Afvallen

Afvallen; waarom gaat het toch elke keer weer mis?

Een vraag die menig vrouw met overgewicht zich regelmatig afvraagt is: Waarom gaat het nou elke keer mis met dat afvallen? De cijfers liegen er niet om: 30% van alle Nederlandse vrouwen heeft overgewicht en de overgrote meerderheid is niet helemaal (of helemaal niet) tevreden met haar gewicht.

Afvallen; waarom gaat het nou elke keer mis?

Afvallen en overgewicht zijn complexe materie dus dat kunnen we niet allemaal in dit artikel uitleggen, maar we kunnen je wel één grote factor uitleggen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel problemen van ongezond eten en overgewicht voornamelijk tussen de oren zitten. Daarmee bedoelen we niet dat de problemen verzonnen zijn; we bedoelen dat ze te maken hebben met je instelling.

Perceptie is realiteit

Hoe jij tegen je gedrag aankijkt en hoe je daarop reageert heeft een hele grote invloed op hoe jij je in de toekomst gaat gedragen. Als je in het verleden al een aantal keer hebt geprobeerd om af te vallen en als dat steeds niet gelukt is, dan is de kans groot dat de moed je al in de schoenen zakt als je nu alleen maar aan afvallen denkt.

Of misschien heb je wel eens meegemaakt dat je lang nadenkt over iets dat eigenlijk best ongezond is, zó lang dat je er steeds meer trek in krijgt. Je wilt het juist niet eten, maar hoe harder je er niet aan probeert te denken hoe meer je het juist wilt eten. Het is de ingenieuze manier waarop ons brein is samengesteld. Niet altijd even handig maar helaas is het de realiteit.

De grote valkuil

Stel je voor, je hebt besloten een dieet of voedingsmethode te volgen. Je begint vol goede moed aan de eerste dag. Het gaat lekker, alles loopt zoals je wilt en je bent verrast hoe makkelijk het je allemaal af gaat. De dag vliegt voorbij en je hebt niet eens honger. Dan komt de tweede dag. Er is geen vuiltje aan de lucht, je hebt je maaltijden voorbereid zoals beschreven stond en je voelt je nog energieker dan de eerste dag.

Maar dan komt dag nummer drie. Dit is één van die dagen waar het allemaal gewoon even niet werkt. Je kinderen werken niet mee, je krijgt met geen mogelijkheid je haar zoals je het hebben wilt en die irritante collega zit je de hele ochtend nutteloze vragen te stellen. Omdat je een sterk karakter hebt eet je een gezond ontbijt, precies zoals in je plan of programma beschreven staat.

Tijdens de lunch lijkt je kip salade ineens wat magertjes, je hebt eigenlijk trek in iets wat meer en beter vult. Je eet de salade op en dan valt de mand met broodjes je ineens op die iets verderop staat.

“Ach, één broodje kan geen kwaad”

Je denkt “Ach, één broodje kan geen kwaad”. Je pakt een broodje en eet die op, je hebt nog steeds honger en besluit nog een tweede te nemen. Na de tweede zit je vol en loop je met je collega’s terug naar je werkplek en je hebt er flink de pest over in dat je die broodjes hebt gegeten.

En nog geen 2 uur later begint die trek al weer… in iets zoets dit keer. Je denkt “Ach, bij de lunch heb ik het toch al verprutst. Nu kan ik net zo goed dit ook nog wel nemen”. En voor je het weet zit je hand in de snoeppot en trakteer je jezelf op een heerlijk dropje. “Ach vooruit, nog eentje dan”. En er volgt er nog een. En nog een…

Je verliest je eigenwaarde en je zakt steeds dieper weg. Eén slippertje wordt twee, twee slippertjes worden drie en dat worden er vier…

Wat is dan de oplossing?

De oplossing voor dit probleem is eigenlijk heel simpel, denk nooit “Ach, nu heb ik het toch al verprutst”. Denk: “Nu moet ik extra goed mijn best doen”. Eén keer een slippertje maken is helemaal niet erg. Het is zelfs heel normaal, iedereen heeft het!

Het is pas een probleem als je al je principes overboord gooit en jezelf verliest aan de snoeppot (of die zak chips). Straf jezelf niet als je een slippertje maakt, maar realiseer je dat dit juist heel normaal is. Focus je vervolgens weer op de volgende maaltijd. Zorg ervoor dat die weer gewoon gezond en koolhydraatarm is.

*Dit artikel is geschreven door Pepijn, coach bij www.nutribites.nl

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button