Gezonde voeding

Wanneer mag een kind nootjes eten?

We weten allemaal dat het eten van noten een goede keuze is wanneer je het hebt over verantwoorde tussendoortjes. Noten bevatten veel onverzadigde vetten, vezels, eiwit en ijzer. Uiteraard hebben we het hier over rauwe (eventueel geroosterde) noten. Ideaal als extraatje in de lunchbox van je kind! Maar… wanneer mag een kind nootjes eten?

Allereerst… waarom zijn noten zo gezond?

Zoals hierboven al vermeld bevatten noten veel goede vetten, eiwitten, vezels en ijzer. Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel bij het eten van noten, iets wat niet gebeurt bij het eten van suikerhoudende voedingsmiddelen. Er wordt minder insuline aangemaakt bij een stabiele bloedsuikerspiegel wat zorgt voor allerlei voordelen.

Noten bevatten van nature veel vitaminen. Zo zijn amandelen een bron van magnesium en vitamine E. Cashewnoten zijn rijk aan koper, hazelnoten bevatten veel foliumzuur en macadamia noten juist weer veel mangaan. Paranoten staan bekend om de hoeveelheid seleen en pecannoten bevatten veel zink en vitamine B1. Gemengde noten eten is dus heel gezond! Gek op noten? Je kunt gemakkelijk noten online kopen bij Basboernoten.nl

Gebrand, geroosterd of rauw?

Rauwe noten zijn het gezondst. Deze noten bevatten alle van nature aanwezige voedingsstoffen en dat is natuurlijk altijd het beste van het beste. Roosteren kun je in principe met alle noten doen. Dit kan op een plaat in de oven, hierdoor wordt de smaak van noten nóg lekkerder. Wanneer je gebrande noten in de winkel koopt dan zijn deze noten gefrituurd in olie. Toch bevatten gebrande noten niet meer vet dan rauwe noten. Dit komt omdat het vetgehalte in rauwe noten al heel hoog is. Tijdens het frituren van de noten kan er niet nog meer vet opgenomen worden. Wil je noten eten maar vind je rauwe noten niet lekker? Dan kun je dus zonder veel schuldgevoel gebrande noten eten.

Hou altijd in gedachten dat noten wél veel calorieën bevatten. Ze zijn super gezond, maar eet noten (net als veel andere voedingsmiddelen) “met mate”. Elke dag een handje met noten is echt perfect.

Lees ook: Slechte eters

Wanneer mag een kind nootjes eten

Voor kleine kinderen zijn noten ook gezond. Maar er ligt een addertje onder het gras: verstikkingsgevaar. Bij kinderen onder de 5 jaar oud is de luchtpijp nog erg smal. Ook zijn hun kiezen nog niet sterk genoeg om noten goed genoeg te kauwen. De kans bestaat dat er dan stukjes noot in de luchtpijp kunnen komen en daar blijven hangen. Of dat een hele noot de luchtpijp in schiet. Niet handig! Over het algemeen wordt een leeftijd van 5 jaar aangehouden als grens voor het eten van noten. Maar ook daarna is het oppassen. Laat je kind bij voorkeur zitten wanneer het noten eet, geef het niet als knabbel tijdens het spelen.

Een goede manier om bij (jongere) kinderen noten onderdeel te maken van het voedingspatroon is deze verwerken in gerechten. Verschillende noten lenen zich bijvoorbeeld uitermate goed om te verwerken in een smoothie. Daarnaast zijn er zijn ook diverse soorten notenpasta’s voor op brood verkrijgbaar. Denk aan 100% pindakaas maar bijvoorbeeld ook aan amandelpasta of cashewpasta. Heerlijk!

*Uitgelichte foto noten door Eugenia Lucasenco | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button