Bevalling

Pijnbestrijding tijdens bevalling; wel of niet?

Nog een paar weekjes te gaan. Over ruim 3 weken zou de kleine spruit er al kunnen zijn. Eerlijk gezegd zou ik het niet erg vinden als ze iets eerder aanklopt! Afgelopen maandag zijn we weer langs de verloskundige geweest en hebben we het gehad over het geboorteplan. Last minute heb ik me hier pas in verdiept en ik kom erachter dat een geboorteplan eigenlijk niet meer is een informatieschrift voor de verloskundige.

Bevallen? Au!

De geboorte/ bevalling is een onderwerp dat ik lang voor me uit heb geschoven. Ik heb het er gewoon niet over gehad en ik heb er ook niet over gelezen. Mijn fysiotherapeut vond dat ik last had van het Struisvogel syndroom; kop in het zand steken. De bevalling kun je niet plannen maar wel voorbereiden, zeggen ze. Waar ik tegen op zie, is net als veel vrouwen: de pijn die er kan zijn. Correctie: de pijn die er gaat zijn. Veel vrouwen zijn me voor geweest dus ik ga het ook zeker wel overleven. Aan de ene kant heb ik een hoge pijngrens maar aan de andere kant kan ik best pieperig zijn. Op dit moment ben ik niet zo mobiel vanwege mijn bekken en heb ik veel pijn na maar het kleinste beetje inspanning. Ik vind dit best spannend; gaat dit straks van invloed zijn tijdens de bevalling? Gaat het door m’n bekken nog meer pijn doen dan het anders al doet?

Pijnbestrijding tijdens bevalling

Nu kun je kiezen voor pijnbestrijding tijdens de bevalling. Ik heb even snel een blik in het boekje geworpen maar ook aan pijnbestrijding zitten weer haken en ogen. Wat is de juiste keuze op dat moment? Wanneer is het juiste moment om aan pijnbestrijding te beginnen? Welke pijnbestrijding moet ik überhaupt gebruiken? Misschien wil ik wel natuurlijk bevallen, gewoon, zonder pijnbestrijding. Ook voor de natuurlijke bevallers onder ons, is er een natuurlijke pijnbestrijding; het injecteren van steriel water. Dat vind ik nou eens interessant! De verloskundige zal mij begeleiden en op het moment dat ze ziet dat ik echt aan het afzien ben, kan ze mij altijd pijnbestrijding aanbieden.

Lees ook: Wat je nog niet wist over de eerste week na de bevalling

Controlfreak tijdens de bevalling

Ik kan best wel een controlfreak zijn maar ik kan ook dingen over me heen laten komen. Ik zie het tegen die tijd wel, denk ik dan. Of ik laat me leiden, vind ik ook vaak prettig. Maar op een of andere manier ben ik te onrustig over de bevalling. Er moeten van tevoren keuzes gemaakt worden, maar ik heb geen idee hoe het plaatje eruit komt te zien. Als het kan en het niet hoeft, wil ik geen pijnbestrijding gebruiken. Maar het is echt geen must, zonder pijnbestrijding bevallen. Als ik de verhalen die ik hoor moet geloven, kan de pijn zo erg zijn dat het “prettiger” is om juist weer wel voor pijnbestrijding te kiezen.

Help! Ik weet het gewoon niet!

Vervelend zo’n welles/nietes spelletje! Ik weet het gewoon echt niet. Nu ik mijn gesprek heb gehad bij de verloskundige ben ik iets gerustgesteld en laat ik het gewoon over me heen komen. Plannen gaat echt niet voorafgaand aan een bevalling, het kan altijd anders lopen dan je van tevoren bedenkt. En beslissingen maken kan altijd nog op het moment dat het echt nodig is.

Hoe denk jij over pijnbestrijding tijdens de bevalling?

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button