Pijnbestrijding tijdens bevalling; wel of niet?

Nog een paar weekjes te gaan. Over ruim 3 weken zou de kleine spruit er al kunnen zijn. Eerlijk gezegd zou ik het niet erg vinden als ze iets eerder aanklopt! Afgelopen maandag zijn we weer langs de verloskundige geweest en hebben we het gehad over het geboorteplan. Last minute heb ik me hier pas in verdiept en ik kom erachter dat een geboorteplan eigenlijk niet meer is een informatieschrift voor de verloskundige.

Bevallen? Au!

De geboorte/ bevalling is een onderwerp dat ik lang voor me uit heb geschoven. Ik heb het er gewoon niet over gehad en ik heb er ook niet over gelezen. Mijn fysiotherapeut vond dat ik last had van het Struisvogel syndroom; kop in het zand steken. De bevalling kun je niet plannen maar wel voorbereiden, zeggen ze. Waar ik tegen op zie, is net als veel vrouwen: de pijn die er kan zijn. Correctie: de pijn die er gaat zijn. Veel vrouwen zijn me voor geweest dus ik ga het ook zeker wel overleven. Aan de ene kant heb ik een hoge pijngrens maar aan de andere kant kan ik best pieperig zijn. Op dit moment ben ik niet zo mobiel vanwege mijn bekken en heb ik veel pijn na maar het kleinste beetje inspanning. Ik vind dit best spannend; gaat dit straks van invloed zijn tijdens de bevalling? Gaat het door m’n bekken nog meer pijn doen dan het anders al doet?

Pijnbestrijding tijdens bevalling

Nu kun je kiezen voor pijnbestrijding tijdens de bevalling. Ik heb even snel een blik in het boekje geworpen maar ook aan pijnbestrijding zitten weer haken en ogen. Wat is de juiste keuze op dat moment? Wanneer is het juiste moment om aan pijnbestrijding te beginnen? Welke pijnbestrijding moet ik überhaupt gebruiken? Misschien wil ik wel natuurlijk bevallen, gewoon, zonder pijnbestrijding. Ook voor de natuurlijke bevallers onder ons, is er een natuurlijke pijnbestrijding; het injecteren van steriel water. Dat vind ik nou eens interessant! De verloskundige zal mij begeleiden en op het moment dat ze ziet dat ik echt aan het afzien ben, kan ze mij altijd pijnbestrijding aanbieden.

Lees ook: Wat je nog niet wist over de eerste week na de bevalling

Controlfreak tijdens de bevalling

Ik kan best wel een controlfreak zijn maar ik kan ook dingen over me heen laten komen. Ik zie het tegen die tijd wel, denk ik dan. Of ik laat me leiden, vind ik ook vaak prettig. Maar op een of andere manier ben ik te onrustig over de bevalling. Er moeten van tevoren keuzes gemaakt worden, maar ik heb geen idee hoe het plaatje eruit komt te zien. Als het kan en het niet hoeft, wil ik geen pijnbestrijding gebruiken. Maar het is echt geen must, zonder pijnbestrijding bevallen. Als ik de verhalen die ik hoor moet geloven, kan de pijn zo erg zijn dat het “prettiger” is om juist weer wel voor pijnbestrijding te kiezen.

Help! Ik weet het gewoon niet!

Vervelend zo’n welles/nietes spelletje! Ik weet het gewoon echt niet. Nu ik mijn gesprek heb gehad bij de verloskundige ben ik iets gerustgesteld en laat ik het gewoon over me heen komen. Plannen gaat echt niet voorafgaand aan een bevalling, het kan altijd anders lopen dan je van tevoren bedenkt. En beslissingen maken kan altijd nog op het moment dat het echt nodig is.

Hoe denk jij over pijnbestrijding tijdens de bevalling?

*Uitgelichte foto via Shutterstock

Tags

7 Comments

 1. Ik was overtuigd dat ik geen pijnbestrijding zou doen, maar met een inleiding die gewoon, meestal, langer duurt dan een normale bevalling en langzaam en pijnlijk op gang komt.kon ik niet anders. Uiteindelijk heel blij mee. Bij een inleiding mag je bijvoorbeeld ook niet wandelen, niet douchen etc. Alleen liggen en een beetje in en uit je bed op twee vierkante meter door alle apparatuur dat maakt het opvangen van de weeën lastig. Vooral met buik, rug en beenweeën. Zou ik het de volgende keer anders doen? Geen idee, het komt, zoals het komt. De meeste beslissingen neem je tijdens de bevallingen. Nog steeds vond ik mijn zwangerschap zwaarder dan mijn bevalling ;-).

  1. Ik laat het ook zeker op me afkomen en op het moment zal ik beslissen. Op dit moment vind ik de zwangerschap ook heel zwaar dus we gaan het mee maken of de bevalling nog zwaarder is.

 2. Het blijkt wel, een bevalling is uniek en bij iedereen anders. Na het gesprek met de verloskundige en wat ervaringsdeskundigen, laat ik het maar gewoon gaan. We gaan er blanco in. Misschien valt het mee, misschien valt het tegen en we kunnen altijd tzt de beslissing maken. Dank voor alle reacties.

 3. Hoi Sab, ik had geen pijnbestrijding. Bij Lianne heb ik er niet aan gedacht omdat ik zo bezig was met de weeen. En Senna kwam er zo snel uit dat daar geen tijd voor was! Alles wat je kiest is goed, vertrouw op je gevoel. Succes nog met de laatste loodjes!

 4. Mijn eerste kwam ter wereld via een keizersnede, hij lag in stuit. Bij de tweede wilde ik ook geen pijnbestrijding, was ik van overtuigd. Tot het niet meer te houden was en ik er toch om vroeg. Toen bleek dat ik 8 cm ontsluiting had dus kreeg ik niets meer. Maar het feit dat ik al zo ver was gaf me wel extra “drive”, zoiets van “als het me tot hier gelukt is dan kan die 2 cm er ook nog wel bij”!

 5. Ik was vast overtuigd dat ik geen pijnbestrijding wilde!
  Maar mijn kinderen waren alle drie sterrenkijkertjes.
  Bij de eerste bevalling resulteerde dit in persweeën op 5 cm. ontsluiting die ik niet kon opvangen.
  Ik was doodop… toen heb ik een ruggenprik gevraagd.
  Ik verdoof slecht (yup, ook bij de tandarts!) dus ik ben altijd blijven voelen – maar ik kon het wel opvangen.
  De vroedvrouw zei me ook dat dit een goede beslissing was geweest.

  Bij de tweede bevalling had ik weer een sterrenkijker en dacht ik het scenario dus te plannen. Als ik weer persweeën zou krijgen, zou ik weer een ruggenprik vragen.
  Ik had erom gevraagd, hij was gezet en hij werkte nog niet en mijn dochter was er al. Ze was er voor de gynaecoloog kon komen….

  Bij de derde wilde ik het zonder proberen, ook sterrenkijker, maar de doorgang ging iets vlotter open.
  Geen ruggenprik dus en ik ben na de bevalling zelf naar mijn kamer gestapt!

  Het hangt zo van de situatie af! Ik zou altijd kiezen om het zonder te proberen, maar het niet uitsluiten.

 6. Ik had een ruggenprik. Ik wilde het ook graag maar ik had het anders ook sowieso gekregen omdat ik een weeënstorm had en daar bovenop nog wee-opwekkers kreeg omdat mijn dochter nog niet was ingedaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge