Welzijn

Tips voor eten tijdens de overgang

De overgang, ook wel menopauze genoemd, is een natuurlijk proces waarbij de vrouwelijke hormonen veranderen en de menstruatiecyclus stopt. Dit proces begint meestal rond de leeftijd van 45 tot 55 jaar, hoewel sommige vrouwen dit al eerder of later kunnen ervaren.

De eerste symptomen van de overgang

Iedere vrouw is anders. Iedere vrouw zal dus ook de overgang anders ervaren. De een heeft talloze klachten, de ander helemaal niet. Toch zullen er symptomen zijn waardoor je weet dat de overgang in gang is gezet. Denk aan:

  • Veranderingen in de menstruatiecyclus, zoals onregelmatige of hevigere bloedingen, minder frequente menstruatie of het uitblijven van menstruatie
  • Opvliegers of hitte-uitbarstingen, die gepaard gaan met zweten en een rood gezicht
  • Slaapproblemen, zoals moeite hebben om in slaap te vallen of vaak wakker worden
  • Nachtelijk zweten
  • Vermoeidheid of lage energieniveaus
  • Stemmingswisselingen, zoals prikkelbaarheid, depressiviteit of angst
  • Veranderingen in de huid en haren, zoals een droge huid, haaruitval of dunner wordend haar
  • Veranderingen in seksuele behoeften of functioneren
  • Gewichtstoename, vooral rond de buik

Hoeveel last je hebt van klachten is afhankelijk van factoren zoals genetische aanleg, levensstijl en medische geschiedenis. Bepaalde hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, spelen een belangrijke rol bij het verminderen van sommige overgangsklachten.

Zorgen voor een uitgebalanceerd dieet tijdens de overgang

Er zijn voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan oestrogeen, een hormoon dat kan helpen om sommige overgangsklachten te verminderen. Denk onder meer aan voedingsmiddelen als sojabonen, tofu, tempeh, linzen, lijnzaad, havermout, sesamzaad en peterselie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om het eten van deze specifieke voedingsmiddelen, maar om het behouden van een gezonde levensstijl in het algemeen. Dit omvat het eten van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet, met voldoende vezels, groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten.

  • Eet veel fruit en groenten: Ze bevatten veel vitamines, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor de gezondheid. Probeer ervoor te zorgen dat minstens de helft van wat je eet uit fruit en groenten bestaat.
  • Beperk suiker en verwerkt voedsel: Suiker en verwerkt voedsel kunnen leiden tot gewichtstoename en verhoogde ontstekingen in het lichaam. Probeer zo veel mogelijk natuurlijke, onbewerkte voeding te eten.
  • Eet voldoende eiwitten: Eiwitten zijn belangrijk voor de bouw en reparatie van weefsels in het lichaam. Probeer ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitrijk voedsel eet, zoals vis, kip, eieren (hoeveel eieren mag je eten?), noten en peulvruchten.
  • Voeg omega-3 vetzuren toe: Omega-3 vetzuren zijn ontstekingsremmend en kunnen helpen bij het verminderen van klachten zoals opvliegers en stemmingwisselingen. Probeer vis, noten en zaden rijk aan omega-3 vetzuren te eten, zoals zalm, walnoten en chiazaad.
  • Vermijd cafeïne en alcohol: Cafeïne en alcohol kunnen leiden tot opvliegers en slapeloosheid. Probeer je cafeïne- en alcoholconsumptie te beperken of te vermijden.
  • Drink voldoende water: Het drinken van voldoende water kan helpen bij het verminderen van opvliegers en het verbeteren van de huidconditie. Probeer minstens 8 glazen water per dag te drinken.
  • Zorg voor voldoende calcium en vitamine D: Calcium en vitamine D zijn belangrijk voor de gezondheid van de botten. Probeer melk, yoghurt en kaas te eten of supplementen te nemen.
  • Eet veel sojabonen of tofu: Sojabonen en tofu bevatten phyto-oestrogenen, die kunnen helpen bij het verminderen van klachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen.

Hormoonbehandelingen tijdens de overgang

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om overgangsklachten te verminderen. Dit kan bestaan uit hormonale behandelingen, zoals hormonale anticonceptiepil of hormonale pleisters, of niet-hormonale behandelingen, zoals bepaalde medicijnen of lifestyle veranderingen. Het is belangrijk om samen te werken met een arts om de beste behandeling te bepalen voor uw specifieke behoeften en om eventuele risico’s te beoordelen.

Levensstijl tijdens de overgang

Verder kan het helpen om een gezonde levensstijl te behouden. Een levensstijl met voldoende beweging en gezonde voeding, om de overgangsklachten te verminderen. Sommige vrouwen hebben baat bij het volgen van een programma voor stressbeheersing of bij het zoeken van emotionele ondersteuning van vrienden of familieleden. Kom ook geregeld buiten en geniet (verantwoord) van de zon. Veel lezen over de overgang kan heel hulpzaam zijn; je pikt altijd overal wel tips op. Bovendien is het fijn om te lezen dat je niet de enige in dit schuitje bent. Lees hier meer over de beste boeken over de overgang.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

Ook leuke meisjes worden 50

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,99)
Laatst bijgewerkt: 18 april 2024 - 23:04

Het menopauzetaboe

Verkrijgbaar bij

bol.com (€25,99)
Laatst bijgewerkt: 18 april 2024 - 23:04

Puur natuurlijk door de menopauze

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 18 april 2024 - 23:05
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button