Over suiker

Hoeveel gram suiker per dag krijgt jouw kind binnen?

We eten teveel suiker, dat klinkt vast niemand onbekend in de oren. De WHO geeft als richtlijn een maximale suikerinname van 25 gram per dag maar hoeveel gram suiker per dag krijgt een volwassen persoon in werkelijkheid binnen, gemiddeld? Raden? Bijna 100 gram per dag! Dat is 36 kg per jaar en even ter vergelijking: in 1932 kreeg een volwassen persoon gemiddeld 3,5 kg suiker binnen per jaar. Ik hoor je denken… inderdaad, het klopt, nu zitten we bijna elke maand al aan die 3,5 kg.

Waarom zit er zoveel suiker in producten?

Al jaren is minder (verzadigd) vet eten 1 van de voedingsrichtlijnen vanuit de overheid. Maar wist je dat eten veel minder lekker wordt als het vet eruit gehaald is? Daar moet iets voor in de plaats komen, anders is het niet te eten. En dus wordt er suiker aan toegevoegd. Zo denk je dus een goede keuze te maken wanneer je op de voorkant van een verpakking ziet staan “30% minder vet” maar koop je in werkelijkheid een product wat misschien nog wel veel slechter is dan een gelijksoortig product waar het vet nog in zit.

Lees ook: Suiker; minder van eten, meer mee scrubben

Waarom het slecht is om veel suiker te eten

Wanneer je suiker binnen krijgt via voeding reageert de pancreas (alvleesklier) meteen door de aanmaak van insuline. De aanmaak van insuline zorgt ervoor dat de lever en de spieren suiker uit het bloed opnemen waardoor de suikerspiegel weer in evenwicht komt na het eten van een suikerrijke maaltijd. Uiteraard ligt dit veel complexer dan hier omschreven, feit is dat bij een gezond persoon het lichaam dit allemaal prima kan regelen wanneer er normale hoeveelheden suiker binnen komen. Als er met regelmaat te veel suiker wordt gegeten raakt je lichaam in de war en maakt je pancreas teveel insuline aan waardoor de bloedsuikerspiegel te snel weer daalt. Je kunt het vergelijken met een auto: gas geven en remmen. Suiker (suikerspiegel omhoog = gas geven) en insuline aanmaak (suikerspiegel omlaag = remmen). Vindt jouw auto niet fijn maar jouw lichaam ook niet! Je lichaam kan zo van slag raken van deze schommelingen dat het de suiker meteen opslaat als vet en dan vooral rond je middel.

Daarnaast zorgt suiker er ook voor dat bacteriën in de mond worden omgezet in een zuur wat vervolgens het glazuur van onze tanden aantast. Op zich zorgt speeksel ervoor dat de schade weer hersteld wordt, maar dat heeft even tijd nodig. Wordt er met té korte tussenpozen suiker genuttigd (eten en/of drinken) dan is er te weinig tijd voor dit herstel en kunnen er gaatjes ontstaan.

Als kinderen teveel suiker binnenkrijgen

Suiker ondermijnt het immuunsysteem en onttrekt belangrijke vitaminen en mineralen uit het lichaam van een kind, stoffen die ze juist zo hard nodig hebben om te groeien. Als de suiker niet direct door de spieren als energie wordt gebruikt zet het kinderlijfje de suiker meteen om in vet. Door een schommelende suikerspiegel worden kinderen erg onrustig en buiten het feit dat dat natuurlijk ontzettend vervelend is hebben kinderen die teveel suiker binnenkrijgen een verhoogde kans op diabetes type 2 en op latere leeftijd hart- en vaatziekten. Ze zijn vaak rusteloos, hebben weinig energie en slecht zelfbeeld.

Dat suiker een verslavende werking heeft komt in steeds meer onderzoeken naar voren. De laatste onderzoeken tonen zelfs aan dat suiker verslavender is dan cocaïne! Bizar, vind je niet? Als ouder wil je zeker niet dat je kind ooit verslaafd raakt aan cocaïne; waarom dan wel aan suiker?

Lees ook: Suikervrije siroop zonder aspartaam

Suiker in (baby)voeding

De smaakvoorkeur bij een baby wordt ontwikkeld tussen de 6 en 12 maanden en het spreekt voor zich dat wanneer een baby dan al veel suiker binnenkrijgt het deze zoete smaak als “standaard” zal gaan ervaren. Gevolg: krijgt het kind een keer minder zoet eten voorgeschoteld dan zal het dit al snel weigeren. Maar wist je dat een kind elke smaak een aantal keren moet proeven voor het de smaak herkent? En dat een kindje tussen de 6 en 12 maanden smaken 2x beter proeft dan volwassenen? Het wil dus niet meteen zeggen dat een kind iets “niet lust”, de kans is juist heel groot dat na een paar keer aanbieden het met open armen ontvangen wordt.

Ook aan baby- en kindervoeding wordt veel suiker toegevoegd en het is begrijpelijk dat veel mensen gewoon kopen wat er in de winkel staat en wat ze in reclames voorbij zien komen. Dat zal immers wel gezond zijn? En zo krijgt een kind van, zeg 11 maanden, al snel 15 suikerklontjes (= 60 gram!) per dag binnen. Niet? Kijk mee:

Ontbijt
Bambix met 150 ml Nutrilon standaard 3 (3 klontjes)

Tussendoor
100 ml water met diksap (2 klontjes)
Olvarit potje fruit (3 klontjes)

Lunch
150 ml Nutrilon standaard 3 (2 klontjes)
1 boterham met beleg (1 klontje)

Tussendoor
100 ml water met diksap (2 klontjes)
1 liga (1 klontje)

Diner
Olvarit potje groenten (1 klontje)
Water (als het mee zit)

Voor het naar bed gaan
Pyjamapapje (4 klontjes)

Ok, een beetje gechargeerd want iedereen geeft zijn/haar kind natuurlijk op een andere manier te eten maar bovenstaande is zeker niet ondenkbaar. Even tellen… 19 klontjes suiker!!! En het enige product dat in de wandelgangen misschien een ietwat slechte naam heeft zal het pyjamapapje zijn; voor de rest lijkt het prima? Schijn bedriegt! Ook fruitsuikers zijn suikers en diksapjes bijvoorbeeld bevatten gigantisch veel fruitsuikers.

Hoeveel gram suiker per dag krijgt jouw kind binnen?

Jouw kind krijgt ongetwijfeld meer suiker binnen dan je denkt, fabrikanten zijn namelijk dé uitvinder van verstoppertje spelen. Aangezien geen enkele fabrikant graag laat zien hoeveel suiker er in een product zit (dan wordt het natuurlijk veel minder goed verkocht) zijn er inmiddels meer dan 100 schuilnamen voor suiker. En zo kan het voorkomen dat je op de achterkant van een verpakking niet alleen suiker tegenkomt maar ook dextrose, sucrose, sacharose, maltose, glucosestroop, maisstroop, kandij, melasse, nectar, oerzoet of vruchtenextract. Of 1 of meerdere van de andere 100 schuilnamen. Een hoop schuilnamen eindigen ook “gewoon” op suiker: vanillesuiker, parelsuiker, palmsuiker en invertsuiker zijn daar enkele voorbeelden van. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat dat “beter” is dan gewoon “suiker” maar onthoud goed: alles wat op -suiker, -ose, -stroop of -siroop eindigt is gewoon suiker!

Maak goede keuzes voor je kind en wees niet bang voor vet

Kies voor producten van volkorenmeel met kiem en vezel, vers fruit (door de aanwezige vezels worden de fruitsuikers beter opgenomen), geef verse groenten, een stukje vlees of vis en vanaf 1 jaar kunnen kinderen prima volle melk drinken ipv opvolgmelk, wat alleen maar marketing is. Probeer de verpakte voedingsmiddelen zo veel mogelijk te laten staan, daar is in de meeste gevallen suiker aan toegevoegd. En koop je toch fabrieksproducten (daar ontkomt natuurlijk niemand aan) bestudeer dan goed het etiket.

Voor kinderen, zeker tot een jaar of 10, zijn vetten essentieel voor de groei en vooral voor de hormoonhuishouding. Bezuinig dus niet op het gebruik van olijfolie (of liever nog, voeg een scheutje toe aan een avondmaaltijd), geef ze volle melkproducten (yoghurt met 10% vet), smeer roomboter op brood ipv margarine en wissel deze boter af en toe eens af met avocado. Vers fruit, ongebrande en ongezouten noten, rozijnen, cacao en kokos leveren heel goede voedingsstoffen voor een groeiend kinderlijfje.

Laat je kind van jongs af aan water drinken en zo min mogelijk sapjes of limonade. Hooguit 1 glaasje diksap of appelsap per dag; deze drankjes zijn, vooral wanneer ze in etappes worden gedronken, ook nog eens ontzettend slecht voor het gebit.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button