Gastblogs

Hoe krijg ik mijn 14 jarige puberzoon weer blij?

Geschreven door Manuela van Justliveblog.nl

Ik word er niet blij van als er een chagrijnige puber op de bank zit. Het gezucht, gesteun en gezeur zijn niet mijn favoriete geluidjes om te horen. Nooit eigenlijk en zeker niet ‘s morgens voor 08.00u. Dus zie ik mijn puber het liefst blij. Realistisch en pedagogisch gezien is dit natuurlijk niet altijd haalbaar. Soms werkt het leven gewoon niet zo. Er zijn een aantal dingen waar een puber niet blij van wordt, laten we daar mee beginnen.

Dingen waar mijn puberzoon niet blij van wordt

Bij ons thuis staat het ochtendritueel voordat hij naar school moet met stip op de eerste plaats. Heb je je tas gepakt? Heb je je haar al gedaan? Zit er een lunch in je tas? Heb je je medicijnen al ingenomen? Het gaat altijd gepaard met gezucht, gesteun en een heleboel jahhhaaaaaaaa’s. Iedere dag. En dat allemaal voor hij wéér niet beneden klaar staat voor zijn fietsmaatje, die dus elke keer op de deurbel duwt en de rest van het huis ook meteen wakker maakt.

Op 2 staat douchen. Niet het douchen op zich, maar het achter zijn computerscherm vandaan komen en spullen verzamelen. Iedereen met een puber, in welke vorm dan ook, weet dat ze iedere dag minstens 1 keer moeten douchen om te voorkomen dat mensen om hen heen flauwvallen.

Op 3 staan de huishoudelijke taken. Maakt niet uit welke. Vaatwasser inruimen, kamer opruimen… het is allemaal even erg. Hoe werkt dat überhaupt, de vaatwasser uitruimen?

En op 4 staan de activiteiten zoals winkelen, want dat is natuurlijk zonde van de gametijd. Of van de tijd die nodig is voor het ontwerpen van een game. Helaas, soms moet hij toch echt mee en gelukkig is hij dan over te halen met een uitsmijter bij ons favoriete tentje in de stad.

Hoe wordt hij dan wel blij?

Maar om hem blij te maken zijn ook echt maar kleine dingen nodig, dat moet dan ook wel weer gezegd. Ik denk dat zijn favoriete manier om hem blij te krijgen toch wel te maken heeft met voedsel. Uitsmijters, chocolade, hachee, jachtschotel; hij vindt het allemaal lekker. Komt hij met een slecht humeur uit school binnen met de geur van draadjesvlees uit de oven dan slaat zijn humeur meteen weer om naar blij. Trekt hij de koelkast open en staat er een lekker toetje? Meteen een glimlach op zijn gezicht.

Wat ook voor blije momenten zorgt zijn uitstapjes naar de game store. Waar ik zijn zus blij kan maken met een dagje shoppen inclusief thee drinken, is voor hem een uur naar de Gamestore het Walhalla. Nu is hij een puber die handig is in het uitzoeken van tweedehands games. Vaak kost het hem dan ook geen rib uit zijn lijf en als hij mij lief aankijkt levert dat vaak ook nog wel iets op.

Zo’n blije puber maakt mij vervolgens weer blij. Alhoewel ik na twee uur op de PS4 toch weer de strenge moeder moet zijn die zegt dat nu wel weer genoeg is met gamen én snoepen! We gaan naar buiten. Het leven is een constante stroom van emoties. En wat mij als moeder dan weer blij maakt, is het feit dat ik elke ochtend bij het weggaan naar school nog die welgemeende “dag mam” krijg, inclusief zoen. En dat hij het nog heerlijk vindt om samen op de bank een filmpje te kijken. Dat zijn de momenten die al die puber obstakels in 1 moment kunnen laten verdwijnen.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Lees meer
Back to top button