Recepten

Zelf heksenkaas maken; dippen zonder schuldgevoel

Heksenkaas; I love it! Gelukkig kom ik het geregeld tegen op feestjes en andere gezellige avondjes, een bakje met deze heerlijke dipsaus. Het nodigt extra uit om op zo’n moment voor rauwe groenten te kiezen, er op los te dippen en de bakken met chips en andere hapjes te laten staan.

Verantwoord dippen

Is dat op een feestje misschien de meest verantwoorde (lees: minst slechte) keuze, thuis vind ik het dan net weer te ver gaan om elke keer zo’n bakje met heksenkaas te kopen voor de dip. Buiten het feit dat de verpakte heksenhaas uit de winkel best calorierijk is zit het ook boordevol toevoegingen die ik eigenlijk, als het even kan, het liefst laat staan. Tijd dus om aan de slag te gaan en zelf heksenkaas te maken!

Zelf heksenkaas maken; wat gaat er in?

Op internet vind je talloze ingrediënten combinaties voor het maken van heksenkaas. Maar omdat de heksenkaas in de winkel echt wel heel erg zoet is wordt in veel recepten op internet ook suiker toegevoegd. Ik wilde graag een versie maken zonder suiker, maar waar je dat ook niet mist. Het blijft natuurlijk persoonlijk, hoe lekker je hem vindt maar ik heb de perfectie ingrediënten combinatie voor mezelf gevonden.

Zelf heksenkaas maken - AllinMam.com

Ingrediënten heksenkaas

Welke soort kruidenkaas je gebruikt maakt eigenlijk niet zo veel uit. Wil je helemaal geen kruidenkaas gebruiken dan kun je ook heel goed een blanke roomkaas gebruiken en de kruiden zelf toevoegen. Ik heb de heksenkaas al gemaakt met Philadelphia en Garlan; beiden net zo lekker.

Ingrediënten voor zelf heksenkaas maken

  • 150 gram kruidenkaas
  • 30 gram mayonaise
  • 30 gram magere kwark
  • 30 gram fijngesneden prei
  • snufje zout
  • snufje peper
  • paar druppeltjes citroensap
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • 1 theelepel knoflookpoeder

Mayonaise of kwark in heksenkaas?

In plaats van een combinatie mayonaise/kwark kun je er ook voor kiezen om alleen mayonaise te gebruiken (60 gram dus) of alleen kwark. In het laatste geval zal de heksenkaas minder romig zijn qua structuur, maar qua smaak gebeurt er niet heel erg veel aangezien de kruiden overheersen. Je kunt er dus heel goed mee spelen, met de ingrediënten en naar wens kiezen voor een volvette versie of een lichtere variant.

Lees ook: Zelf mayonaise maken; binnen paar minuutjes klaar

Bereiding van heksenkaas

Snij de prei fijn, gebruik hiervoor het licht gekleurde gedeelte van de prei. Doe alle hierboven genoemde ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en meng het fijn. Wanneer je geen keukenmachine hebt kun je ook een staafmixer gebruiken. Proef tussendoor steeds even of de smaak naar je zin is, misschien wil je zelf iets meer zout toevoegen of wil je het iets gekruider.

Maak een zoetere versie heksenkaas

Wil je toch een iets zoetere versie heksenkaas? Voeg dan een klein beetje suiker toe. Wil je voorkomen dat je de korreltjes van de suiker proeft dan kun je ook heel goed poedersuiker gebruiken, honing of Stevia. Zorgt uiteraard allemaal weer voor een iets andere smaak! Voeg in ieder geval altijd kleine beetjes toe; meer kan altijd, minder niet.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button