Afvallen

Morgen ga ik beginnen met afvallen. Echt!

Afvallen: voor veel mensen blijft het een dingetje. Een elk jaar terugkerend dingetje ook, want menig persoon neemt zich aan het einde van het jaar, elk jaar weer, voor om in het nieuwe jaar dan écht die extra kilo’s kwijt te raken. Al die boeken, websites en nieuwsbrieven met steeds weer veranderende voedingswijzen maken het er niet duidelijker op. Wat moet je nu aanhouden? Welk dieet moet je volgen? Teveel om uit te kiezen.

Ik ben in de decembermaand natuurlijk weer veel te veel aangekomen en nu naarstig op zoek naar een dieet waar ik snel en veel van afval, minstens 6 kg in een maand. En niet te ingewikkeld.

Met veel plezier las ik de blog van Caro op WineUp.nl, hilarisch geschreven, zo leuk! Volgens mij is dit voor veel mensen zó herkenbaar, dat steeds weer voornemen. De dag voor je gaat “beginnen” met een gezondere eet-/leefstijl aannemen werk je nog snel even van alles naar binnen, als een soort galgenmaal. Maar de dag erna is er weer zo’n dag, want “echt beginnen” komt net even niet uit. Morgen dan maar, morgen ga je echt beginnen. And so on…

afvallen

2 kilo per week afvallen graag

En als je dan werkelijk begonnen bent kan het natuurlijk niet snel genoeg gaan, het liefst 2 kilo per week. Maar als we de wetenschap er op loslaten, is dit echt wel veel te veel gevraagd van je lichaam. 1 pond vet bevat 3500 calorieën. Dus wanneer je 1 pond vet kwijt wilt raken, moet je theoretisch gezien 3500 calorieën per week minder binnen krijgen wat neer komt op 500 calorieën minder per dag. Wil je dus 2 kilo in 1 week tijd verliezen, wat 4 pond is, moet je 2000 calorieën per dag minder binnenkrijgen. Mmm. En wat eet jij dan zoal op een dag?

Ik maak weer Excel schema’s van m’n geplande gewichtsafname. Inclusief grafieken. Ziet er altijd zo mooi uit, zo’n schema. Als ik de formules doortrek dan moet ik over een maand of drie wel een beetje uitkijken dat ik niet te mager word.

Kleine stapjes

Het beste is natuurlijk om er goed de tijd voor te nemen. Maak het jezelf niet te moeilijk, met kleine stapjes kom je er ook! Het duurt wat langer maar je houdt het wel vol. Ga even uit van die pond per week, dat is 2 kilo in de maand. Tegen de tijd dat de bikini weer uit de kast getrokken wordt, half mei, kun je zo maar 9 kilo verder zijn!

Lees ook: Over excuses, verloren dagen, téveel eten en Weight Watchers

Hoe hou je het afvallen simpel?

Hou het bij 500 calorieën per dag minderen. Eet 3 kleinere maaltijden per dag en tussen deze maaltijden door een gezonde snack. Zorg dat jouw dieet bestaat uit essentiële proteïne uit bijvoorbeeld kip, mager (rund)vlees, eiwitten, zuivel en bonen. Haal je vezels, vitaminen en mineralen uit groenten en fruit, gebruik volkoren granen zoals quinoa, bulgur, boekweit en havermout en voeg enkelvoudig onverzadigde vetten toe aan je maaltijden (o.a. olijfolie, omega 3, avocado’s). Drink veel water en laat frisdranken en limonade staan. Bij gebruik van 2 blikjes per dag spaar je hiermee al zo’n 280 calorieën uit! Maak elke dag een vlotte wandeling van 45 minuten, hiermee verbrand je zo’n 220 calorieën. Voila; samen goed voor 500 calorieën!

Activity trackers als hulp bij afvallen

Heb je altijd je telefoon bij de hand en hou je van overzicht dan kun je je voeding bijhouden via MyFitnessPal. Dit kun je ook weer koppelen aan apps als Runkeeper zodat je activiteiten bijgehouden worden en je een goed idee hebt van wat je binnenkrijgt aan voeding en weer actief verbrandt op een dag. Wil je je activiteiten echt op goede manier registeren en bijhouden dan zijn er ook activity armbanden zoals bijvoorbeeld de Jawbone UP24, waarmee je voeding, verbranding en activiteit grondig bij kunt houden. Deze armband linkt ook weer met bovenstaande apps en hiermee heb je dus echt heel goed overzicht. Wij zijn er weg van!

jawbone UP24

Het is simpel, hou het dus ook simpel

Koolhydraatvrij, glutenvrij, tarwevrij, FODMAP beperkt… door de vele verschillende diëten zien veel mensen het bos niet meer. Maar in the end geldt toch echt nog steeds: Meer calorieën verbruiken dan je binnenkrijgt. Het is simpel, dus hou het ook simpel. Heb je geen allergieën of andere aandoeningen waardoor je rekening moet houden met bepaalde (eliminatie van) voeding? Probeer dan volgens bovenstaande principe te gaan leven, skip het een en ander uit je huidige voedingspatroon en beweeg elke dag meer, je zult zien dat je zonder moeite zeker die halve kilo per week kwijt zult raken. En dan kun je echt nog wel geregeld dat lekkere koekje eten, of dat gebakje op een verjaardag. Alleen niet meer elke dag:-) Weight Watchers biedt een goed programma waarmee je je eetgewoonten aanpast, niet alleen voor de periode waarin je wilt afvallen maar voor de rest van je leven!

*Deze post bevat affiliate links

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button