Gastblogs

Moe van het onderhandelen. Met kids én met man!

De verzorging van een kleine baby of een kind en positief opvoeden, dat zijn te verwachten vaardigheden van een moeder en die beheers ik volgens mij inmiddels prima. Ik had mij op van alles voorbereid toen ik moeder werd, maar toch heeft één aspect in het ouderschap mij verrast. Want wat niemand verteld heeft, is dat het naast verzorgen en opvoeden aan te bevelen is een cursus ‘succesvol onderhandelen’ te volgen.

“Als jij nu je kleren aantrekt, dan mag jij…”, of; “Als je nu niet, dan…”. Door schade en schande ben ik wijzer geworden en word ik steeds geraffineerder in het inzetten van zo’n onderhandeling. Bijvoorbeeld, niet; “Wil je op de fiets gaan zitten?”, maar; “Wil je voor of achter op het zitje?”. Het geven van keuzes, is altijd een succesnummertje. En met de komst van de goedheiligman zie ik weer mijn kans schoon.

Die onderhandeling met de kinderen kun je je bij opgroeiende kinderen misschien wel een beetje voorstellen. En met bijna tieners in huis, kan ik vast mijn borst nat maken. Maar nu komt de pittigste onderhandelpartner nog. Mijn lieftallige echtgenoot. Wanneer hij op zondag begint met koken, dan weet ik dat stilzwijgend de deal is gesloten dat ik de kinderen naar bed mag brengen zodat meneer Studio Sport kan kijken. Komt een van de kinderen tijdens een borrel bij ons met; “Ik moet plassen!”. Kijken we eerst elkaar aan en roepen we bijna gelijktijdig “Doe jij nu maar even, ik ben net al geweest”.

Keuzes geven en weten waar de emotionele ‘pijnpunten’ zitten van de kinderen, levert een onderhandelingsvoordeel op. Wat betreft mijn man is het altijd handig om te zorgen dat hij ‘mentaal in het rood’ komt te staan en dat doe je door opzichtig actief te zijn en vooral expliciet te benoemen wat je allemaal aan het doen bent. En wanneer je na dat onderhandelen moe je bed in duikt heb ik nog een laatste tip wat betreft nachtelijk gerommel van kinderen. Hiervoor adviseer ik de ‘Ik hoor niks, want ik slaap-techniek’. Alleen is dat laatste wel wat problematisch als je partner voor dezelfde tactiek gaat.

*Uitgelichte foto door InesBazdar | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button