Recepten

Recept koolhydraatarme andijviestamppot met spekjes

Ik hou van winters eten! Stoofschotels, soepen, stamppotten… ik maak het maar wat graag in de winter. Aangezien ik weinig koolhydraten eet experimenteer ik veel met koolhydraatarme ingrediënten. Koolhydraatrijke ingrediënten probeer ik te vervangen door koolhydraatarme ingrediënten. Dat is soms lastig, maar vaker pakt het goed uit. En niet alleen bij mij. Zo eten veel mensen inmiddels standaard bloemkoolrijst in plaats van “gewone” rijst en maken ze puree met pompoen, bloemkool, pastinaak of knolselderij. Eén van de stamppotten die ik in de winter graag op tafel zet is deze koolhydraatarme andijviestamppot met spekjes. Warm, vol en kruidig; deze stamppot valt nagenoeg bij iedere stamppot liefhebber in de smaak.

Ingrediënten voor koolhydraatarme andijviestamppot met spekjes

  • 250 gram fijn gesneden andijvie
  • 400 gram bloemkoolroosjes (diepvries)
  • 200 gram pompoenblokjes (diepvries)
  • 1/2 bakje kruidenroomkaas (Garlan of Boursin)
  • 2 eetlepels geraspte belegen kaas
  • 250 gram gerookte spekreepjes

Bereidingswijze koolhydraatarme andijviestamppot met spekjes

Eigenlijk bereid je deze stamppot nagenoeg hetzelfde als een andere stamppot. Begin met het koken van de bloemkoolroosjes en de pompoenblokjes. Deze kunnen bij elkaar in een pan. Zet tegelijkertijd de spekjes op het vuur, laat ze lekker doorbakken.

Als de bloemkool en de pompoen gaar is, stamp het dan fijn. Het is normaal dat de gestampte groenten heel vochtig blijven. Zet het pannetje weer even terug op het vuur zodat het wat droger kan koken. Wel blijven omscheppen, zo voorkom je dat het aanbrandt.

Mix vervolgens de kruidenkaas en de geraspte kaas door de pompoen en de bloemkool heen. Laat het op een laag vuurtje staan, zodat de kazen goed smelten. Je zult zien dat de puree wat vaster wordt. Schep nu de andijvie door de puree heen. Hoeveel je daarvoor neemt, is persoonlijk. De één houdt van een vollere stamppot, de ander van een minder volle. Naar eigen inzicht dus. Schep als laatste de knapperig gebakken spekjes mét het bakvet door de stamppot heen.

Lees ook: Maak deze lekkere koolhydraatarme pasta met pesto

Variaties koolhydraatarme andijviestamppot

Je kunt veel variëren met koolhydraatarme andijviestamppotjes. Vervang bijvoorbeeld de kruidenkaas door naturel roomkaas en voeg een schepje mosterd toe. Denk aan Philadelphia of zuivelspread als je het iets minder vet wilt. Eet je ketogeen en wil je juist vetten in je stamppot? Kies dan voor een vettere roomkaas zoals bijvoorbeeld Monchou. Ook is het lekker om cottage cheese (Hüttenkäse) te gebruiken in plaats van roomkaas. Als het maar romig is! De geraspte kaas kun je wél of niet gebruiken, ook dat is afhankelijk van je eigen smaak. Gewoon lekker alles uitproberen, wedden dat je op een gegeven moment een nieuw favoriet recept voor koolhydraatarme andijviestamppot hebt?

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button