Allergie

Heb ik last van voedselallergie of voedselintolerantie?

Anno 2017 roept iedereen het: glutenvrij eten is gezonder, melk is bedoeld voor kalfjes en wie het nog in zijn hoofd haalt om geraffineerde suiker te gebruiken wordt nog net niet aan de (online) schandpaal geknoopt.

Hippe modetrends vs echte voedselallergie

Er is ontzettend veel te doen rondom eten. Uiteraard is het goed om gezond en gevarieerd te eten en gewoon je boerenverstand te gebruiken. Net zoals onze ouders dat vroeger deden. We weten allemaal dat je beter wat rauwkost of fruit en nootjes als tussendoortje kunt eten in plaats van een mars of een zak chips. Maar is het nu echt nodig om brood te vervloeken? Om je te verschuilen achter een hippe modetrend? Nooit meer iets ongezonds te eten? Nee.

Heb ik een voedselallergie?

Er is een kleine groep mensen die wel duidelijk verschil merken als ze bepaalde producten achterwege laten. Exacte cijfers zijn er niet, de schatting is dat in Nederland 2 tot 3% van de volwassenen en ongeveer 8% van alle kinderen een voedselallergie heeft. Bij baby’s en jonge kinderen zijn de darmen nog niet volledig ontwikkeld waardoor zij de eiwitten in voeding niet altijd volledig kunnen “afbreken”  of verteren. Vaak hoor je dan ook dat kinderen over sommige voedselallergieën heen kunnen groeien. Ben jij een van die mensen die duidelijk verschil merkt bij het schrappen van bepaalde voedingsmiddelen? Of merk je het bij jouw kindje? Lees dan snel verder.

Heb ik last van voedselallergie of voedselintolerantie? - AllinMam.com

Is het voedselallergie of voedselintolerantie?

Er is een verschil tussen voedselallergie of voedselintolerantie. Daarnaast is er een kleine groep mensen met Coeliakie, een overgevoeligheid voor gluten waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen eigen weefsels. Dit is geen allergie maar een auto-immuunziekte. Een voedselallergie of voedselintolerantie kan bij iedereen voorkomen en ondanks het feit dat de klachten soms op elkaar kunnen lijken – en beide vervelend zijn –  zijn er een paar verschillen:

Lees ook: Hoe kan ik koemelk vervangen?

Voedselallergie

Ons eten bestaat uit eiwitten, ook wel proteïne genoemd. Ons lichaam haalt eiwitten uit de voeding als belangrijke bron voor energie en zogenaamde aminozuren, de bouwstoffen voor lichaamseiwitten waaruit het lichaam grotendeels bestaat. Bij een voedselallergie is het gehele afweersysteem betrokken. Bij mensen met een voedselallergie ontstaat er een reactie in het afweersysteem op bepaalde – specifieke – eiwitten. De een is allergisch voor  het eiwit in noten, de andere voor het eiwit in vis. Je lijf gaat het gevecht aan met het desbetreffende eiwit, maakt antistoffen aan en jij voelt dat. Gevolg? Diverse klachten als buikpijn/kramp, diarree, huiduitslag tot aan een levensbedreigende anafylactische shock.

Lees ook: In welke producten zitten gluten?

Voedselintolerantie

Bij mensen met een voedselintolerantie heeft het afweersysteem geen of een onbelangrijke rol. Medisch gezien wordt er dan ook gesproken over een niet-allergische voedselovergevoeligheid. De reactie die mensen krijgen komt door een tekort aan enzymen, zoals bij een lactose intolerantie. Men maakt te weinig van het “lactase” enzym aan, dat zorgt voor de vertering van “lactose” (het melksuiker.) Gevolg: buikklachten zoals pijn, diarree of winderigheid. Ook kan een intolerantie ontstaan door stoffen die al in de voeding aanwezig zijn, zoals histamine.

Hoe test je op voedselallergie of voedselintolerantie?

Via de huisarts kun je laten testen of jij gevoelig bent voor een of meerdere voedingsstoffen. In sommige gevallen zul je doorverwezen worden naar een allergoloog in het ziekenhuis. Echter volstaat vaak een bloedonderzoek (CAP of RAST test), een huidpriktest of een voedsel provocatie test. Let er overigens wel op dat wanneer je een glutenintolerantie of Coeliakie vermoed, je wel gluten moet blijven eten voor je het onderzoek doet, anders zijn de anti stoffen niet in het bloed terug te vinden.

Is het gezonder om ook zonder allergie of intolerantie glutenvrij te eten?

Nee. Heel kort door de bocht genomen is er totaal geen reden of wetenschappelijk bewijs dat glutenvrij eten of het vermijden van zuivel een stuk gezonder is voor je. Sterker nog: kinderen en volwassen met Coeliakie die verplicht glutenvrij moeten eten, komen vaak jodium en andere (voeding)stoffen te kort. Eet je gewoon normaal volkoren brood, dan is hier niets mis mee.

Lees ook: Kokosontbijt met noten en zaden

Kijk je via een andere invalshoek, dan zou je wel kunnen concluderen dat wij steeds meer graanproducten zijn gaan eten: brood bij het ontbijt en brood bij de lunch, ’s avonds een bord pasta en bij de thee een koekje. Zo krijg je op een dag een hoop granen binnen. Het kan absoluut geen kwaad hier eens wat meer variatie in te brengen. Uiteraard hoeft je echt geen wortel in de thee te gaan dopen, maar varieer meer met bijvoorbeeld een lekker kokosontbijt met noten en zaden en pak eens wat vaker een salade als lunch.

[bol_product_links block_id=”bol_58949079ef974_selected-products” products=”1001004001560571,1001004001535167,666826744,9200000050274613″ name=”voedselallergie” sub_id=”” link_color=”D4339C” subtitle_color=”E0E0E0″ pricetype_color=”827A80″ price_color=”D4339C” deliverytime_color=”827A80″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”596″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button