Afvallen

Over excuses, verloren dagen, té veel eten en Weight Watchers

Het nieuwe jaar is weer begonnen en ik heb er alweer 3 slechte dagen op zitten; de enige 3 dagen in het nieuwe jaar. Lekker dan! Ik wist het van tevoren hoor; met een nieuwjaarsfeestje, een verjaardag van onze kindjes en gister een dag met left-overs van diezelfde verjaardag heb ik me 3 dagen lang verscholen achter excuses. Maar vanaf vandaag is het klaar.

Eten: het is alles of niets

“Je bent toch zelf coach bij Weight Watchers?” hoor ik je denken. Ja, dat klopt! Maar ik ben ook maar een mens en  ik vind het, net als heel veel andere mensen, best moeilijk om mezelf altijd in het gareel te houden. Ik hou van lekker eten en mijn mankement is dat het vaak alles of niets moet zijn. De laatste maand was dat dus alles… ben ik niet trots op, maar ik ben niet voor niets ooit met Weight Watchers in aanraking gekomen :-)

Na zelf 2x mijn zwangerschapskilo’s kwijt te zijn geraakt met Weight Watchers ben ik ruim een half jaar geleden begonnen als coach, na 4 zeer leerzame opleidingsdagen. Ik geef nu 2 cursussen in de week, op maandagavond en op woensdagavond, beiden in Haarlem. Op de cursus komen mensen wegen (discreet, niet in de groep zoals vaak gedacht wordt!) en daarna bespreken we de voortgang, delen we tips en kijken we of mensen ergens tegenaan lopen. Gezellig, druk en ook voor mij nog steeds erg leerzaam! Fijn om mensen te helpen bij iets waarvan je weet dat het vaak niet gemakkelijk is, maar waar ze zich uiteindelijk veel beter door gaan voelen.

Afvallen met Weight Watchers

 

Het nieuwe programma van Weight Watchers

Sinds een maand heeft Weight Watchers een nieuw programma, het Weight Watchers feel good programma. Wetenschappelijke onderzoeken zorgen voor nieuwe inzichten en aangezien Weight Watchers wetenschappelijk onderbouwd wil blijven heeft zij haar programma aangepast. Het programma is nog steeds gebaseerd op het tellen van punten, Smart Points. In het nieuwe programma tellen verzadigde vetten en suikers vele malen zwaarder mee en dat zie je terug in de Smart Points; verantwoorde keuzes hebben een lage Smart Points waarde in tegenstelling tot voedingsmiddelen die veel verzadigde vetten en suikers bevatten. Het maakt het nog makkelijker om verantwoorde keuzes te maken!

Bewegen

Naast eten richt het programma zich op beweging. Je hoeft niet tot het gaatje te gaan in de sportschool maar beweeg! Fietsen, wandelen, meer te voet dan met de auto of de bus… het doet voor je lichaam zo veel goed. De beschikbare tips, podcasts en filmpjes op de website helpen je om in beweging te komen mocht je een leidraad nodig hebben.

Voel je lekker in je vel

Naast eten en bewegen is misschien nog wel het allerbelangrijkste dat je goed in je vel zit, dat je je lekker voelt. Nu is het een gegeven dat veel mensen in een vicieuze cirkel zitten; ze zijn te zwaar, bewegen is daardoor niet fijn, doen ze dus niet en daardoor gaan ze zich steeds minder goed voelen. En gaan vaak meer en/of ongezonder eten waardoor het alleen maar erger wordt! Doorbreek dit, plan me-time in en zorg goed voor jezelf. Zet jezelf op nr. 1 en doe meer dingen waar je blij van wordt.

Eén pond vet is 3500 calorieën

Afvallen en slank blijven heeft alles te maken met discipline. Het is geen kwestie van “levenslang hebben” zoals vele mensen zeggen, het is een kwestie van “bewust keuzes maken”. Kijk naar het lichaam en het is zó simpel (volgens mij heb ik het ooit al eens eerder in een post gezet); 1 pond vet is 3500 calorieën. Wil je dus 1 pond afvallen in de week, dan betekent dat 3500 calorieën per week minder binnenkrijgen óf meer verbranden. Dat wil zeggen 500 calorieën per dag. Doe je het 50/50, dan zorg je dat je elke dag 250 calorieën meer verbrand door te bewegen en zorg je dat je 250 calorieën minder binnen krijgt qua voeding. Easy peasy!

Verantwoorde voeding

Haal je voedingsstoffen natuurlijk wel uit gezonde voeding. Maak het jezelf makkelijk door bij iedere maaltijd iets van groenten te eten en ja, ook in de ochtend is dit goed te doen! Denk aan avocado door je smoothie of aan een omelet met paprika en champignons. Of komkommer en nog ander lekkers op je cracker. Drink voldoende water gedurende de dag en overdrijf niet met fruit; 2 porties per dag is echt genoeg. Zorg ook dat je 2 porties plantaardige vetten binnenkrijgt op een dag; dit heeft je lichaam nodig, o.a. voor een goede spijsvertering. Ga niet volledig op de koolhydraatvrije tour; minderen is prima maar koolhydraten zijn belangrijk voor je lichaam, je hersenen hebben koolhydraten nodig. Ga natuurlijk wél voor de goede koolhydraten uit volkoren producten. Verdeel je maaltijden goed over de dag, ook qua energie-inname. ’s Morgens alleen een bakje kwark, ’s middags wat sla en ’s avonds een pizza is geen goede verdeling, dat zal voor zich spreken :-)

Lees ook: Morgen ga ik echt beginnen met afvallen. Echt!

Een dag is nooit verloren

En daar komt mijn probleem een beetje om de hoek kijken. Zoals ik net al aangaf is het bij mij vaak alles of niets; als ik bij wijze van spreke een koekje bij de thee neem dan vind ik al dat ik die dag niet goed bezig ben. Zo’n dag gaat vaak verder met “het is nu toch al een slechte dag, dan kan dat er ook nog wel bij”. FOUT! Ik weet het zo goed en toch krijg ik dat er maar moeilijk uit. Gun jezelf af en toe iets lekker en hou je voor de rest aan je plan. Dit is nl. wel dé oplossing voor de rest van je leven; af en toe genieten van iets lekkers en verder gewoon verantwoord eten.

Suikerverslaving

Ik dacht dat ik daar nooit last van had, van die suikerpieken. En dat heb ik ook niet; ik heb namelijk wekenlang vóór en na mijn maaltijden geprikt en er was nauwelijks verhoging te zien in mijn bloedsuikerspiegel. En toch merk ik dat ik, wanneer ik een weekend achter de rug heb met zoetigheden als taart of chocolade, ik op maandagochtend maar 1 ding wil en dat is een boterham met hagelslag. En een beker Optimel (wat ik niet meer drink omdat ik alleen maar meer zin in zoet krijg). Het duurt bij mij 2 of 3 dagen voor mijn behoefte naar zoetigheid verdwenen is en pas dan kan ik echt genieten van salades als lunch. Zó gek! Wel zonde als je dan na die 3 dagen alweer bijna bij het weekend bent en je weer overnieuw kunt beginnen… Probeer de suikers dus te mijden wanneer je weet dat je daar moeite mee hebt.

Lees ook: Gezond eten. Het is eigenlijk heel eenvoudig!

Mijn plan om af te vallen

Tja, wat is mijn plan? Ik dacht ik ga het nu gewoon eens opschrijven, een doel stellen. Anders schiet het gewoon niet op! Je moet gewoon een doel hebben om naartoe te werken, anders is het té vrijblijvend. Ik wil het rustig aan doen en op verantwoorde manier; met Weight Watchers dus. De 2x dat ik eerder ben afgevallen na mijn zwangerschappen met het Weight Watchers programma gingen supergoed, al denk ik wel dat de 2e keer te snel is gegaan. Ik geloof gewoon niet in koolhydraatarm of in een dieet waarbij je alleen maar bepaalde voedingsmiddelen mag eten of juist moet mijden. Of in een dieet met alleen maar shakes en sapjes. Je zult er absoluut snel en veel mee afvallen maar wie houdt het daarna vol om het behaalde gewicht te behouden?

Ik wil 8 kilo afvallen en ik wil daar maximaal 16 weken over doen, als ik in de agenda kijk dan moeten die kilo’s er dus eind april af zijn. Een halve kilo per week, 1 pond dus. Ik ga me houden aan mijn Weight Watchers Smart Points dagtotaal en ik moet elke week minimaal 2x 6 km wandelen. Ik hou mijn activiteiten (en dus mijn stappen) bij met een Fitbit activity tracker welke synchroniseert met de Weight Watchers app, ideaal dus.

Ik ga jullie elke week op de hoogte houden van mijn plan en ben stiekem benieuwd of jullie ook gelijksoortige doelen hebben? Zo ja, wat is jullie plan?

*Deze post bevat affiliate links

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button