Afvallen

Morgen nee vandaag begin ik ECHT

“Ik ga echt niet weer over afvallen schrijven” dacht ik aan het begin van het jaar. Iedereen ziet me aankomen! Ware het niet dat collega-bloggers met het voorstel kwamen om samen te spannen. Om elkaar aan te moedigen, ideeën en tips uit te wisselen en dit misschien wel samen te doen met lezers. Want ook al schrijven wij er misschien best veel over, we vinden het zelf eigenlijk ook verrekte lastig.

“Het is simpel, hou het dus ook simpel” schreef ik 2 jaar terug

Simpel ja, dat is het een hele tijd geweest. In mijn jongere jaren viel ik heel makkelijk af. Gewoon weer even een weekje “normaal” en netjes eten dan waren een paar vakantie-kilo’s er zo weer vanaf. Of ik deed een “balans-dag” tussendoor, hielp ook goed. Helaas is dat toch echt wel anders geworden na mijn tweede zwangerschap. En ja, ook mijn leeftijd zal mee tellen. En het feit dat ik zittend werk heb. En dat ik geen sporter ben. Verschillende factoren bij elkaar die ervoor zorgen dat het nu allemaal niet meer zo makkelijk gaat als toen.

Daarnaast wil ik het ook gewoon snel: liefst over een paar weken hop, 10 kilo er vanaf. Twee kilo in de week moet toch kunnen? Dat willen we het liefst allemaal! Inmiddels heb ik het punt bereikt dat ik voor onsjes per week ga. Als het maar een dalende lijn naar beneden wordt, die lijn met mijn gewicht.

Afvallen zonder dieet - AllinMam.com

Maar hoe krijg ik het nou echt voor elkaar?

Inmiddels ben ik al een tijd geen Weight Watchers coach meer. Ik heb veel geleerd in die anderhalf jaar dat ik als coach werkte. En eigenlijk vooral dat het allemaal te maken heeft met “maat houden” en de juiste keuzes maken. Dát is namelijk waar het bij de meeste mensen fout gaat en inderdaad, ook vaak bij mij. We kiezen snel voor gemaksvoeding, vooral als we het druk hebben. En druk hebben we het met z’n allen! De grote hoeveelheden groenten die we eigenlijk elke dag nodig hebben zijn dan in geen velden of wegen te bekennen. Suiker daarentegen wel, want dat zit verstopt in bijna al het gemaksvoedsel wat er in de winkel te koop is.

Koolhydraatbeperkt of koolhydraatvrij: KETO

Afgelopen 2 jaar ben ik steeds meer koolhydraatarm gaan eten. En omdat dat zó goed voelde at ik afgelopen jaar steeds minder koolhydraten. Een paar maanden lang heb ik zelfs Ketogeen gegeten, in het voorjaar. Wanneer je Ketogeen eet schakelt je lichaam om van suikerverbranding naar vetberbranding. Omdat er geen suikers meer binnen komen gaat je lichaam energie halen uit vet: uit opgeslagen lichaamsvet én uit vet in de voeding die je eet. Ik voelde me ontzettend lekker bij deze manier van eten, maar ik viel er helaas niet mee af. Dat komt waarschijnlijk doordat ik én te veel vet at (ik bleef op gelijk gewicht) en omdat ik geregeld uit Ketose (vetverbranding) schoot doordat ik toch meer dan 50 gram koolhydraten per dag binnenkreeg. Probleem is dat je wel gewoon vet blijft eten dan (je eet immers Ketogeen) maar dat je lichaam weer energie haalt uit suikers. Het vet uit je dieet wordt dan direct opgeslagen. Na een paar dagen onder de 50 gram koolhydraten schiet je dan weer in Ketose. Het kost tijd om je lichaam fat-adapted te krijgen, tot dat zo is zal het altijd voor de makkelijkste weg kiezen en dat is suikerverbranding. Anyway, lang verhaal. Mocht je geïnteresseerd zijn in het Ketogeen dieet dan vind je meer op deze website.

Ketogeen dieet - AllinMam.com

Toch zorgde deze manier van eten bij mij voor verwarring. Ik voelde me onwijs lekker, ik had veel energie en ik had geen last van een schommelende suikerspiegel. Maar mijn kinderen vonden het maar gek dat ik geen pasta at, geen brood, geen aardappels etc. Dat ik niet wilde proeven hoe lekker hun eierkoek was en dat ik ook geen hapje wilde van hun taartje wanneer we op een verjaardag waren. Was dit wat ik mijn kinderen mee wilde geven, altijd maar die andere manier van eten? Dat altijd zo met eten bezig zijn? We eten nu eenmaal koolhydraten in deze maatschappij, aardappels, brood, pasta en zo nu en dan frietjes. Waarom dat dan niet gewoon met heel veel mate, een soort low carb +?

Toch maar weer Weight Watchers…

Ik besloot het echte Ketogeen eten toch aan de kant te schuiven en me meer te richten op koolhydraatarm eten, aangezien ik me daarbij nog steeds lekkerder voel dan bij een koolhydraatrijk voedingspatroon. En een koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet is heel gemakkelijk vol te houden. Zo kun je ervoor kiezen om ’s avonds “gewoon” met je gezin mee te eten en bij de andere twee maaltijden minder koolhydraten te eten. Net waar je je goed bij voelt!

Maar zelfs dan heb ik handvatten nodig. Ik wil gewoon iets hebben waar ik me aan kan vasthouden, anders blijf ik maar hoeveelheden inschatten en dat gaat altijd fout. Meten is weten. Ik ving op dat Weight Watchers haar programma weer aangepast heeft, die gaan eigenlijk ook steeds meer richting minder koolhydraten eten. Het nieuwe Flex programma van Weight Watchers heeft een hele lijst met producten waar je geen punten voor hoeft te rekenen. Hier valt fruit en groenten onder maar in de lijst staan bijvoorbeeld ook eieren, kip en diverse vissoorten. Nu eet ik zelf nagenoeg geen fruit meer maar ik had wel meteen het idee dat ik dat goed kan toepassen in het voedingspatroon wat voor mij goed voelt.

Per dag heb ik dus een dagtotaal van 23 smart points. Ik begin mijn maaltijden te plannen met zero smart points producten, dus bijvoorbeeld sla met kip of zalm. Dan vul ik dat aan met goede vetten (bijvoorbeeld noten en zaden) waarvoor er punten van mijn dagtotaal afgaan. Hoe meer suiker een product bevat, hoe meer smart points dat product heeft. Wil je dus zuinig met je punten omgaan kies je automatisch voor de meer verantwoorde producten, want dan kun je meer eten. Zo kies je eerder voor olijfolie dan voor een kant en klare dressing, want dat “kost” meer smart points. Je bent op deze manier heel bewust bezig met keuzes maken en je eet veel groenten omdat je daar geen punten voor kwijt raakt. Het enige minpuntje aan het systeem vind ik dat fruit ook een smart points waarde heeft van 0, want ook fruitsuikers zijn suikers en daar kun je echt wel te veel van eten. Maar goed, ik zorg er zelf wel voor dat ik dat achterwege laat :-)

Naast je dagtotaal heb je ook nog een weekextra, wat je mag gebruiken maar dat hoeft niet. Je kunt dit gebruiken wanneer je uit eten gaat bijvoorbeeld, of voor iets extra’s in het weekend. Of je gebruikt elke dag een klein beetje van dat weekextra: het is allemaal heel flex geworden bij Weight Watchers :-) Ik gebruik die extra punten vaak voor extra vet, aangezien ik veel minder koolhydraten eet. Denk aan olijfolie, zalm, roomboter ipv margarine en volle yoghurt ipv magere yoghurt. En dat werkt prima!

 

Apple Watch: mijn partner in crime

Mijn Apple Watch is momenteel mijn partner in crime. Hij registreert al mijn activiteiten, van het tellen van stappen tot het verbranden van calorieën en hij zorgt ervoor dat ik nooit langer dan een uur aaneengesloten zit. Apple Watch werkt met ringen, die ik elke dag probeer vol te krijgen. Er staat een ring voor bewegen, voor staan en voor trainen (dus aaneengesloten bewegen). Superhandig en het zorgt ervoor dat ik nog net even dat rondje ga lopen ’s avonds na het eten. Met bewegen kun je trouwens Activ Points verdienen bij Weight Watchers, die je ook mag gebruiken voor wat extra voeding maar ook hier weer hoeft dat niet. Het geeft gewoon een goed gevoel wanneer je aan het einde van de week lekker veel Activ Points bij elkaar hebt verzameld :-) Voor ik trouwens een Apple Watch had telde ik mijn stappen met een Fitbit Alta hr, ook een hele fijne activity tracker. Maar er zijn natuurlijk veel meer activity trackers op de markt, zo heb ik ook een tijdje de Wiko Wimate gebruikt.

Apple Watch - AllinMam.com

Gedeelde smart is halve smart

Nu even terug komen op mijn collega bloggers Sharon (Moeders.nu), Karen (die trouwens al een mooi artikel schreef over het nieuwe Weight Watchers flex), Pauline (Voormijnkleintje.nl), Joyce (Mamsatwork.nl) en Tamara (Themommydiaries.nl). We doen allemaal iets anders, pakken het anders aan maar we hebben wel een gezamenlijk doel. Het leek ons goed om al onze ervaringen te verzamelen op 1 plek en dat is de Facebookpagina Morgen Vandaag begin ik echt. We proberen er vooral de lol van in te zien, ervaringen uit te wisselen, leuke en interessante artikelen te delen op het gebied van gezondheid en dit alles met een lekkere dosis humor. Dus mocht je het leuk vinden: Join us!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button