Over hartkloppingen, vitamines en voedingssupplementen

Ik ben gek op alle ins & outs over voeding, vitamines, voedingssupplementen en superfoods. Alles wat maar met (gezonde) voeding te maken heeft vind ik interessant. Ik lees er veel over, misschien wel te veel. Soms word ik er gek van. Jaren geleden heb ik al eens een tijd lang elke ochtend tot het middaguur alleen maar fruit gegeten. Daarna at ik een hele tijd géén fruit in combinatie met ander voedsel, ben ik maanden lang in de ban geweest van de sapcentrifuge, de blender en smoothies in combinatie met superfoods als rauwe cacao, goji-bessen en cia-zaad, is alle durum-pasta bij ons in huis al lang geleden vervangen door spelt-pasta, bakken we alles in de ghee en in kokosolie en minderen we het eten van tarweproducten na het lezen van het boek “Broodbuik“.

Eén en ander heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ik 5 jaar geleden enorm last had van hartkloppingen, althans, zo voelde het. Iedereen heeft wel eens dat het hart een slag mist maar bij sommige mensen gebeurt dit zo vaak dat het voelt alsof je continue last hebt van hartkloppingen en dit kan echt het dagelijks leven beïnvloeden.

Hartkloppingen: dat waren dus extrasystolen

Door de huisarts werd ik met “hartruis” doorverwezen naar de cardioloog. Na CTG’s, fietstesten en echo’s om een evt. hartafwijking uit te sluiten kreeg ik plakkers op mijn borst geplakt die met draden verbonden zaten aan een kastje wat 24 uur lang mijn hartslag zou meten. Het bleken “extrasystolen” te zijn, oftwel hartoverslagen. Daar de meeste mensen ongeveer tussen de 1 en 10 overslagen per dag hebben gaf het kastje aan dat ik meer dan 7800 overslagen had in 24 uur tijd. Best veel. Best wel heel erg veel vond de cardioloog.

Lees ook: Suiker, minder van eten, meer mee scrubben

Ermee leven, bètablokkers of operatie

Er waren voor mij 3 opties: ermee leren leven, het was immers niet levensbedreigend (wél onder controle blijven), opereren (gaf geen garantie dat het daarna over was) of aan de bètablokkers (maar dan wel meteen levenslang). Aangezien de cardioloog inschatte dat er met dit aantal hartoverslagen niet echt prettig te leven viel dacht hij dat opereren of bètablokkers de beste optie zouden zijn. Ik vond geen van de 3 een optie; ik had er té veel last van om het gewoon maar te accepteren, opereren durfde ik niet aan omdat het geen garantie gaf en bètablokkers zag ik niet zitten omdat we graag een kindje wilden. Ik ging op zoek naar alternatieven.

Ik kwam terecht bij een natuurgeneeskundige die van mening was dat deze hartkloppingen (zo noem ik het maar even want zo voelde het voor mij :-) veroorzaakt konden worden door voeding, een allergie, intolerantie, tekort aan vitamines en mineralen of een verkeerde balans in je lichaam, in tegenstelling tot de cardioloog. Ze ging me behandelen (onder meer dmv kinesiologie), schreef me verschillende vitaminen en mineralen voor (na elk bezoek weer een andere dosis en/of samenstelling) en na een aantal weken begon ik al verbetering te voelen. Echt een verademing! Met veel plezier bestelde ik elke keer weer nieuwe potjes met vitamines, mineralen en supplementen.

Lees ook: Gezond eten; het is eigenlijk heel eenvoudig!

Na een aantal maanden bleek ik zwanger en had ik nauwelijks meer last van de hartkloppingen/hartoverslagen. De cardioloog stond versteld, hij maakte in de praktijk namelijk mee dat hartoverslagen tijdens een zwangerschap alleen maar toenemen. Dat het uitblijven van de hartoverslagen kwam door de behandelingen van de natuurgeneeskundige, daar wilde hij niet aan. Ik bleef 3 jaar lang bij hem onder controle, totdat bij elke controle het aantal hartoverslagen hetzelfde was (laag) en duidelijk was dat ik er geen hinder meer van ondervond.

Vitamines, mineralen en voedingssupplementen

Sindsdien hebben alle soorten voedingssupplementen mijn aandacht. Gewoon omdat ik heb ervaren wat het voor je kan doen, in combinatie met het eten van gezonde voeding. Iedereen denkt misschien anders over voeding, maar veel mensen zijn het er over eens dat je gewoon terug naar de basis moet, door voedsel te eten wat mensen honderden jaren geleden ook aten. Groenten, fruit, vis, vlees, noten en zaden. Geen melk drinken, melk is voor kalfjes. Bedenk maar eens, wij zijn de enige “zoogdieren” die op volwassen leeftijd nog melk drinken. En dan ook nog eens van “een ander dier”! Best gek he? Maar dan… de bevolking groeit, er is meer en meer voeding nodig, groenten en fruit bevatten steeds minder vitamines doordat de aarde uitgeput raakt. Je leest er steeds meer over. En daar komen weer de voedingssupplementen om de hoek kijken. Zou het werkelijk zo zijn dat over tientallen jaren iedereen voedingssupplementen moet slikken om o.a. aan voldoende vitamines en mineralen te komen? De gedachte houdt me bezig.

Hoe staan jullie tegenover het gebruik van voedingssupplementen?

*Uitgelichte foto via Shutterstock

Tags

71 Comments

 1. Hallo Melissa. ..wat een interessant stukje! heel veel dank daarvoor. ..ik zou heeeel graag in contact willen komen met deze natuur geneeskundige. Kun je mij aub haar gegevens mailen? B.v.d.

   1. hoi melissa
    Welke vitamines en supplementen gebruik je tegen hartkloppingen ik heb alle onderzoeken gedaan
    wat het hart en aders betreft en nog heb ik het fel onderzoeken wijzen niks uit

    mvg mark

    1. Hi Mark, dat kan ik je zo niet zeggen. Bij mij is het alweer jaren geleden en inmiddels maak ik gebruik van andere supplementen. Ik zou contact opnemen met een natuurgeneeskundige bij jou in de buurt, die kan je vast verder helpen. Beterschap!

 2. Hai, heel graag zou ik de contactgegevens ontvangen van jouw natuurgeneeskundige. Heb al enige jaren last van hartkloppingen, bij onderzoek kwam er niets ernstigs uit maar wil er wel heel graag van af. Dankjewel!

 3. Hey Melissa. Super fijn stuk om te lezen. Welke vitamines en supplementen slik je dan?Ik heb hier ook last van en wil graag de naam van jouw natuurgeneeskundige. Groetjes sharon

  1. Hi, ik kan je niet zo zeggen welke supplementen ik gebruik. Tenminste, zou ik wel kunnen zeggen maar dat is voor ieder persoon anders. Ik stuur je even een email over de natuurgeneeskundige :-)

   1. Hi Melissa, ik heb dezelfde problemen en word er stilaan “zot” van, ik vind het moeilijk om ermee te leven. Kan jij mij ook het adres geven van die persoon die jou geholpen heeft?
    Alvast bedankt hoor!

 4. Zeker een interessant verhaal. zelf heb ik ook deze klachten en merk als ik vermoeider ben er meer last van te hebben. Ook lijkt voeding er invloed op te hebben. ik zou graag de contactgegevens hebben van de natuurgeneeskundige. Wellicht kan dit helpen! Dank.

 5. Interessant verhaal, ik heb precies dezelfde klachten en advies van de cardioloog. Graag zou ik het emailadres van de natuurgeneeskundige hebben. Dank!
  Lewis

 6. Wat zou het fijn zijn om wat minder overslagen te ervaren. Kan er al tijden slecht van slapen, wat ook weer zijn weerslag heeft op het aantal overslagen. Graag zou ik de contactgegevens ontvangen van de natuurkundige die u zo goed geholpen heeft.

 7. Hallo.

  Wat ontzettend fijn voor je dat je eraf gekomen bent. Net als iedereen hier weet ik helaas ook hoe vervelend ze kunnen zijn.

  Zou ook ik mogen weten bij je wie je bent geweest? Zou er na 4 jaar ook wel vanaf willen!

 8. beste melissa,

  ik heb hier ook erg last van, zou je me de naam van de natuurgeneeskundige willen mailen? ook ik ben meerdere keren onderzocht maar niks ernstigs gevonden.

   1. Ha Melissa,

    Hier nog iemand met veel overslagen. Dit heb ik gekregen tijdens een burn out en ze gaan maar niet over. Ben ook helemaal onderzocht en niks gevonden… Das fijn natuurlijk maar wil ook graag van die overslagen af. Heb je voor mij ook de naam van degene die jou geholpen heeft? Vrgr Yvonne

 9. Ik slik ook al zes maanden betablokker maar wil liever de oorzaak aanpakken en niet de symptomen. Ik geloof met klem dat het met voeding en ook stress te maken heeft. Ik ben 32 en wil er ook vanaf. Ben soms bang dat ik binnenkort mijn werk niet meer aankan. Het beknot me werkelijk in mijn dagelijkse activiteiten maar het antwoord is telkens slik maar een pilletje dus Melissa ik krijg ook graag mail van jou want ik aanvaard mijn situatie ook niet.

  Groetjes

 10. Hoi, ik lees dat je geen betablokkers wilde gebruiken omdat je graag een kindje wilde. Nu slik ik al een tijd e metoprolol als betablokker tegen tachycardie terwijl ik ook zwanger probeer te worden. Volgens mijn huisarts was dit geen probleem, maar ben benieuwd waarom jij er dan voor kiest om ze niet te nemen!

  1. Hi Emma, bij mij is het alweer een jaar of 8, 9 geleden. Ik kreeg dat advies van de cardioloog. Maar je zult vast verschillende betablokkers hebben dus ik zou zeker op het advies van je huisarts af gaan :-)

  2. Klopt. Ik heb in mijn zwangerschap gewoon propranolol geslikt. Moest wel 2 dagen in het ziekenhuis blijven ter observatie van onze zoon. ( bloedsuiker etc ) was niks aan de hand hoor !

 11. Hallo Melissa,

  Zou u mij misschien ook kunnen mailen met de naam van de natuurgeneeskundige?

  Ik ben een jongeman van 25 met veel last van hartoverslagen, alle mogelijke onderzoeken gehad in een normaal ziekenhuis en het militair hospitaal in Utrecht en bij alle onderzoeken was er niets te vinden, daarom lijkt mij na het lezen van uw verhaal het fijn om een keer in contact te komen met een natuurgeneeskundige.

  Alvast bedankt,

  Mvg, Jon.

  1. Hey Jon , er bestaat ook een besloten facebookgroep voor mensen die last hebben van extrasystole zoals jij en ik , je kan je er ook bij aansluiten en vele verhalen lezen ( ook die van mij ) en hoe wij daar mee omgaan . We zijn op het moment met 361 leden dus best veel mensen die moeten leven met extrasystole . Ik ben er al een tijdje lid van en heb er veel baat bij , ik heb al 37 jaar last van extrasystole en ook al vele onderzoekingen gehad , van holterkastje tot testen enz … niets te vinden ik moet er maar mee leren leven zeggen ze allemaal . Ik had 36 jaar lang rond de 20.000 extrasystole per dag en sinds ik in deze groep ben zijn het er nog maar rond de 20 à 50 per dag , dit komt vooral door de geruststelling en de steun en ook tips die ik gelezen heb van andere leden en ook omdat ik nu weet dat er zoveel mensen last van hebben , het gevoel er niet meer alleen voor te staan, het is zeker de moeite waard en je voelt je al gauw thuis hier , misschien tot binnenkort bij de groep , Sanne

   ( Je gaat op facebook en drukt hartoverslagen , extrasystole in en meld je aan )

 12. Hoi Melissa,

  zou je mij ook kunnen mailen over welke voedingssupplementen het gaat en welke natuurgeneeskundige je hiermee op weg heeft geholpen?
  alvast bedankt

  1. Hallo Ellen, ik kan je niet vertellen om welke supplementen het gaat want dat is voor ieder mens anders. Ik zal je mailen met de naam van de natuurgeneeskundige die mij heeft geholpen!

 13. Hallo allemaal,
  Tja ook ik heb sinds 4 maanden heel veel extra systolen. Komen vaak uren achter elkaar.Als spasmen voelen ze vaak.Moet dan ook steeds boeren .Voel het ook bij mijn rug (dieper) Cardioloog zegt dat er niets te vinden is. Neem nu Atenolol (betablokker) in vrij lage dosis.Eerst hielp het wel wat,maar nu komen ze erdoor heen.Soms lijkt het ze zelfs te veroorzaken of verergeren.Probeer het te stoppen ,maar dat wordt het ook erg.Mijn bloeddruk wordt er ook extreem laag door, is niet goed ( vaak 98 /57 of iets erboven. Ga weer naar ander cardio second opinion binnenkort.
  Ik heb intussen al geprobeerd met magnesium citraat, maar daar door werd mijn bloeddruk nog lager.En soms had ik het idee dat de extra slagen/spasmen ook erger werden. Ik weet het even niet meer nu.
  Ik heb ook gekeken naar een NAET therapeut , die testen ook op allergieën.
  Die natuurgeneeskundige van jou Melissa klinkt ook wel goed.
  Mag ik ook weten wie dat is ?
  Die krijgt het wel heel druk nu haha
  Groetjes Maria

  1. Hallo, ik las net je reactie. Ik heb al zes weken ook extreem last van extra cystolen en heb vorige week 24u met een holter gelopen + een onderzoek bij cardioloog. Ik heb er zeer veel maar zijn allemaal goedaardig. Dat werd me in 2015 ook al meegedeeld. Omdat het bij mij nu echter ook aanvoelde als spasmen wou ik het toch nog ns testen. Wel wordt het bij mij getriggerd door vermoeidheid en opstoot van hooikoorts momenteel dus laat je zeker ns testen op allergieen want het heeft zeker een invloed.

   Mvg
   Inge

 14. Hallo, ik heb ook veel last van extrasystolen. Ik ben al een paar keer doorgelicht door cardiologen , maar zij vinden 500 per dag geruststellend. Zou je me ook de naamvan de natuurarts kunnen bezorgen aub? Alvast bedankt!

 15. Beste Melissa
  Afgelopenvrijdag (de 13e) werd ik voor het eerst overvallen door een twee minuten durende aanval van extrasystolen, tien atallen achter elkaar. Ik zat in de tram en schrok me rot. Je denkt werkelijk dat je er geweest bent. Ik kon meteen door naar de dokter en die zei dat het geen kwwaad kon. Iedereen heeft het wel eens. Nou het weekend heb ik meerdere momenten (in rust) last gehad van series extrasystolen. Vannacht werd ik er zelfs wakker van. Weer bij de dokter geweest maar die vind het kennelijk niet verontrustend. Ik ben al wat langer op zoek naar advies voor suplementen zoals kalium en magnesium en bepaalde vitamines om ook mijn bloeddruk in tang te houden. Daar gebruik ik nu vier weken plaspilen voor (wat trouwens best wel werkt) maar ik vertrouw plaspillen niet zo omdat je nieren overuren moeten maken en mineralen veel sneller uit je lichaam worden afgevoerd. Van iemand kreeg ik een adres van een heil praktiker in Duitsland, maar jouw verhaal spreek mij heel erg aan. Zou je mij het adres kunnen mailen.

 16. Hi Melissa,

  Ook ik heb extrasystolen. Wat ik graag wilde weten is, heb jij ze helemaal niet meer?
  Zou ook graag de naam willen weten van de natuurgeneeskundige.

  Groetjes Ashley

  1. Beste

   Ik ben uiteindelijk nog niet bij een natuurdeskundige geweest. De naam van de deskundige die ik doorkreeg bleek niet bij de deur te zijn. Mijn klachten manifesteren zich voornamelijk tijdens de zomermaanden als gevolg van hooikoorts en op momenten dat ik verkouden ben. De winterperiode nu is dus ideaal voor mij en ik heb geen klachten.

 17. Hallo, ik heb ook al van mijn 20ste last van extracystolen, maar dit bleef tot voor kort vrij beperkt. Ook al heel wat onderzoeken bij de cardioloog ondergaan en holterbakjes gedragen maar ik moest me geen zorgen maken. Ik heb echter ook al 10 jaar extreem last van hooikoorts en elke zomer stel ik vast dat dit de klachten doet verergeren. Momenteel heb ik echter de hele dag door overslagen wat zeer beangstigend is. Ik neem nu betablokkers maar zelfs daarmee krijg ik het niet volledig onder controle. Zou je me de naam van die natuurgeneeskundige willen doorgeven aub? ik wil die betablokkers niet blijven nemen. Alvast dank. Inge

 18. Beste
  Ik ben 25 en ook al 7 jaar of langer last van hartoveekloppongenhartoverkloppingen. Soms elke dag maar soms ook maanden niet.
  Makt mij al zorgen omdat ik het al zo lang heb. Ben dus heel blij met dit bericht.
  Zou u mij ook info kunnen geven over de dokter via mail? Heel erg bedankt!

  1. hallo , ik neem nu tegen mijn extrasystole al een maand magnesium citrate van solgar 1 tablet per dag , alsook kalium-250 van orthica ook 1 tablet per dag , kril omega 3 van t kruidvat 3 capsuletjes per dag , en de B- vitamine forte van befact 1 tablet per dag en voel mij nu goed , heb van mijn 20.000 extrasystole per dag nu nog maar 10 tot 20 extrasystole per dag . Ik kan het julli aanraden het ook eens uit te proberen misschien hebben jullie er ook baat bij , heb het in een e-boek gelezen en dat boekje noemt ” leben mit extrasystole ” het is een Duits geschreven boekje maar daar staan dus nog meerdere supplementen in , het is van iemand geschreven die ook al jaren last had van extrasystole en er nu nog maar weinig last van heeft , hoop dat ik jullie daar mee kan helpen , probeer het zelf en je mag me gerust via mijn e-mail laten weten of het bij jullie ook helpt , hoop het althans want bij mij helpt het wel , ben er niet helemaal vanaf maar het is nu leefbaar , groetjes allemaal Sanne Mijn e-mailadres is sanne62.claes@hotmail.com

   1. Ik slik inderdaad ook al jaren magnesium citraat en ik denk zelf ook dat het bij mij daardoor zo veel minder is geworden. Maar dan nog, ik vind dat iedereen wel eerst via de reguliere weg onderzoek moet laten doen want niet in alle gevallen zijn extrasystolen ongevaarlijk. Mochten na zo’n traject alle “ernstige” dingen zijn uitgesloten dan zou ik pas aan de slag gaan met supplementen of een natuurgeneeskundig iemand gaan bezoeken.

    1. Ben het helemaal met je eens hoor , heb ook eerst vele onderzoekingen gehad en ze zeiden dat het geen kwaad kon en ik er mee moest leren leven wat makkelijker gezegd dan gedaan is . Ik ben blij dat ik eindelijk met een rustiger hartritmestoornissen kan leven zeker na al die angstige jaren

 19. Hallo allemaal , ik ben 54 jaar en heb al extrasystole vanaf mijn 16 jaar. Heb elk onderzoek dat je maar kan hebben al onder gaan maar op het laatste zeggen de dokters allemaal dat ik er mee moet mee leren leven .heb zelf ook al veel informatie op gezocht op google hoe je die kan verminderen maar nergens vind ik een oplossing
  Er mee leren leven valt me zwaar en ik blijf zoeken :). Ik heb ook al vele forums gelezen en ergens ben ik blij dat ik niet alleen ben , ooit hoop ik dat ik de oplossing zal vinden en dan weet ik dat ik weer alle forums ga op zoeken om mijn lotgenoten het mee te delen .
  Heb ook alle dagen last van extrasystole tot 20.000 per dag , krijg er ook gratis nog vele extrasystole achter elkaar bij, zo’n 1 a 2 minuten lang en dan is het weer iets rustiger in mijn lichaam .
  Hey Melissa mag ik ook weten welke geneeskundige jij hebt geraadpleegd misschien kan die mij ook helpen , al geraak ik er misschien nooit helemaal vanaf , als het leefbaar zou zijn ben ik al gelukkig , dank je bij voorbaat .
  Ik zal even mijn mail achter laten , sanne62.claes@hotmail.com en als ik iemand kan helpen met een babbel of e-mail , je bent welkom groetjes en wens jullie allemaal nog een rustige heartbeat toe ;)

  1. Jeetje wat loop jij er lang mee rond zeg, en wat veel overlagen op een dag! Mijn bijna 8000 overslagen waren al extreem veel zei mijn cardioloog… Ik ga je een mailtje sturen Sanne!

  2. Hallo ,
   Ik ben kris en heb ook heel veel last van extrasystolen.
   Zo vermoeiend ?
   Hoe is het mogelijk dat dit niet te genezen is ?!
   Doet wel goed dat je dit even met iemand kunt delen , maar
   blijven er wel mee zitten.
   Het is nu dagelijks opgebrand gevoel met iedere slag een extrssystole en daarna een halve dag niks , stom gedoe !
   Ik heb er wel serieus wat stress door , is ook niet goed waarschijnlijk .
   Straks nog eens naar een cardioloog , ben bang !

   Kris

 20. Hoi!
  Mooi helder stuk. Schrok wel van je extra systole..met name de hoeveelheid ervan… kan me voorstellen dat je er gek van werd! Heb ze zelf ook in tijden van drukte en stress of in de hormonale periode zeg maar, of zonder enige aanleiding. Bij de cardio een paar jaar geleden geweest en het kon geen kwaad. Dat kon ik uiteindelijk wel accepteren. Maar ik bedenk mij de laatste tijd ook dat eern goede voeding ook erg belangrijk is voor een gezond lijf. Ben daarom ook erg nieuwsgierig naar de supplementen die je gebruikt. Waar let je precies op met je voeding. Alvast bedankt voor je toelichting! Gr Chris

  1. Hi, wat rottig dat je er ook zo nu en dan mee te maken hebt, die overslagen! Ik ben een hele tijd onder controle geweest, elk half jaar onderzoekjes en dat kwam voornamelijk door de hoeveelheid overslagen… Ik denk dat bij mij magnesium heel veel goed heeft gedaan maar dit zeker in combinatie met alle andere supplementen die ik kreeg voorgeschreven van de natuurgeneeskundige. Ik weet niet meer precies wat het allemaal was, is alweer even geleden. Ik neem dat nu ook niet meer allemaal, “in balans is in balans” zei ze. Ik neem nu wel basis supplementen zoals vitamine D, C, multi en magnesium. En omega 3 uiteraard :-)

 21. Heel herkenbaar, vervelend en beangstigend (vind ik) die extra systole. Ik heb er ook heel veel last van en ik heb er zo’n 1000 per dag (volgens laatste holter, te weinig voor een evt. behandeling aldus de cardioloog) Maar ik kan maar niet wennen aan dat ellendige gevoel elke keer. Voor het geestelijke heb ik al vele therapieën erop zitten en ben ik nu nog voor in therapie. Maar de lichamelijke klachten (ook veel maag/darm/gal klachten) gaan er niet van over. Ik slik al vele voedingssupplementen zoals magnesium citraat, maar dat slik ik al jaren en het is juist de laatste 1,5 maand erger geworden. Dus neem het nu al 3 dagen niet om te kijken of het minder wordt. Maar goed, lang verhaal, ben ook wel benieuwd naar wat voor natuurgeneeskundige je geraadpleegd hebt.

  1. Hi Suus, ik heb gewoon in rondgebeld met diverse natuurgeneeskundigen en uitgelegd wat het probleem was. Toen ben ik naar de persoon gegaan waar ik een klik mee dacht te voelen en dat pakte goed uit… Ligt er natuurlijk ook helemaal aan welke methodes ze gebruiken, bij mij is veel gebruik gemaakt van kinesiologie. Succes!

  1. Hi Muriel, dat weet ik niet meer precies. Ik kreeg elke keer als ik bij haar was weer iets anders… ik denk dat uiteindelijk magnesium citraat het meeste heeft gedaan. Maar niet zelf gaan rommelen ermee hoor, ik zou echt wel deskundig advies inwinnen :-)

  1. Jawel hoor, persoonlijk beantwoord via de mail :-) Om nou de naam van de natuurgeneeskundige hier open en bloot te noemen vind ik niet zo gepast.

   1. Beste Melissa,

    Ik heb helaas ook erg veel last van hartoverslagen.

    Zou je mij de naam van de natuurarts kunnen mailen?

    Groeten Debby

    1. Hi Debby, ik zou je wel willen adviseren om eerst bij de cardioloog langs te gaan om ernstige dingen uit te laten sluiten. En het was geen natuurarts maar een natuurgeneeskundige :-) ik mail je haar gegevens door! Groetjes Melissa

 22. Goed helder stuk zeg .Zou ook wel graag de naam van die natuurgeneeskundige willen weten ,heb hier namelijk ook last van en ze willen mij ook bètablokkers voorschrijven wat ik zeer zeker ook niet wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge