen en misschien met een beetje Ahorn siroop als je vindt dat je toch wel wat koolhydraten mag hebben :-) Voor mij is slagroom genoeg.

Keto waffle Chaffle, een koolhydraatarme wafel recept chaffle koolhydraatarme wafel - AllinMam.com

Maak je eigen, unieke koolhydraatarme wafel (chaffle)

Probeer bovenstaand recept ook eens met mozzarella in plaats van roomkaas. Gooi er eens een paar stukjes chocolade doorheen in plaats van kaneel of neem in plaats van kaneel een keertje cacaopoeder. Zeker weten dat je binnenkort het recept voor je eigen, unieke chaffle te pakken hebt!

Bakboek – bakken zonder geraffineerde suikers

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:18Blij suikervrij zoet!

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,70)
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:18

Het ultieme low carb bakboek

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,99)
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:18
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button