Gezonde voeding

De voedingstrends van 2021

Ieder jaar weer zijn er ontzettend veel trends op het gebied van eten. Denk dan aan de allernieuwste trends om gezond te eten of af te vallen. Welke voedingstrends zien we in 2021?

Hulpmiddelen om gezonder en duurzamer te leven

Aan het begin van het jaar maken we voornemens voor het nieuwe jaar. Vaak hebben een of meerdere van die voornemens wel betrekking op eten: we willen gezonder eten, afvallen, minder alcohol drinken of duurzamer eten. Gelukkig zijn er steeds meer hulpmiddelen die daarbij kunnen helpen en steeds meer mensen gaan daar ook gebruik van maken. Denk bijvoorbeeld aan een app als Mijn Eetmeter. Daarmee kun je bijhouden wat je eet, om zo inzicht te krijgen in of je een beetje gezond bezig bent. In de nabije toekomst wordt verwacht dat deze technische hulpmiddelen zelfs persoonlijk advies kunnen geven!

Meer aandacht voor een gezonde eet omgeving

Op het treinstation, in de supermarkt, in een pretpark: veel plekken zijn zo ingericht dat je al gauw ongezonde keuzes maakt wat eten betreft. Gelukkig komen er steeds meer gezondere alternatieven. Zo zijn een aantal Nederlandse gemeenten al bezig met het creëren van gezondere eetomgevingen door het verminderen van fastfood restaurants en het invoeren van een suikertaks op frisdranken. En ook scholen en sportkantines zijn bewust bezig met het gezonder maken van de eetomgeving.

Koken met verse producten

Niet alleen buitenshuis, maar ook binnenshuis maken we gezondere keuzes. Zo worden er steeds meer verspakketten verkocht en wordt er gezonder gesnackt met bijvoorbeeld fruit en snoepgroenten. Daarnaast is in een onderzoek van het Voedingscentrum naar voren gekomen dat we in Nederland vaker zelf iets koken en aan tafel eten.

Vaker duurzamer eten

Wat betreft eten maken we steeds vaker duurzame keuzes. Denk aan plantaardig, lokaal en in het seizoen. Dat komt doordat er steeds meer aandacht komt voor milieu en klimaat en we daardoor meer transparantie willen: waar komt ons eten vandaan, wat zit er precies in en is het wel goed voor het milieu? In 2021 zullen we nog vaker vegetarisch of veganistisch eten en eten we ook vaker lokale en seizoensgebonden producten. Gelukkig komen er ook steeds meer vegetarische restaurants en menukeuzes.

Slimme oplossingen voor voedselverspilling

In 2020 was er al veel aandacht voor voedselverspilling en deze voedingstrend zet door in 2021. Zo komen er minder grote porties en meer mini-groenten. Daarnaast zullen er steeds meer apps komen die helpen om voedselverspilling tegen te gaan.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button