Gastblogs

Schoonmaken en dat soort ellende

Geschreven door Manuela van Justliveblog.nl

Als er 1 ding is dat chronisch is in een huishouden met pubers en een gastouderopvang dan is het de was en schoonmaakwerk. Iedere dag weer.

Ik zing er wel eens een liedje bij. Neverending Story is daarbij mijn favoriet. Gevolg: pubers kijken je aan alsof je gek bent geworden. Ik ben, laten we maar eerlijk zijn, geen huishoudelijk wonder. Ik kan er niet vrolijk van worden om de ramen te zemen, de badkamer te soppen en de wc grondig te poetsen. Er zijn vrouwen (en mannen trouwens) die dit wel hebben. Diep diep respect hiervoor.

Iedereen zijn eigen ding

Vrouwen die er plezier in hebben. Sommige vrouwen vinden het zó leuk dat ze het ook bij anderen doen. Er zullen vast een hoop schoonmaaksters zijn waar ook dit niet voor telt, er moet immers ook gewoon geld verdiend worden. Dubbel zo knap vind ik dat. Maar er zijn er dus ook genoeg die het met plezier doen en daar ben ik dan elke keer weer verbaasd over. Gelukkig denken veel mensen ook zo over mijn baan. Want hoeveel kinderen onder de 4 jaar oud had ik er vandaag ook alweer in de opvang? Ieder zijn meug zeg ik altijd maar.

Ik heb dus totaal geen problemen met luiers verschonen, snottebellen wegvegen en ander peuterleed. Maar om een goede opvang te bieden moet het ook best schoon zijn hier. En dus moet er geregeld worden schoongemaakt.

Schoonmakende man

Nu heb ik een man die schoonmaken wel leuk vindt, maar doordat we op dit moment even ruimte nemen is hij hier niet 24/7. De dagen dat hij hier wel is, en dat is vaak in het weekend, gaat hij als een dolle door de badkamer, keuken en woonkamer heen en is alles weer spik en span. De bank wordt gezogen en de vloer wordt met de stoomreiniger gedweild. En alhoewel ik de stoomreiniger ook minstens drie keer per week gebruik doet hij het bij mij niet zo goed als bij mijn eigen schoonmaakkampioen. Als ik de vloeren heb gezogen zie ik daarna altijd nog stof en koekkruimels dwarrelen door het huis. Het is gewoon een gave.

Nu zag ik van de week een reclame op tv van een wasmiddel waardoor de bodem van je wasmand weer in zicht kwam. En toen dacht ik, ja die bodem is ook niet het probleem. Het probleem zit hem in de puber kamers. Tegen de tijd dat ik denk de bodem van de wasmand te zien en alle was dus schoon is, komt er als in een nachtmerrie een van mijn pubervarianten uit de slaapkamer en hop, die wasmand is weer vol. En je kan er op wachten, daarna komt de andere en die stopt de rest van de was erbij. Daar gaan we weer, die machine kan weer twee keer draaien. Doordat die schoonmakende man hier wat minder aanwezig is en zijn was zelf doet scheelt dat per week een was of 2-3. Maar dat is natuurlijk een druppel water op een gloeiende plaat. Want hij draait hier standaard iedere dag en soms wel 2 of 3 keer.

Vakantieschoonmaak

Ik verlang naar de weken die we in Spanje doorbrengen op een camping. Weken waarin handdoeken aan een lijn worden opgehangen om te drogen en jurkjes ineens twee keer gedragen kunnen worden. Waarin korte broeken vaak zwembroeken zijn die ’s avonds worden uitgespoeld en als vanzelf lijken te drogen. Weken waar ik iedere week max 2 wasjes draai zodat alles weer lekker fris is. Waar de wc’s worden gesopt door dat lieve vrouwtje die ook de douches boent. Waar door pubers ineens minder wordt gezeurd als er weer eens haren in het putje zitten omdat ze toch douchen op slippers. Zo’n kant en klare tent heb je zo weer schoon en als we braaf luisteren naar de man en onze schoenen uit doen voor we naar binnen gaan dan blijft het ook schoon. Misschien moet ik die vakantieregels hier ook maar eens toe gaan passen, dat scheelt allicht.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button